Plantarea afinului o puteti realiza simplu si in gradina dumneavoatra. Va prezentam in acest articol metoda utilizata de pomicultorul Marin Constantin.
Am luat o galeata utilizata la constructii si am improvizat din ea un ghiveci (are un diametru de circa 50-60 cm). Au fost date niste gauri pe partea inferioara, ca sa nu retina apa. Ghiveciul are rolul de a pastra aciditatea in zona, povesteste Marin Constantin pe canalul sau de YouTube.
Daca nu plantam cu ghiveci si vom pune pomul direct in groapa, chiar daca punem turba acida, care se recomanda, aceasta nu se va pastra decat maxim un an (se alcalinizeaza).
Metoda pe care o recomandam in acest articol este pentru cei care doresc sa planteze afini in gradina, deci nu pentru culturi comerciale.
Cand se planteaza afinul
Inainte de a detalia modalitatea de plantare, ar trebui sa cunoastem cand se planteaza afinul, pentru a fi siguri ca ne sporim sansele de reusita.
Plantarea afinului se recomanda sa fie realizata toamna, mai exact in lunile octombrie, noiembrie, in zonele mai secetoase. Sau primavara devreme, in martie, aprilie, daca suntem siguri ca ingheturile nu mai revin, iar zona este cu mai multa umiditate.
In general, o plantatie de afin se va dezvolta mai bine in zona montana si premontana, deoarece acolo sunt indeplinite mai bine conditiile de clima si sol specifice acestei plante. Nu uitati ca la afin cerintele pentru lumina solara sunt mari.
Plantare afin: cum incepem
Plantarea pe care o realizam este cu un afin Bluecrop, soi de afin ce a fost introdus in cultura in 1941. Este o tufa de vigoare mare, poate ajunge si la 2 m, cu ramuri erecte (nu are nevoie de sustinere). Are o rezistenta foarte buna la ger, seceta si boli.
Este nevoie sa avem soluri bine drenate, pentru ca apa sa nu balteasca. De asemenea, afinul are nevoie de soluri cu un continut in humus de minim 3,5 – 4%.
Vasul pe care il utilizam are un volum de 60 litri. Afinul nu are o radacine foarte viguroasa.
Lasam 3-4 cm din vas deasupra solului, pentru a nu intra apa din solul de langa. Incepem sa punem amestecul de pamant si turba acida pe care l-am facut.
Scoatem afinul din ghiveci. Radacinile lui, care ies din pamantul de la ghiveci, le vom taia putin. Prin asta ii stimulam cresterea si ii dam si directia radacinilor de a se dezvolta in jos.
Avem nevoie de o evidenta a stropirilor. Preventia este cea mai buna.
Completam cu pamantul pana cand umplem recipientul de plastic.
Citeste si: Cum se planteaza capsunii: Perioada optima, tehnica si ingrijirea necesara
Dupa plantare – ingrijirea afinului
Dupa plantare este necesara si o fertilizare. Ingrasamintele ar trebui sa fie specifice pentru afin. De asemenea, sistemul de irigare nu ar trebui sa lipseasca, pentru a avea o umiditate optima in perioada de coacere.
Fructele se pot pastra in camere cu frig pana la 5 saptamani sau prin congelare. La fel de bine puteti sa faceti sucuri, dulceturi, bauturi.
Cuv cheie: Plantare afin, plantarea afinului in gradina, plantare afine toamna
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
Buna ziua. Care este proportia de amestec a subtratului: pamant, turba, perlit, zeolit?
Multumesc!
Marian Stanciu