AcasăFermieri cu profitFerma de prepelite: cel mai modern complex fabricat in Romania

Ferma de prepelite: cel mai modern complex fabricat in Romania

In comuna constanteana Corbu functioneaza, din anul 2012, cea mai moderna ferma de crestere a prepelitelor si unicul abator pentru sacrificarea acestor pasari din Romania si din Europa de Est.

„Ferma Buna”, afacerea de familie a sotilor Razvan si Geanina Tonea, ofera spre comercializare produse ecologice, la cele mai inalte standarde de calitate si siguranta alimentara, potrivit revistei Romania Rurala.

Inginer și filolog, soţ și soţie, au devenit experţi în creșterea prepeliţelor. Răzvan Ţonea, de profesie inginer și Geanina, soţia sa, filolog, au lucrat, până în anul 2009, în companii private.

Fără a avea vreo pregătire de specialitate în domeniul creșterii păsărilor, fiind mai curând vorba de un hobby, au hotărât că este momentul să înceapă o afacere pe cont propriu.

Ideea de a dezvolta o ferma de prepelite le-a venit nu doar din dorinţa de a face o afacere profitabilă, ci și pentru a putea oferi cât mai multor români produse cu certe beneficii pentru sănătate.

„Am aflat de beneficiile ouălor și ale cărnii de prepeliţă de la medicul pediatru al copiilor noștri, deoarece ne indica tratamente cu ouă de prepeliţă pentru creșterea imunităţii. Așa că am dorit ca și românii să înceapă să aprecieze și să consume cu încredere aceste produse, cum se întâmplă în străinătate”, spune Geanina Ţonea.

„Ferma Bună”, un complex de creștere a prepeliţelor pentru carne și ouă, cu un efectiv de 5.000 de păsări, înfiinţat în judeţul Constanţa, comuna Corbu, satul Vadu.

Ferma de prepelite: Creșterea capacităţii, cu ajutorul fondurilor europene

Afacerea s-a dovedit a fi, încă de la început, una profitabilă. Beneficiind, la puţin timp după înfiinţarea fermei, de un contract de desfacere în străinătate, soţii Ţonea au reușit să-și amortizeze investiţia într-un an.

Au făcut un plan de extindere, au depus în anul 2010 un proiect intitulat „Ferma de prepeliţe” prin Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, iar în anul 2012 au obţinut aprobarea proiectului în valoare de aproximativ 1.700.000 de euro, din care 48% au fost fonduri nerambursabile.

Cu ajutorul acestor bani au ridicat o nouă construcţie reprezentând ferma de prepeliţe, cu o suprafaţă de circa 590mp, și un abator, cu o suprafaţă de 662 mp. Ferma este dotată cu utilaje moderne de creștere a prepeliţelor, sisteme de colectare automată a ouălor, curăţare automată a dejecţiilor și linie de hrană și alimentare cu apă automată.

„Am optat pentru toate aceste automatizări pentru a oferi păsărilor condiţii de viaţă cât mai bune și pentru a păstra o igienă strictă, deoarece acestor păsări nu le administrăm niciun fel de medicamente sau hormoni de creștere, ele având nevoie doar de condiţii optime de viaţă și igienă”, a declarat Geanina Ţonea.

prepelite ferma romania

Ceea ce deosebește fundamental afacerea soţilor Ţonea de altele din domeniu este abatorul, o construcţie din cărămidă dotată cu filtre sanitare, vestiare și zone destinate zvântării, ambalării, refrigerării sau congelării cărnii.

Linia de abatorizare pentru aceasta ferma de prepelite are o capacitate de sacrificare de 1.000 de păsări pe oră, fiind un echipament multifuncţional (all-in-one); la final, pasărea ajunge în „zona curată” complet curăţată.

Personalul abatorului este compus din șase angajaţi. Ferma are o capacitate de 35.000 de capete adulte și 15.000 de pui, iar în prezent este populată cu 12.000 de păsări.

În ceea ce privește numărul de angajaţi, în urma proiectului acesta a crescut de la unul singur la opt (dintre care doi lucrează la fermă, iar șase la abator).

Siguranţa produselor „Ferma Bună” este garantată prin obţinerea certificării HACCP.

La ferma de prepeliţe din comuna Corbu, ouăle sunt colectate zilnic. Cele pentru consum sunt ambalate și depozitate în camere frigorifice unde se păstrează la temperaturi între 4 și 14 grade C, iar cele pentru producţie sunt duse în camera de incubaţie.

CITESTE SI: Ferma de prepelite: de ce ai nevoie pentru o astfel de afacere

Când ouăle ajung la eclozare, puii sunt mutaţi în camerele de creștere, unde sunt hrăniţi până ajung la maturitate. La fermă lucrează doar doi angajaţi, datorită automatizării, dar și din cauza faptului că aceste păsări sunt foarte sensibile și nu agreează apropierea mai multor persoane.

Unul dintre avantajele acestei afaceri este că păsările încep procesul de ouat devreme, la 6 săptămâni, iar la 8 săptămâni sunt apte pentru sacrificare.

Gama de produse comercializate este foarte variată: ouă proaspete, ouă fierte și vidate și ouă marinate, precum și carne de prepeliţă proaspătă, congelată și marinată.

Produsele se găsesc pe rafturile retailerilor din București, Constanţa, Ploiești și Brașov. Datorită dotărilor cu echipamente de ultimă generaţie și a respectării normelor de igienă, atât ferma, cât și abatorul au obţinut autorizaţiile ce permit produselor „Ferma Bună” să fie vândute și în străinătate.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine