AcasăLegume si fructeTratamente de iarnă în livezi

Tratamente de iarnă în livezi

Pomii si arbustii dezvolta un numar mai mare de boli si daunatorii, deoarece sunt plante perene si cresc in aceeasi arie de pamant o perioada lunga de timp. Din acest motiv, este important sa luam masuri pentru a-i proteja.

In primul rand, protectia incepe chiar cu materialul saditor pe care il cumparam pentru plantare. Acesta trebuie sa fie liber de viroze (LTV).

Bacteriozele şi micozele se combat cu fungicide, dăunătorii cu insecticide iar acarienii cu acaricide.

De ce facem tratamente de iarnă în livezi

Tratamentele de iarnă sunt în general mult utilizate întrucât au un spectru larg (distrug un număr mare de boli şi dăunători), substanţele se folosesc în concentraţii mari şi ajung mai uşor pe organele multianuale întrucât pomii sunt desfrunziţi.

În pomicultura clasică (cel puţin la măr, păr şi prun) s-au folosit două tratamente de iarnă la un interval de minimum 30 de zile unul de altul. Cu toate acestea, se prefera in prezent realizarea unui singur tratament inainte de reluarea vegeatiei.

Cand se fac tratamentele in livezi iarna?

Pentru a fi cat mai eficiente, tratamentele chimice de iarnă se fac doar pe timp frumos (temperaturi pozitive, fără vânt, după uscarea pomilor de rouă, de chiciură, de polei).

Tratamentele fungicide pentru combaterea bolilor precum monilioza, făinarea, etc. se pot efectua în timpul iernii, în special înainte ca pomii să intre în stadiul de repaus complet.

Se utilizează un volum de cel puţin 1200-1500 l soluţie pentru a îmbăia toate organele aeriene.

Tratamente la mar si par

La măr şi păr tratamentul de iarnă se face pentru combaterea: păduchelui din San Jose, altor păduchi ţestoşi, ouă de afide, de păianjeni tetranychizi, de defoliatori şi unele boli.

Se combate de asemenea făinarea, bolile de scoarţă,rapănul şi altele. Pentru acestea se foloseşte unul din produsele: Oleodiazol (1,5%), Oleoecalux (1,5%), Oleocarbetox (2-3%), Carbetox 37 CE (1%), US 1.

La reluarea vegetaţiei când 10-15% din mugurii floriferi sunt la începutul dezmuguritului tratamentul se aplică pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr şi făinării, folosindu-se unul din produsele: Carbetox 37 CE (0,5%), Sinoratox 35 CE (0,2%), Thionex 35 CE (0,2), Kumulus S (0,3%).

Tratamente la samburoase

La sâmburoase (prun, cais, piersic, cireş şi vişin), tratamentul se face pentru combaterea: păduchelui din San Jose, altor păduchi ţestoşi, ouă de defoliatori, de afide, de acarieni, cu unul din pesticidele Oleodiazol (1,5%), Oleoecalux (1,5%), Oleocarbetox (3%), Carbetox (1%).

Citeste si: In cat timp rodeste ciresul

La dezmugurire se fac tratamente pentru combaterea moniliozelor şi a băşicării frunzelor şi alte boli. Acestea se fac cu zeamă bordeleză în concentraţie de 1-1,5%. Insistăm mult asupra acestui tratament întrucât moniliozele şi băşicarea frunzelor fac ravagii la aceste specii. În acelaşi timp se fac tratamente şi la gutui pentru combaterea moniliozei florilor.

Tratamente de iarnă în livezi: Alte sfaturi importante

Pentru a fi mai eficiente tratamentele, specialistii recomanda sa facem inainte si taierile de rodire si intinerire a coroanelor. Vom indeparta astfel ramurile rupte, bolnave sau organele atacate.

De exemplu, la soiul de măr Jonathan se îndepărtează toate vârfurile de ramuri atacate de făinare. Rănile mari se dezinfectează cu soluţie de piatră vânătă şi apoi se protejează cu vopsea de ulei.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine