AcasăCulturi profitabileInfiintarea unei plantatii goji: 10 de sfaturi practice pentru plantare

Infiintarea unei plantatii goji: 10 de sfaturi practice pentru plantare

Infiintarea unei culturi de goji necesita atentie si determinare din partea fermierului, mai ales daca acesta nu poseda o experienta prea mare in agricultura. Indiferent de situatie, orice persoana care alege sa investeasca in aceasta cultura poate avea succes daca respecta o serie de sfaturi, provenite de la profesionistii din domeniu.

Am ales asadar sa discutam despre acest subiect cu un profesionist al plantelor goji si anume cu domnul Adrian Nicolae, un fermier din Bucuresti care detine in comuna Augustin, judetul Brasov, prima plantatie de goji certificata ecologic (2014) Goji Bio Brasov, precum si o pepiniera de plante goji, certificata si ea ecologic in 2017, unica in Romania.

1. Solurile optime

Plantele de goji raspund bine pe majoritatea terenurilor agricole din Romania, insa pentru o prindere si dezvoltare cat mai bune este trebuie mentionat ca goji prefera solurile care au o permeabilitate cat mai buna pentru ca apa sa nu stationeze.

2. pH-ul solului

De luat in calcul, la infiintarea unei culturi de goji, este si pH-ul solului. Acesta ar trebui sa se situeze, optim, peste valorile de 5,5 PH. Odata cu efectuarea unui test la sol putem identifica PH-ul solului si totodata daca este pretabil terenul pentru o investitie in Goji

3. Tipul solului si momentul plantarii

Pentru o mai buna expunere solara cultura ar trebui infiintata pe o panta insorita, iar plantarea se va face pe un teren pregatit si fertilizat imprealabil. Perioada de plantare este in sezonul din toamna, la iesirea din vegetatie a plantelor, pentru a castiga timp in primavara urmatoare cand radacinile se dezvolta inca de la primele temperaturi pozitive.

Astfel, plantele au posibilitatea sa isi dezvolte radacina si sa reintre in vegetatie, primavara, mai puternice.

4. Fertilizarea

Pentru cei cu experienta redusa in agricultura, fara o testare a solului nu putem stabili planul de fertilizare necesar unei culturi de Goji. In prima faza, la plantarea din toamna cand planta este iesita din vegetatie, aceasta nu are nevoie de fertilizare. Utilizarea gunoiului de grajd la plantare poate chiar dauna prinderii. Iar daca gunoiul de grajd nu a fost tinut in conditii bune acesta poate aduce in cultura seminte de buruieni sau oua de insecte daunatoare. Fertilizarea unei culturi de Goji trebuie facuta respectand tehnologia de cultura oferita de specialistii nostri pentru a preintampina eventuale probleme cu daunatori.

5. Distante plantare

Pentru culturile infiintate pe suprafete mai mari, distantele de plantare vor fi de circa 2- 2,5 m intre randuri (acesta distanta este data de utilajul pe care il vom folosi), mai ales daca se va lucra mecanizat, si 1-1,5 m intre plante. Exista utilaje cu freze ce au nevoie de 1,5 metri pentru a efectua cursa pentru frezarea pamantului. Pentru un hectar sunt necesare in jurul a 2800- 3300 de plante.

6. Dimensiunea gropilor

Specialistii recomanda realizarea unor gropi de 30 cm (adancime, latime, lungime). La plantare nu este necesara utilizarea gunoiului de grajd planta fiind iesita din vegetatie.

7. Plantarea propriu-zisa

Plantarea arbustilor de goji se va realizeaza dupa mocirlirea radacinilor. Acest proces presupune scufundarea lor intr-un amestec de apa, si pamant. Acest lucru duce la hidratarea radacinilor, vindecarea eventualelor rani precum si o mai buna aderenta la pamantul din groapa pentru a preintampina existenta golurilor de aer care pot duce la inghetarea radacinilor sau a aparitiei mucegaiului.

8. Calitatea materialului saditor

O cultura reusita de goji are la baza intodeauna material saditor de cea mai buna calitate. Pepinierele autorizate au obligatia sa acorde o garantie la prindere.

„Pepiniera noastra beneficiaza de certificare BIO oferita de firma CERES GmbH Germania si de autorizatie de functionare din partea Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor, acesta fiind singurul organism de stat responsabil pentru inspectarea si certificarea producatorilor locali a soiurilor de plante Goj”, a precizat fermierul Adrian Nicolae.

9. Spijinirea arbustilor

Pentru a ajuta planta sa se dezvolte si sa-si sustina propria greutate, in primii ani este necesar sa fixam un tutore. De asemenea, se pot folosi si spalieri.(modelul viei)

10. Udarea

Un alt sfat deosebit de important pentru cei care doresc sa infiinteze o cultura de goji este si cel referitor la udarea plantelor, cu circa 10 litri de apa, indiferent de umiditatea din sol, imediat dupa momentul plantarii. Acest lucru are rolul de a elimina aerul de la radacini si de a crea o compresie cat mai buna pamant-radacina. Pe durata culturii este absolut necesara realizarea unui sistem de picurare fara de care fructificarea si sanatatea plantatiei poate fi afectata.

Goji Bio Brasov ofera consultanta specializata pentru infiintarea unei culturi profesioniste de goji, avand o experienta de 6 ani in cresterea plantelor de goji colaborand cu furnizori si specialisti din Europa. Informatia, onestitatea si desfacerea asigurata sunt lucrurile care fac diferenta intre o cultura de succes si una mai putin rentabila.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre infiintarea unei plantatii profesioniste de goji, il puteti contacta pe domnul Adrian Nicolae la numarul de telefon 0722.50.48.23 sau la adresa de email: office@plantatiegoji.ro

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine