Categorii
Cresterea porcilor

Rasa de porci Pietrain: un adevarat campion al suinelor

Rasa de porci Pietrain este aproape unanim apreciata de crescatorii romani de suine datorita caracteristicilor deosebite pe care le are, avand unul dintre cele mai mari randamente de taiere.

Inainte de a detalia aceasta rasa, sa vedem la inceput de unde este ea originara si cand a patruns in Romania.

Originea rasei Pietrain

In primul rand merita precizat ca numele acestei rase se scrie cu un “i” inaintea n-ului final, adica “Pietrain”. In vorbirea comuna acel ultim “i” nu prea mai este mentionat. Asta deoarece rasa poarta numele unei localitati din Belgia, acolo unde a fost creata la inceputul anilor 1930-1940.

In Romania aceasta rasa a patruns undeva la inceputul anilor 1960, gratie cercetatorilor de la Peris, Ilfov.

Caracteristici productive ale rasei porci Pietrain

In buna masura, rasa Pietran a reusit sa-si conserve bine caracteristicile productive originare chiar si dupa ce a ajuns in tara noastra. Poate si de aici aprecierea justificata a crescatorilor de porci. Putem preciza ca aceasta rasa are o prolificitate medie de 9 purcei, din care vii sunt 8,3 in medie.

La nastere greutatea purceilor depaseste 1-1,2 kg. Scroafele au si ele o capacitate buna de alaptare care se ridica la circa 33 kg. Prima fatare are loc la 351 de zile.

Sporul mediu de crestere in greutate al rasei realizat in conditiile din Romania, variaza in limite destul de largi, de la 480 – 500 grame, in fermele de productie, la 500 – 550 grame pe zi in unitatile de cercetare.

In privinta consumului specific de furaje aceasta este de 3,5-3,7 U.N. / kg.

Crescatorii apreciaza rasa Pietran in special datorita randamentului de taiere care este unul foarte bun, circa 80%, cu un raport de carne/grasime de 2,7-2,9:1. La acest lucru contribuie si masa sa musculara bine dezvoltata.

Porc Pietran
Porc Pietran

De asemenea, mentionam ca stratul de slanina la rasa Pietrain este de circa 1,2-1,4 cm.

Caracteristici fizice

Rasa Pietran are o musculatura bine definita, cu un cap mediu ca si marime. Spetele la aceasta rasa sunt si ele largi si musculoase. Trunchiul este cilindric si bine definit.

Suncile, la fel ca si abdomenul, sunt bine dezvoltate, musculoase. Membrele sunt scurte si oasele sunt destul de compacte si rezistente. Culoarea predominanta la Pietran este cea alba cu pete negre.

Porc Pietran crestere ingrijire
Porc Pietran crestere ingrijire

Comportament la conditiile de meniu

Rasa curata de Pietrain se creste in tara noastra, dar cel mai mult in sisteme gospodaresti. Animalele au o oarecare sensibilitate la stres (castrari, cantarit, tansport), motiv pentru care pot dezvolta probleme cu inima si pulmonare. De aceea rasa nu se preteaza pentru cresterea industriala, potrivit specialistilor.

In Romania, rasa de porci Pietrain se foloseste preponderent pentru incrucisari pe linie paterna, pentru exemplarele crescute ulterior in sistem industrial.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.