Categorii
Legume si fructe

La ce distanta se planteaza pomii fructiferi pentru o prindere garantata

Distanta plantare pomi fructiferi este printre cele mai importante subiecte ale toamnei, deoarece aceasta este cea mai buna perioada de infiintare a plantatiilor pomicole.

Peste iarna pomul ramane in afara perioadei de vegetatie, iar din primavara acesta va putea creste mult mai viguros.

Va prezentam in acest articol cateva sfaturi importante despre distantele pe care ar trebui sa le respectam atunci cand dorim sa plantam pomi fructiferi precum cires, visin, cais, par, mar. Mentionam ca sfaturile se refera mai mult pentru micii fermieri sau simple persoane care doresc sa aiba o gradina proprie.

Distanta plantare pomi fructiferi

O distanta optima de plantare presupune folosirea inteligenta a spatiului disponibil, adica plantarea unui numar suficient de mare de arbusti, insa tine cont totodata si nevoile pomului de a avea spatiul necesar de dezvoltare a coroanelor sale.

Astfel, pentru mar, par, cais, prun si visin se pot utiliza urmatoarele distante de plantare de 4×4 metri sau de 4m intre randuri si 3m intre pomi.

Pentru cires de exemplu este important sa lasam niste distante ceva mai mari, undeva la 5×5 m sau 5×4 m.

In cazul in care doriti sa plantati nuc altoit Milotai sau Chandler distantele sunt de 10×8 m.

Daca solul este preponderent nisipos va recomandam mai degraba mar, par sau vita de vie.

Citeste si: Distantele optime pentru plantarea rasadurile de legume

Distanta plantare pomi fructiferi: de ce trebuie sa tinem cont

Cum spuneam anterior, distanta de plantare a pomilor trebuie corelata cu sistemul de infiintare a plantatiei, de modul in care acestia vor fi ingrijiti (manual pt. o suprafata mai mica sau mecanizat pentru suprafete mari), precum si de caracteristicile soiului, modul de formare a coroanei.

Mai mentionam de asemenea ca este bine sa va asigurati ca veti avea loc suficient pentru ingrijirea pomilor, mai ales in ceea ce priveste taierile de formare si fructificare.

Un răspuns la “La ce distanta se planteaza pomii fructiferi pentru o prindere garantata”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.