AcasăCombaterea daunatorilorSchema tratament mar: solutii eficiente de combatere a bolilor si daunatorilor

Schema tratament mar: solutii eficiente de combatere a bolilor si daunatorilor

Aplicarea unei scheme de tratament la mar (semintoase in general) este importanta pentru a feri plantele de boli si daunatori. Din pacate, marul este supus unui numar mare de agenti patogeni care pot distruge usor recolta.

Inainte de a face tratamente chimice fiecare pomicultor e dator sa tina departe bolile din livada sa si prin mijloace biologice de combatere, potrivit sfaturilor oferite de Pepinierele Roman.

Iata cateva din metodele pe care le putem utiliza: eliminarea pomilor infectati din livada, folosirea unor soiuri mai rezistente, strangerea frunzelor cazute pe sol, dezinfectarea ustensilelor, tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

Cele mai periculoase boli la mar sunt rapanul, fainarea, focul bacterian, arsura bacteriana, putrezirea coletului. De asemenea, multi daunatori pot afecta plantele precum afidele, viermele merelor, paduchele San Jose etc.

Urmatoarea schema de tratament este valabila pentru livezile mixte care contin atat samburoase, cat si semintoase.

1-10 martie (dupa efectuarea taierilor – umflarea mugurilor) se pot folosi Ovipron 1,5% concentratie, Funguran 0,4%, Mospilan 0,05%. In spcial pentru paduchii testosi (Paduche din San Jose), oua de afide etc. Acest tratament se face in ferestrele iernii, cand temperatura este peste 5 grade Celsius.

10 – 25 martie (Dezmugurit – Buton verde) Zeama bordeleza in concentratie de 1,2%. Combaterea ciuruirii bacteriene si micotica, monilioze, deformarea frunzelor si fainare. Nu se va aplica daca vantul bate sau ploua.

25 martie – 10 aprilie (Buton floral) Captadin 0,15%, Chorus 0,07%. Impotriva ciuruirii bacteriene si micotice, deformare frunze si fainare. Si acesta se face doar daca vremea permite.

10 – 25 aprilie (Aparitia primelor flori) Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003%, Atonik 0,1%. Pe langa bolile enumerate mai sus, putem adauga antracnoza la cais precum si impotriva oualor de acarieni.

25 aprilie – 10 mai (Inflorirea in masa) Chorus 0,07%, Cropmax 0,2%. Se realizeaza atunci cand vremea permite: nu bate vantul, fara precipitatii, temperatura pozitiva.

Scuturarea florilor (peste 90% flori scuturate) Signum 0,05%, Folpan 0,2%, Mospilan 0,03%. Pe langa ciuruirea bacteriana, acest tratament se adreseaza si moliilor si viermilor fructelor. Tot pe vreme prielnica se poate realiza tratamentul.

Fruct format Score 0,02%, Captadin 0,15%, Movento 0,2%, Cropmax 0,2%. Se executa pe timp insorit, dar temperatura sa nu depaseasca 25 grace Celsius.

Cresterea fructelor (la circa 2 saptamani de la tratamentul nr. 7) Luna Experience 0,05%, Coragen 0,02%, Vertimec 0,1%. La fel ca tratamentul 6 + paduchele din San Jose, acarieni. La fel, temperatura sa nu fie mai mare de 25 grade Celsius.

Fruct la intrarea in parga (circa 2 saptamani de la tratamentul 8) Switch 0,1%, Karate Zeon 0,015%, Cropmax 0,2%. Impotriva Monilozei, putregaiul cenusiu.

Dupa taierile de vara sau dupa recoltat (in verde, lunile iulie, august) Captadin 0,15%.

Dupa caderea frunzelor (octombrie, noiembrie) Sulfat de cupru 3%.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine