Usturoiul este un dusman de temut pentru o sumedenie de ciuperci parazite care pot declansa boli ale plantelor. Este un antibiotic natural si un antimicotic pe care merita, din plin, sa-l utilizam ca aliat.
In acest articol va vom prezenta cum sa realizati maceratul de usturoi si cum sa-l utilizati la stropirea legumelor.
Puteti lua un borcan de 3 litri in care punem 500 de grame de usturoi necuratat, dat prin masina de tocat.
Vom acoperi cu apa si il vom tine intr-un loc intunecat si cald 5 zile. Dupa aceea, vom strecura compozitia si vom pune substanta rezultata in recipiente de sticla.
Vom lua cate 60 ml de macerat la 10 l apa de ploaie, la care adăugăm 2-3 linguri de săpun lichid şi stropim roşiile cam de 4 – 5 ori în toată perioada de vegetaţie.
Putem sa stropim mai des daca fitoftoroza isi face de cap.
Unii gradinari utilizeaza in compozitie si ardei iute, alaturi de boia iute.
Reteta: Pisare usturoi o capatana, tocare ardei iute, le punem impreuna. Adaugam o lingurita de boia iute. Turnati putina apa ca sa faceti amestecul. Cu ajutorul unei palnii, turnam intr-un bidon care are 1 litru de apa.
Citeste si: Ingalbenirea frunzelor la usturoi: cauze frecvente si tratamente
Amestecam foarte bine si o lasam timp de o ora macar, nu in soare. Ulterior o filtram si putem stropi cu ea.
Se recomanda ca aceasta stropire cu macerat de urzica sa o realizati dimineata (nu pe caldura). Nu uitati sa folositi manusi de plastic la prepararea substantelor.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro