AcasăCresterea porcilorPorc Alb de Banat: rasa cu o prolificitate buna

Porc Alb de Banat: rasa cu o prolificitate buna

Porcul Alb de Banat reprezinta o rasa de suine care s-a crescut preponderent in vestul tarii, mai ales in judetele Timis si Caras. Asa cum ii spune si numele, porcul din aceasta rasa are o culoare alba.

Originea rasei Alb de Banat

Este o populatie de porcine formata relativ recent, intre cele doua razboaie mondiale, prezentand asemanari cu rasa Mijlociul Alb, Porcul Alb de Banat a fost format prin incrutisarea porcinelor din rasele locale, din care a predominat rasa Mangalita, varietatea alba, cu animale din rasele Albul Mic si Mijlociu, precum si cu Edelschwein. Dupa anii 1950, au fost facute incrutisari cu rasele Marele Alb si Landrace.

Caracteristici fizice

Porcul Alb de Banat are o talie mijlocie, cu conformatie armonioasa, trunchiul este cilindric, potrivit de lung, de larg si de adanc, adand o linie a spinarii dreapta.

Crupa este usor oblica, bine imbracata in musculatura, ca si suncile, care sunt bine dezvoltate. Capul este mic, bine armonizat, cu profil usor concav si cu ratul scurt. Urechile sunt purtate inainte, usor lateral, avand marimea mijlocie.

Pielea este alba uneori usor roz, acoperita cu un par destul de rar, de culoare alba.

Unele exemplare din aceasta rasa pot avea si cateva pete de culoare neagra, in jurul cefei si a ochilor. Lungimea taliei este de circa 70 cm, iar lungimea totala a lui poate ajunge la 130-140 cm.

Porc Alb de Banat: Caracteristici de productie

Aceasta rasa valorifica foarte bine porumbul. Are o prolificitate destul de buna, realizandu-se 8-10 purcei la o fatare, si o precocitate de asemenea buna. Greutatea la care poate ajunge un porc Alb de Banat este de circa 190 kg.

Purceii ajung la o greutate optima de sacrificare in jurul varstei de un an. In cazul in care se da o hrana bogata proteic se poate ajunge la sacrificare la 9 luni.

Fiind o rasa de porcine cu caracter de productie mixt, nu a avut si nu are perspective de a fi crescut in sistem industrial, sistem in care sunt preferate rasele specializate pentru productia de carne.

In prezent, numarul de exemplare din rasa porc Alb de Banat este extrem de mic, majoritatea producatorilor axandu-se pe rase hibrid decat pe cele locale.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine