AcasăCulturi profitabilePlante melifere pentru o productie mare de miere

Plante melifere pentru o productie mare de miere

Cele mai importante plante melifere dorim sa va prezentam in cadrul acestui articol, deoarece stim ca acestea reprezinta un real interes pentru apicultori.

In Romania exista o bogata flora cu plante care sunt deosebit de utile pentru apicultura. Unele din aceste plante au denumirea de plante polenifere (alunul, macul, porumbul) de la care albinele culeg numai polen.

Plantele melifere sunt impartite in patru grupe: arbori si arbusti, pomi fructiferi, plante din flora spontanta si plante de cultura.

Plante melifere: arbori si arbusti pentru culesuri bune

Artarul tataresc (gladis) este un arbust de 7-8 metri, are tulpina neteda, mult ramnificata, cu frunze simple, ovale si crestate, iar florile de culoare galbuie, decorative. Este raspandit in deal. Infloreste in luna mai cu putin timp inaintea salcamului. Florile au potentialul ridicat de nectar si polen, fiind o planta melifera importanta. Perioada infloritului dureaza circa doua saptamani.

Castanul salbatic creste pe aliniamentele soselelor si mai ales pe bulevardele din localitati, fiind un arbore decorativ. Infloreste la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai. Durata infloritului este de 10-12 zile.

Jugastru este inca un arbore din categoria plante melifere. Are inaltimea de peste 15 m, cu trunchiul drept, scoarta solzoasa si frunze palmate, cu 3-5 lobi care, spre toamna au o culoare galbena. Florile au culoarea galben-verzuie. Infloreste la campie in luna mai si in zonele de deal in luna iunie. Durata infloririi este de 20-25 zile.

Principalele plante melifere si productia maxima de miere

Planta Kg/ha
Anghinarie 400
Cimbrisor 200
Coriandru 500
Mataciune 400
Menta 200
Papadie 200
Rachitan 200
Roinita 200
Salcie alba 200
Salcam 1.100
Salcam japonez 400
Salvie 300
Scaiul dracului 300
Sulfina 300
Talpa gastii 400
Tei cu frunza mare 600
Tei pucios 1.100
Tei argintiu 1.400
Trifoi alb 300
Zmeur 200
Lucerna irigata 300
Facelia 1.000

Paltinul (de camp si de munte) are inaltimea de 30-40 m, creste atat in paduri, asociat cu alti arbori, cat si in parcuri. Are coroana larga, cu frunze palmat lobate (5-7 lobi). Infloreste in luna aprilie cel de camp, respectiv in luna mai cel de munte. Florile sunt de culoare galben-verzui.

Paducelul este un arbust ce creste in zonele de campie si de deal, are coroana rara, iar pe ramuri este prevazut cu tepi de 3-5 cm, cu frunzele mici lobat-crestate. Infloreste in luna mai, florile au culoarea alb spre roz. Durata infloritului este de 10-15 zile.

Citeste si: Hranirea albinelor: prepararea pasturii pentru albine puternice

Porumbarul este un arbust pitic, creste in campie si in zone de deal. Infloreste inainte sa apara frunzele, la inceputul lunii aprilie. Culoarea florilor alb spre roz, durata infloritului circa 10 zile.

Salcia alba este raspandita in luncile raurilor si creste inalta de pana la 20 m, are o mare longevitate, putand atinge 100 de ani. Infloreste in lunile apilie-mai. Florile au inflorescente in forma de amenti de culoare galbena. Infloreste in aprilie si dureaza 10-15 zile.

Caprifoiul infloreste in lunile mai-iulie, florile lui pot produce nectar si poeln, iar productia de miere este de 20-40 kg/ha.

Ceara albinei infloreste in lunile iulie-august, florile ei pot produce nectar si polen, iar productia de miere este de 600 kg/ha. Denumirea ei stiintifica este Asclepias syriaca L. Florile ei sunt albe-roz.

Dovleacul alb infloreste in lunile iunie-septembrie, florile lui pot produce nectar si polen, iar productia de miere este de circa 250-300 kg / ha.

Salcia capreasca creste inalta de 9-10 m, nu prefera marginea apelor ca salcia alba. Florile au onflorescente in forma de amenti, avand perioada de inflorire timpurie in martie si aprilie. Intr-o singura zi cu soare albinele unei familii pot culege de la un singur arbore nectar proaspat si polen pentru 2-3 rame de cuib. Durata culesului este de 10-15 zile.

Salcamul alb, una dintre cele mai bogate plante in nectar

Salcamul alb este arborele ale carui flori au continutul bogat in nectar, iar mierea preparata din aceste flori este, dupa parerea multor specialisti, de cea mai buna calitate. Arborii cresc atat razleti cat si in masiv unde se poate realiza miere in proportie de circa 90% numai de salcam, cu conditia ca in zona sa nu existe plante cu o perioada de inflorire in acelasi timp. Infloreste la sfarsitul lunii aprilie, inceput de mai, in zonele de ses si in a doua decada a lunii mai, in zona de deal. Durata infloririi in masiv este de circa 12 zile.

In conditii favorabile se pot obtine 10-14 kg de miere pe zi si familie. Secretia de nectar este intensa si variaza intre 1-4 mg pe floare, cu un continut ridicat de zahar (40-70%). Si salcamul alb isi merita cu prisosinta locul in categoria de plante melifere exceptionale.

Salcamul japonez creste in parcuri si aliniamente, are inaltimea medie de 20 m si este mai viguros decat salcamul alb. Are coroana rotunda, ramurile lipsite de tepi. Florile sunt mai mici, grupate in panicule mari de 15-30 cm, de culoare alba-verzuie. Infloreste mult mai tarziu decat salcamul alb si anume in lunile iulie-august cu o durata de 15-30 zile.

Salcamul roz infloreste in lunile mai-iunie, florile lui pot produce nectar si polen, iar productia de miere este de circa 570 de kg/ha. Denumirea lui stiintifica este R. Hispida L.

Salcamul galben infloreste in lunile mai-iunie, florile lui pot produce nectar, iar productia de miere este de 50 kg/ ha.

Teiul argintiu sau teiul alb, creste inalt de 20-25 m, frunzele sunt mari, de culoare argintie pe partea inferioara. Are florile mari, galbene si foarte parfumate, grupate cate 5-10 la baza cu o bractee. Din nectarul cules rezulta o miere de foarte buna calitate preferata de multi consumatori. Infloreste la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. Tot la categoria plante melifere deosebite, productia estimata la teiul alb, la un hectar, poate atinge in ani favorabili 1.400 kg.

Angelica infloreste in lunile iulie – august, florile ei pot produce nectar si polen, iar productia de miere este de 90 kg/ ha. Florile ei sunt verzui – rosiatice.

Anasonul infloreste in lunile iulie-august, florile lui pot produce nectar si polen, iar productia de miere este de 50 kg/ha.

Bradul alb infloreste in lunile mai-iulie si produce nectar si polen. Cantitatea estimativa este de 20 kg la hectar. Florile lui sunt galbui-rosiatice.

Brandusa de toamna este o erbacee din familia Liliaceelor, raspandita pe pajisti, campie si paduri. Infloreste incepand din luna iunie pana toamna tarziu. Este o planta melifera tardiva. Are tubercul cepos, caracteristic ii sunt frunzele mari, lungi si frumoasele flori mov, rosiatice. Desi este considerata pentru animale o planta otravitoare, albinele ii culeg nectarul.

Busuiocul infloreste in lunile iunie-octombrie, florile pot produce nectar si polen, iar productia de miere atinge 100-120 kg/ha.

Zmeurul este arbustul cu cea mai mare raspandire in special in zonele de deal si de sub munte. Are tulpinita si ramurile prevazute cu tepi. Florile sunt mici, grupate in inflorescente si au culoare alba. Prezinta mare importanta pentru apicultura. Infloreste in lunile iunie-iulie si are o perioada de 20-25 zile.

Plante melifere: pomii fructiferi buni pentru culesuri

Chiar daca sunt relativ mai sarace in nectar si polen, in comparatie cu arborii, plantele melifere din aceasta categorie au totusi avantajul ca sunt situati in apropierea stupinelor.

Pomii fructiferi infloresc mai mult sau mai putin in aceeasi perioada, totusi exista perioade relativ diferentiate astfel: caisul infloreste imediat dupa desprimavarare, florile aparand inainte de infrunzire, iar piersicul infloreste cu 5-7 zile mai tarziu. Urmeaza dupa circa o saptamana sa infloreasca ciresii si visinii, apoi merii, perii si prunii, urmand a se termina perioada infloririi pomilor cu nucii si gutuii.

Plante din flora spontana

Sunt cele care cresc si se inmultesc fara interventia omului in pajisti, livezi, parcuri.

Ceara albinei creste in pajisti, foarte rar se cultiva ca planta decorativa, avand florile parfumate, de culoare alb-roz. Perioada infloritului incepe in lunile iulie si dureaza pana in august. Culesul la aceasta planta dureaza 40-50 zile. Cantitatea de nectar la o floare este de 1,5-3,6 mg.

Cimbrisorul sau cimbrul de camp creste prin pasuni, are talie mica, cu flori de culoare roz-purpuriu. Infloreste aproape in tot cursul verii incepand din luna mai.

Iarba sarpelui este rapandita de la campie pana in zona de munte. Are florile la inceput rosii, apoi devin albastre. Infloreste in lunile iulie-august. Are un continut destul de bogat in nectar, astfel ca in zonele unde are densitate mare, familiile pot culege nectar pentru 10-12 kg miere pe sezon.

Iarba neagra infloreste in lunile iulie-septembrie, florile ei pot produce nectar si polen, iar productia de miere este de 200 kg/ha.

Limba mielului are tulpina ramnificata si impreuna cu frunzele este acoperita cu perisori. Infloreste in lunile iunie-iulie si dureaza o perioada de aproximativ 30-40 zile. Productia de miere este de 250-300 kg/ha.

Rostogol infloreste in lunile iulie-august, florile lui pot produce nectar si polen, iar productia de miere este de 250-500 kg/ha.

Papadia creste in forma de rozeta, cu frunzele aproape paralele cu solul. Este raspandita peste tot, de la campie pana in zonele de sub munte, in pajisti, livezi etc. Planta are o singura floare in forma de rozeta de culoare galbena si se deschide numai dimineata cand primeste vizita albinelor. Plantele infloresc in etape si dureaza aproape toata vara.

Rachitanul are talie mare, poate ajunge inalt de 1,5 m, cu tulpina in patru muchii, ramnificata numai spre varf. Are frunzele asemanatoare cu cele de rachita, de unde si denumirea de rachitan. Infloreste din iulie pana in septembrie.

Roinita infloreste in lunile iunie-august, florile ei pot produce nectar si polen, iar productia de miere este de circa 150 kg/ha. Aceasta planta melifera are flori albe.

Sulfina este de doua feluri: alba su galbena. Creste inalta pana la 1 m si este foarte ramnificata, avand frunzele trifoliate asemanatoare celor de lucerna. Frunzele, pe langa nectar si polen, contin si un ulei eteric numit cumarina cu moris placut.

Talpa gastii are talia de la medie la inalta (50-150 cm), cu tulpina in patru muchii, putin ramnificata, cu frunze de forma labei de gasca. Infloreste toata vara.

Plante cultivate anual sau perene

Anghinaria este o planta de origine mediteraneana si se cultiva in scop medicinal. Are tulpina inalta, paroasa, cu frunze prevazute pe margini cu tepi de culoare verde-deschis. Infloreste incepand cu anul al doilea de semanat, fiind perena poate sa dureze 3-5 ani. Infloreste in luna iulie si dureaza circa 20 zile. Este bogata in nectar.

Aninul – Arinul infloreste in lunile martie – aprilie, florile lui pot produce nectar si poeln, iar productia de miere este de 20 kg/ha.

Coriandrul este de asemenea deosebit, ce face parte din categoria de plante melifere importante pentru apicultori. Este de origine mediteraneana, cu tulpina ramnificata in partea superioara. Este cultivata ca planta aromata, dar in plina vegetatie are un miros mai greu. Infloreste la sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie. Continutul de nectar este foarte ridicat.

De asemenea, la plante melifere trebuie sa aducem in discutie si facelia, o planta anuala cu tulpina de 30-70 cm, ramnificata in partea superioara, fiind acoperita ca si frunzele cu peri aspri. Florile au culoarea albastruie. Este cultivata in mod special ca planta producatoare de nectar. Are o durata scurta de vegetatie, infloreste 45-50 zile de la data semanatului. Infloritul incepe in luna mai si dureaza in jur de 35-50 zile. Aceasta planta face parte din grupa celor mai valoroase din punct de vedere apicol.

Alte plante melifere demne de mentionat: floarea-soarelui, isopul, isma buna (menta), levantica, lucerna, mataciunea, mustarul alb si negru, porumbul, sparceta, rapita de toamna si roinita.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

5 COMENTARII

  1. MAI SUNT MULTE PLANTE MELIFERE , DAR CU CONTINUT MAI MIC DE NECTAR SI POLEN CU RANDAMENT MIC, DE UNDE PROVINE SI MIEREA POLIFLORA! EU AM AVUT 55 DE STUPI, DAR VECINII MI LE AU OTRAVIT, ERBICIDAND SI DAND CU SUBSTANTE TOXICE LS CULTURI FARA SA MA ANUNTE , CHIAR DACA SI EI AVEAU CATIVA STUPI! AM CAZUT IN DEPRESIE SI CHIAR AM PLANS , PENTRU CA IUBESC ALBINELE MULT! I AM SI FILMAYT CAND ERBICIDAU SI STROPEAU , DAR NU IA M DAT IN JUDECATA SA MA DESPAGUBEASCA , PENTRU CA I PUNEM SA SI VANDA CASELE CA SA MI PLATEASCA FAMILIILE DE ALBINE DECIMATE! AVEAM STUPII INSCRISI LA PRIMARIE , DAR PUTINI ANUNTAU PRIMARIA CA STROPESC CULTURILE, PRIMARIA LA RANDUL EI MA ANNTA CA APPICULTOR SA INCHID URDINISURILE STUPILOR IN ZIUA RESPECTIVA! OAMENI CE SE GANDESC NUMAI LA EI FARA SA RESPECTE LEGEA SI BUNUL SIMT! NUMAI IN ROMANIA SE POATE INTAMPLA ASA CEVA!

  2. Atentie la plantele invazive si toxice care chiar daca sunt considerate plante melifere pot fi daunatoare.
    Exemplu: ceara albinei si lupinul care pot deveni toxice chiar si pentru albine. Sau salcamul roz si galben care poate dezvolta insuficiente respiratorii sau scaiul dracului care sufoca majoritatea celorlalte plante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine