AcasăLegume si fructeCel mai bun ingrasamant pentru capsuni

Cel mai bun ingrasamant pentru capsuni

Folosirea celui mai bun ingrasamant pentru capsuni te va ajuta sa ai plante mai sanatoase, adica recolte mai abundente si capsuni tot mai delicioase.

Stim foarte bine faptul ca, in perioada de vara, si nu numai, micile fructe delicioase sunt in voga. Daca ai un teren pe care ti-ai propus sa cultivi capsuni, mai ales pentru a le comercializa ulterior, atunci ai nevoie, cu siguranta, de un ingrasamant adecvat.

Ce trebuie sa luati in considerare cand alegeti ingrasamantul pentru capsuni

In prezent, exista o oferta foarte vasta de ingrasaminte, de aceea, alegerea celui mai bun ingrasamant pentru capsuni poate fi o sarcina dificila. Iata la ce ar trebui sa fiti atenti.

In primul rand, fertilizantul ar trebui sa fie potrivit pentru soiul de capsun pe care il aveti cultivat; apoi este necesar sa cunoasteti bine modul in care el se aplica si ce substante contine acesta. Nu in cele din urma si tipul de ingrasamant este important, inclusiv daca este organic sau nu.

Ingrasamintele pentru capsuni pot fi sub forma lichida, pulbere sau granule. Nu uitati ca ingrasamintele lichide se pot spala cu usurinta din sol, dupa udari sau ploi, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de o utilizare mai frecventa a lor.

Cel mai bun ingrasamant pentru capsuni: Raportul Azot, Fosfor si Potasiu

Acestia sunt trei nutrienti de baza in cresterea sanatoasa a capsunilor. Folosirea adecvanta a acestor substante presupune realizarea unui test de sol pentru a vedea ce carente exista. Un ingrasamant echilibrat va ajuta la prevenirea dezvoltarii masive a frunzelor, in schimbul cresterii fructelor.

In general, capsunile necesita un nivel scazut de azot, iar pe de alta parte un nivel ridicat de fosfor si potasiu in timpul perioadei de inflorire si a fructelor tinere. Daca in a doua parte de inflorescenta se pot aplica fosfor, potasiu si calciu, acestea vor fi benefice pentru cresterea tarzie a capsunilor.

Important: capsunile sunt sensibile la clor, de aceea fertilizantii care conțin clor trebuie folositi cu precautie, iar clorura de potasiu ar trebui sa nu fie folosita deloc.

Cropmax – fertilizant foliar

Printre cultivatorii de capsuni, unul dintre cele mai utilizate ingrasaminte este Cropmax, deoarece este un extract 100% organic. Fara sa ii facem reclama, dorim sa mentionam ca acest produs contine stimulatori de crestere, aminoacizi si vitamine, enzime vegetale, azot 0,2%, fosfor 0,4%, potasiu 0,02%, fier 220 mg/l, magneziu 550 mg/l, zinc 49 mg/l, mangan 54 mg/l, cupru 35 mg/l, bor 70 mg/l, calciu, cobalt, nichel.

Pentru cultura de capsuni doza recomandata este de 1000 ml la hectar. Unii producatori afirma ca folosesc acest produs cu doza de 20 ml la 10 l apa, din doua în două saptamani.

Un alt fertilizant foliar utilizat de cultivatorii de capsuni este si Agrobion.

Gunoi de grajd

Pentru fertilizarea capsunilor, unul dintre ingrasamintele organice utilizate este gunoi de grajd vechi. Trebuie de asemenea retinut faptul ca ingrasamintele organice nu actioneaza atat de repede precum cele anorganice, prin urmare, folosirea unui fertilizant organic presupune, pentru a avea succes, utilizarea lui pe o perioada mai lunga.

Fara sa afirmam ca este cel mai bun ingrasamant pentru capsuni – gunoi de grajd, in special, de pasari, este utilizat frecvent la fertilizare organica pentru pomi fructiferi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine