AcasăCasa si gradinaCultivarea cepei in ghiveci. Reguli pentru reusita, chiar si pe balcon

Cultivarea cepei in ghiveci. Reguli pentru reusita, chiar si pe balcon

Cultivarea cepei in ghiveci sau in diferite spatii restranse nu difera prea mult fata de regulile generale de semanare. Conteaza insa ce dimensiune de ghiveci alegem, in functie de numarul de seminte / bulbi pe care le vom semana.

O regula din partea specialistilor ar fi urmatoarea: ghiveciul pe care il alegeti ar trebui sa permita plantarea la o adancime de 5 cm si o distantare intre plante de 7-8 cm.

Primele reguli

Incercati sa nu le puneti prea inghesuit, deoarece – in lipsa aerului – nu se vor dezvolta corespunzator, sau, mai rau, pot dezvolta diferite boli.

Se recomanda sa cultivati rasadul, deoarece veti elimina din timpul pierdut pana la germinarea semintelor de ceapa.

In cazul in care doriti sa cultivati seminte, acestea se vor sadi la o adancime de 1-2 cm, in nici un caz lasandu-se ghivecele afara in frig sau in balcoane neincalzite. Se vor pastra in interior pana cand temperatura de afara a depasit 10 grade Celsius.

Cultivarea cepei in ghiveci: solul si apa

Se recomanda un sol bogat in nutrienti, pe care il puteti face si mai fertil cu ajutorul compostului. De asemenea, trebuie sa aiba un drenaj bun, adica apa sa nu ramana imbibata in el.

Nevoie de lumina pentru ceapa este la fel ca si in cazul culturii mari, adica circa 6 ore de soare direct pe zi.

Udarea se va face cand pamantul de deasupra a uscat. Nu exagerati insa cu apa, deoarece poate conduce la putrezirea radacinilor.

Nu este nevoie sa adaugati ingrasamant, cu atat mai putin unul pe baza de azot, deoarece acesta va incuraja dezvoltarea frunzelor in detrimentul bulbilor.

Ceapa cultivata pe balcon

Daca o veti cultiva pe balcon aveti grija sa nu apara mici pete albe pe frunze. Acest lucru anunta ca este prezent daunatorul din ordinul Thysanoptera. In acest caz se poate utiliza un insecticid organic imediat ce insectele isi fac aparitia.

Cultivarea cepei in ghiveci are urmatoarele beneficii: va veti bucura de legume proaspete; nu riscati ca vremea, o ploaie puternica, sa va distruga recolta; control mai eficient asupra bolilor.

Sursa informatii: Ceapa, usturoiul si prazul – Ioan Stavre.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine