AcasăJoburiSpaniolii raman cu capsunile pe camp. Romanii nu vor sa le mai...

Spaniolii raman cu capsunile pe camp. Romanii nu vor sa le mai culeaga

Muncitorii zilieri au ajuns sa fie foarte greu de gasit si in Spania. Fermierii din Andaluzia care detine sute de hectare cu capsuni risca sa ramana cu ele neculese, deoarece tot mai putini zilieri au fost interesati de ofertele de angajare.

Asta desi in regiune exista circa 9.000 de someri, informeaza Digi24.

Conform autoritatile ar fi nevoie de mai bine de 50.000 de muncitori in fermele de acpsuni, afine si citrice pentru anul viitor insa dupa prima etapa s-au primit doar 1.000 de cereri.

Porivit oficiului de ocupare a forței de muncă în domeniul agricol (GEA), în septembrie au fost anunțate 10.000 de posturi de muncitori la cules de căpșuni, dar doar aproximativ 600 de cereri au fost înregistrate, într-o perioadă în care șomajul agricol a crescut cu 4%.

Romanii nu mai vor sa lucreze pe salarii mici

Muncitorii români, cei pe care se bazau spaniolii la vremea culesului de căpșuni, nu mai vin să muncească pentru că nu mai sunt mulțumiți de banii primiți. Sindicatele din domeniu spun că oferta „nu este suficient de atractivă” și, în plus, angajatorii nu respectă contractul colectiv. Fermierii plătesc salarii „cu mult sub cele incluse în contractul colectiv sau muncesc zile în plus care, de asemenea, nu sunt plătite”, potrivit sindicatelor. Conform acordului în vigoare, ziua se plătește între 42,02 și 43,81 euro.

Sindicatul reclamă și „practici ilegale”, cum ar fi neplata de asigurări sociale și medicale, astfel că, în caz de accidente, nu sunt acordate concedii medicale plătite. În consecință, oamenii ajung să muncească în agricultură doar dacă nu găsesc altceva.

„Angajatorul agricol plătește salariul minim din obligație și caută pretexte pentru a da cât mai puțini bani”, susțin reprezentanții din sindicate, potrivit Digi24.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine