AcasăCresterea porcilorPorc Duroc: caracteristici, ameliorari, profitabilitate

Porc Duroc: caracteristici, ameliorari, profitabilitate

Rasa de porc Duroc este una dintre cele mai apreciate rase de suine de la noi, crescatorii folosind-o frecvent in ameliorare. Exemplarele din aceasta rasa sunt specializate pentru productia de carne si au caracteristici bune de prolificitate.

Este considerata o rasa superioara, gratie corpului imbracat frumos in musculatura. Are nevoie de hrana intr-o cantitate de circa 2,9-3 kg de concentrate.

Caracteristici ale rasei

Primul element care iese in evidenta la porcul Duroc este talia ampla pe care acesta o are. Mai mult decat atat, dezvoltarea musculaturii este una buna, ceea ce confera o calitate inalta a carnii (cotlet, spata, jambon etc.).

Capul nu este unul mare, am putea spune chiar ca este de marime medie, cu urechile aplecate inainte.

Spinarea si crupa sunt bine imbracate cu masa musculara, de asemenea si membrele posterioare sunt bine dezvoltate, cu o masa musculara foarte buna.

Membrele acestei rase sunt puternice, iar tineretul are o caracteristica interesanta din acest punct de vedere in sensul in care are capacitatea sa se sprijine pe varful unghiilor. Acest lucru ii confera si o rezistenta la mers.

Culoarea predominanta a porcilor din aceasta rasa este cea roscata, de aceea i se mai spune si „vierul rosu”. Exemplarele au peri mai lungi si sarmosi, de culoare rosiatica.

Duroc porc prolificitate
Duroc porc prolificitate

Ce este de asemenea interesant de precizat este ca in urma procesarii termice carnea rasei Duroc devine alba.

Productie, prolificitatea porcului Duroc

La rasa de porc Duroc indicii de performanta sunt urmatorii: in ceea ce priveste prolificitatea aceasta este in medie de 8,5 – 9,1 de purcei obtinuti la o fatare. Scroafele au o capacitate de alaptare intre 39 si 47 de kilograme.

Sporurile medii zilnic de crestere in greutate obtinute s-a situat in jurul valorii de 700-710 grame, cu o grosime a stratului de grasime de aproximativ 22-24 mm. roportia de carne in carcasa este de circa 75%.

Stratul de grasime este in medie undeva la pana 2-3 cm. La maturitate un exemplar din rasa Duroc ajunge la 250 kg.

Porc Duroc: Alimentatie

Hrana necesara exemplarelor din aceasta rasa nu trebuie sa fie una deosebita, porcii Duroc nefiind pretentiosi. Cu toate acestea, pentru a obtine o calitate deosebita a carnii este necesar sa se stabileasca o retata de hranire bazata preponderent pe furaj si proteine. In acest mod se evita crearea tesutului adipos.

Porc duroc
Porc Duroc

Crescatorii care detin Duroc trebuie sa aiba grija de asemenea si la frig, deoarece aceasta rasa trebuie protejata de expunerea prelungita la temperaturi mici.

Porcul Duroc se foloseste preponderent in tara noastra pentru ameliorari, in special ca vieri terminali.

Avantaje pentru cresterea rasei de porc Duroc

  • este o rasa adaptabila si se preteaza la crestere atat in sistem gospodaresc cat si industrial;
  • are un randament bun de ingrasare;
  • carne de calitate inalta;
  • nivel redus de grasime
  • animalele nu sunt agresive, au un comportament bland.

Dezavantaje ale rasei:

  • prolificitate relativ redusa fata de alte rase;
  • animalele pot deveni sensbile la cateva boli respiratorii.
rase de porci duroc

Originea porcului Duroc

Daca ar fi sa realizam un rezumat asupra originii acestei rase ar trebui sa mentionam de la bun inceput ca aceasta s-a format tocmai in Statele Unite ale Americii si a fost recunoscuta initial in 1882.

Datorita caracteristicilor deosebite, printre care putem aminti o rezistenta mare la conditiile de mediu, o carne de o calitate inalta, precum si o valorificare buna a furajelor, rasa de porc Duroc s-a raspandit in aproape tot teritoriul american.

In Romania rasa Duroc a ajuns destul de tarziu, undeva prin 1960.

Citeste si: Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne

Surse: Macrosuin.ro, Agrobiznes.md, Agrotips.ro

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine