Dupa mai multe sezoane de fructificare abundenta, este posibil sa observati prune care incep sa putrezeasca chiar in pomi. In acest articol vom incerca sa vedem care sunt cauzele acestei probleme si cum pot fi combatute ele.
Una dintre cele mai des intalnite cauze ale putrezirii fructelor o constituie o infectie, monilioza pe numele ei.
Aceasta boala are la baza o ciperca ce provine din pamant, dar urca inclusiv la nivelul fructelor din pomi. Afecteaza prunul, dar si parul sau maru, samburoasele in mod special.
Dupa ce fungii acestei ciuperci s-au instalat (au fost purtati de vant), ei se multiplica fie la nivelul ramurilor, lastarilor, frunzelor, florilor, ajungand si la fructe.
Ceea ce vom observa in prima faza a infectiei este putregaiul brun.
Iata cum puteti sa va dati seama ca prunul dvs. are monilioza
Un prim simptom pe care il veti observa este ofilirea florilor. Apoi, un atac puternic al bolii va duce si la infestarea lastarilor. Trebuie tinut cont ca atacul moniliozei incepe din varful ramurilor.
Dupa aceea, un alt simptom pe care il veti regasi este acela al ramurilor inchise la culoare, care incep sa putrezeasca.
Putregai pe fructe – un ultim simptom care arata ca boala a ajuns inclusiv la nivelul prunelor. Chiar si recoltate, fructele vor fi „mancate” de aceasta boala.
Ce masuri puteti lua pentru a preintampina infectia cu monilioza
In primul rand ar trebui sa faceti o curatenie generala in livada si sa strangeti toate fructele si frunzele bolnave. Nu aruncati fructele cazute la baza pomilor, deoarece riscati sa intensificati boala in livada.
Faceti tratamentele necesare pentru pomi. Daca nu doriti sa stropiti in livada cu produse toxice, atunci incercati produse naturale. Important este sa ajutati totusi pomii sa nu se infecteze.
De asemenea, si taierile joaca un rol important in prevenirea bolilor, precum si curatarea frecventa a solului de diverse buruieni care pot aparea.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro