AcasăLegume si fructeIn cat timp rodeste ciresul

In cat timp rodeste ciresul

V-ati gandit probabil deseori in cat timp rodeste ciresul inainte sa plantati aceasta specie. Raspunsul corect ar fi ca acest lucru depinde de soiul de cires, insa, in medie, ar trebui sa va ofere fructe de cel putin doua ori pe an.

Plantarea ciresului, chiar daca vorbim intr-o simpla gradina sau chiar pe o suprafata mai mare, este un motiv de mandrie pentru respectivul fermier. Ciresele sunt apreciate in mai toate perioadele anului si exista mai multe metode de valorificare.

Daca ai plantat un soi precoce de cires va puteti astepta ca primele fructe sa apara in al doilea an de plantare ori in al treilea. In schimb, daca vorbim de soiurile mai tardive, acestea dau primele fructe incepand cu anul 4.

Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este ca ciresul are o dezvoltare mai lenta in primii ani de la plantare. In schimb, acesta avanseaza in crestere mult mai rapid dupa anul 4-5.

In cat timp rodeste ciresul: productii obtinute

Fara indoiala, exista multi factori care pot influenta recolta de cirese: soiul pomului, condtiile climatice, cantitatea de precipitatii si chiar ingrijirea fermierului. Cu toate acestea, productivitatea creste incepand cu anul 4-5. Pratic din aceasta perioada putem spune ca pomul de cires ofera suficient de multe fructe incat sa fie comercializate cu un anumit profit.

Din punct de vedere al productiei, un cires in varsta de 10 ani poate da circa 70-90 kg de fructe, bineinteles in functie de soi. Canditatea se poate dubla chiar in cazul unui cires de 20 ani.

Longevitatea unei plantatii de cires

Ciresul poate sa traiasca aproape 35-40 ani, daca este ingrijit corespunzator. Exista si soiuri foarte viguroase, capabile sa reziste aproape 50 ani.

In cazul in care ciresul dvs. are o varsta de 10-15 ani, dar nu prea face mai deloc fructe, verificati sa nu fie bolnav. In functie de problama existenta puteti apela la diverse produse fie naturale, fie din comert. Cea mai frecventa boala care poate aparea este Monilioza.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine