AcasăStiati caGarofita Pietrei Craiului: cea mai rara si delicata floare din lume

Garofita Pietrei Craiului: cea mai rara si delicata floare din lume

Cea mai rara si delicata floare din lume creste numai in masivul Piatra Craiului din Romania. Localnicii ii spun Garofita Pietrei Craiului, iar botanistii o numesc Dianthus callizonus si sustin ca nu se mai intalneste nicaieri in lume, acesta fiind singurul loc in care se poate adapta.

Aceasta floare minunata si unica o putem regasi pe stanciile cu iarba si insorite de la inaltime. Culoarea este una speciala, un roz viu, stralucitor. O floare Garofita Pietrei Craiului este compusa in general de 5 petale, ce au in centru un cerc de culoare inchisa.

Descoperirea acestei specii

Descoperirea Garofitei Pietrei Craiului dateaza de peste 150 de ani si se datoreaza unor cercetatori ardeleni, Kotschy si Schott. Fascinati de frumusetea acestei flori, au ramas surprinsi cand au observat ca aceasta nu a rasarit si pe alte masive, ci doar pe unul singur. Acest fapt a atras interesul multor botanisti din toate colturile lumii.

Garofita Piatra Craiului
Garofita Piatra Craiului

Cand o putem vedea

Perioada de inflorire incepe de la jumatatea lunii iulie si tine pana la inceputul lunii septembrie, in functie de temperaturile inregistrate.

Pentru a fi sigur ca le gasiti, este recomandat sa mergeti in prima parte a perioadei de inflorire. Ulterior, florile pot fi afectate de ploi sau de soarele prea puternic.

Va rugam sa tineti cont ca floarea Garofita Pietrei Craiului este ocrotita de lege. Nu rupeti exemplarele cu dorinta de a avea o amintire. Masivul Piatra Craiului este singurul loc din Romania unde creste aceasta floare.

O alta floare din Romania demna de remarcat

Cea mai mica planta cu flori din tara noastra creste in Delta sau in baltile mai mari. Este vorba de lintita marunta (Wolfia arrahiza) o planta de apa, fara radacina, de marimea unei gamalii de ac.

Recomandare pentru tine: Dalii: totul despre plantare, inmultire, ingrijire. Coloreaza-ti gradina

Foto: RomaniaSalbatica.ro, Montaniarzi.ro.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine