AcasăAfaceri profitabile la taraDe la calculatoare, la cultura plantelor medicinale: povestea de succes a unui...

De la calculatoare, la cultura plantelor medicinale: povestea de succes a unui tanar din Ialomita

Industria plantelor medicinale este una foarte mare la nivel mondial. Aproape 70% dintre persoane aleg sa se trateze, pentru unele afectiuni usoare sau medii, cu tratamente naturiste. Romanii, la randul lor, au inceput sa perceapa beneficiile acestora si sa se reorienteze nu numai catre consumul de ceaiuri si produse farmaceutice din plante, ci si spre utilizarea de cosmetice sau alte suplimente naturiste.

Un exemplu frumos in aceasta nisa vine din partea lui Andrei Barbu, un tanar din Ialomita. Acesta, dupa ce si-a construit o cariera in domeniul IT, a ales sa isi urmeze si un vis, si anume acela de a cultiva plante medicinale. Nu a stat prea mult pe ganduri si a cumparat 16 hectare in Valea Macrisului. Pasiunea pentru plante medicinale i-a fost insuflata chiar de tatal sau, de profesie geolog.

A început cu o suprafață de numai 2000 mp cu busuioc, levănțică, tarhon, mentă, schinel, isop, rozmarin, maghiran, anghinare și cimbru, acestea fiind doar câteva dintre plantele medicinale și aromatice cultivate de tânărul fermier în mica stațiune de cercetare, în loturi de înmulțire ce au fost mutate ulterior pe câmpul din Bărăgan.

A construit și o hală de uscare, folosind scânduri de lemn, nu folii de plastic, așa cum se face industrial, pentru ca frunzele și florile să rămână vii. Semințele le-a cumpărat inițial din stațiunile de cercetare înființate înainte de 1989, dar și din afară, în țară oferta fiind limitată.

Chiar dacă primii ani, când a început să se ocupe de agricultură, a fost dificil (deoarece a locuit chiar într-o baracă din lemn), în următorii ani lucrurile au început să se limpezească și afacerea să prindă contur.

Citeste si: Afacere din plante medicinale, la Bihor: tincturi, siropuri si alifii vandute cu succes

Cel mai bine se cultivă busuiocul, levănțica, menta și salvia. Pe un hectar de nalbă, de exemplu, poate obține producție în valoare de maximum 15.000 de euro, însă în spatele succesului se află multă muncă. Succesul afacerii depinde și de găsirea unui sistem eficient de valorificare a producției. După recoltare, a ambalat plantele și le-a vândut fie în târguri tradiționale, fie prin rețeaua HoReCa, pe care a ajuns să o cunoască foarte bine.

Experiența și-a căpătat-o lucrând mai întâi cu tatăl său. Acesta i-a insuflat dragostea pentru agricultură. La început a fost vorba de multă muncă fizică, de la dat cu sapa până la bătut cuie. Atunci când începi un lucru de la zero, îl faci singur, dar, ulterior, tânărul a reușit să delege din atribuții până a ajuns să se ocupe în mare parte doar de antreprenoriat, activitate pe care o stăpânește foarte bine.

Inițial, antreprenorul absolvent de Automatică și Calculatoare la Politehnică și-a folosit fondurile proprii pentru a începe cultivarea acelor plante aromatice care nu sunt foarte căutate în România. A urmat cultivarea ecologică a legumelor destinate consumatorului final, eliminând, astfel, intermediarii, deși astăzi cochetează și cu distribuția la scară largă.

Andrei s-a axat pe comerțul online ce pare să fie mediul propice pentru tranzacționarea produselor din agricultura ecologică, intrând în parteneriat cu alt fost IT-ist, și implicându-și, în cele din urmă întreaga familie, potrivit revistei Romania Rurala.

Citeste si: Cultivarea lavandei: O familie din Alba face profit din „aurul mov”. Acum construiesc o mica fabrica de procesare

În afara fondurilor europene nerambursabile, primite pentru dezvoltarea de mici afaceri în agricultură, pentru cultivarea legumelor, Andrei a făcut investiții în modernizarea exploatației, cu ajutorul banilor obținuți din cultivarea plantelor medicinale și aromatice. Astfel, a achiziționat un tractor, utilaje, solarii și sisteme de irigat, precum și o bază logistică pentru livrări (de la camera frigorifică, spații de ambalat, până la mașina de livrări).

Cert este că potențialul natural al României este destul de ridicat, flora medicinală fiind reprezentată de 800 de specii, din cele 3700 care cresc în țara noastră.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine