AcasăCresterea porcilorCe si cat mananca porcii?

Ce si cat mananca porcii?

Ce mananca porcii si cat – este o intrebare pe care cei mai multi crescatori de suine si-o adreseaza atunci cand doresc sa creasca aceste animale. Chiar daca vorbim de cresterea porcilor in gospodaria proprie sau de o ferma medie, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont.

Cat mananca un porci pe zi?

In primul rand dorim sa vedem care este cantitatea de mancare pe care un porc o consuma. Am intrebat mai multi crescatori de porci si iata ce am aflat de la acestia.

Un porc mananca circa 2,8 -2,9 kg / zi furaj (asta insemnand o reteta care contine mai multe feluri de cereale, sroturi de soia si floarea soarelui, pvm-uri, tarate samd.).

Un alt crescator spune ca de la 70-80 de kg pana la sacrificare 5 kg de mancare pe zi.

Daca este un furaj complet cu tot ce are nevoie in el porcul mananca 3% din greutatea sa zilnic pana la aproximativ 50 de kg, iar apoi undeva in jur de 5% pana la 120 de kg. Spre exemplu un porc de 50 de kg manancă 1.5 kg furaj pe zi.

Principalele furaje de cereale care se pot administra in mancarea porcilor

Din cadrul furajelor cerealiere cultivate pentru boabe fac parte porumbul, orzul, ovazul, secara, graul furajer si sorgul.

Boabele de porumb au o valoare energetica si o digestibilitate ridicata. Uruielile de porumb reprezinta un furaj specific pentru ingrasarea porcilor. Pentru ingrasare, produce o grasime de consistenta moale, neajuns care poate fi corectat prin adaugarea in ratie a orzului, dar mai ales a cartofului.

Boabele de orz sunt si ele o mancare foarte buna pentru porcii tineri, precum si pentru cei supusi procesului de ingrasare. Se obtine astfel o carne si o grasime foarte buna calitativ.

Furaje porc
Furaje porc

Atragem atentia crescatorilor de animale ca, in cazul folosirii orzului boabe, sa manifeste prudenta, cu privire la cel recoltat de curand, care nu este suficient de maturat.

Boabele de secara – se foloseste numai macinata, deoarece administrata intreaga poate produce deranjamente gastrice.

Reziduuri care se folosesc in hrana porcilor

In urma proceselor agricole rezulta o serie de reziduuri care pot fi folosite in hrana porcilor. Dintre acestea amintim: taratele de grau, srotul de floarea-soarelui, srot de soia, gozurile de cereale, faina de carne, faina de oase si faina de peste.

Furaje concentrate pentru porci

Nutreturile combinate rezulta din amestecarea mai multor furaje de baza, precum si din adaosuri furajere astfel alese si dozate, pentru a se realiza valorile nutritive necesare pentru animale.

Furajele care compun nutretul combinat se macina, iar produsul finit se poate granula sau bricheta, in functie de necesitati sau de particularitatile digestiei.

Retete de concentrat PVM pentru purcei

Denumire
furaj
Reteta 1; 0-40 zileReteta 2; 40-80 zileReteta 3; 25-30 kgReteta 0-4; 50-100 kgScroafe, vieriScroafe gestante
Tarate de grau23,820254228,6
Srot fl. soarelui12,526,72217,214,2
Srot de soia2526,71514,23,8
Faina de carne3,83,352,92,9
Faina de peste167,5552
Drojdie furajera77,557,32,94,3
Porlavit45
Faina lucerna3,358,537,1
Zahar15
Grasime porc95
Carbonat de calciu32,54,87,54,34,3
Faina de oase11,1
Sare11,21,232,22
Lapte praf7,5
Sulfat de cupru0,11,60,2
Premix32,53,452,92,8

Ce mananca porcii: exemple de furaje suculente

In hrana porcilor se utilizeaza urmatoarele nutreturi suculente: sfecla furajera, dovlecii furajeri, pepenii furajeri, cartofii furajeri si, in mai mica masura, silozul de leguminoase.

Furajele verzi folosite in hrana porcilor

Furajele verzi sunt folosite in hrana tuturor categoriilor de porcine. Sursele de asigurare a furajelor verzi sunt fie furajele cultivate, fie resurse intamplatoare, care se gasesc in gospodarie. Sursele intamplatoare pot fi: ierburile din gradini, urzici, stirul, loboda, frunzele altor plante, precum sfecla etc.

Cat mananca un porc pe zi
Cat mananca un porc pe zi

Cateva retete furaje porci – cum se face hranirea vierilor

In mod curent, crescatoriile organizate de tip mijlociu si mic, mancarea administrata porcilor este constituita din lucerna si trifoi, plante usor valorificate de catre porcine, cu o valoare nutritiva destul de ridicata.

Ce mananca porcii: Lucerna

Lucerna verde reprezinta un nutret excelent pentru porc, mai ales pentru animalele tinere, in crestere, destinate reproductiei, cat si pentru scroafele gestante. Este bine de retinut ca porcinele pot digera si asimila substantele nutritive din lucerna in procent de pana la 75%.

La porcinele puse la ingrasat, lucerna verde se poate administra in cantitati de 6-8 kg/zi.

In perioada de vara, se recomanda ca scroafele gestante si vierii sa fie scosi pe pasuni valoroase de lucerna sau trifoi. O scroafa poate consuma zilnic pe pasune circa 15 kg de masa verde, la care se adauga 0,5 – 2 kg de nutret combinat.

Trifoiul

Daca discutam despre ce mananca porcii, putem aduce in discutie trifoiul. Acesta, ca si lucerna, administrat dupa ploaie, trebuie usor uscat, pentru indepartarea excesului de apa, pentru a nu provoca enterite.

Trifoi ce mananca un porc
Trifoi – Ce mananca un porc

Trifoiul, comparativ cu lucerna, are dezavantajul ca are o perenitate redusa, putandu-se exploata in conditii agrotehnice de varf 2-3 ani, fata de 5-6 ani cat avem in cazul lucernei.

Furaje fibroase in hrana suinelor

Fibroasele nu se administreaza in mod curent. Iarna, ratiile de mancare se echilibreaza sub aspectul aportului de vitamine cu faina de fan de lucerna sau de trifoi. De asemenea, in amestecurile de nutreturi combinate se introduce floarea de fan sau fanul de lucerna macinat foarte marunt.

Sursa: Cresterea porcinelor in fermele mici si mijlocii, Gheorghe Stefanescu, Gheorghe Domocos-Reman, Petre Niculae si Florin Dron.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine