AcasăCulturi profitabileCultivarea bamelor, o afacere profitabila chiar si pe suprafete mici

Cultivarea bamelor, o afacere profitabila chiar si pe suprafete mici

Cultivarea bamelor a inceput sa devina o afacere de nisa tot mai interesanta pentru fermierii cu suprafete mici, deoarece exista o cerere tot mai importanta – semintele se vand cu peste 250 lei kilogramul. Fie ca vorbim de cultura de bame, despre proprietatile pastailor sau despre diferite modalitati de pastrare a lor – conservare, congelare, este important sa descoperim mai multe detalii de la producatori.

L-am descoperit in comuna Cosoba, din judetul Giurgiu, pe fermierul Gheorghe Papurica, care, de mai bine de 9 ani cultiva, in regim experimental, numeroase soiuri de plante exotice printre care si bame. Are la dispozitie o suprafata relativ mica, de numai 6.000 de metri patrati, insa a organizat acest teren cu mai multe culturi printre care capsuni, trandafiri, aronia, lavanda si multe altele.

Cultivarea bamelor: ce sunt bamele

Inainte de a discuta in amanunt despre cum se cultiva bamele este important sa raspundem la intrebarea ce sunt bamele de fapt, deoarece cu siguranta exista persoane care nu cunosc prea multe detalii despre aceasta planta.

In primul rand bamele au un continut scazut de calorii, prin urmare pot fi integrate cu succes in diete. Mai mult, au un continut bogat de vitamine si minerale, prin urmare ofera organismului numeroase substante de care are nevoie, printre care si acid folic, recomandat mai ales femeilor insarcinate.

Bamele arata ca niste pastai si la gust aduc mult cu o vanata. Medicii recomanda consumarea lor deoarece au capacitatea si de reglare a nivelului de zahar din sange. Mai mult, bamele sunt pline de vitamine precum A, C, B1, B2, B9, cat si de minerale ca magneziu, potasiu, calciu.

Consumarea bamelor se poate face in mai multe feluri. De exemplu, se pot utiliza si florile ca un decor la salate etc. ori pastaile, care, in mod normal, au undeva la 10 cm lungime. Se pot felia si adauga in diverse mancaruri.

Se considera ca bamele ar fi originare din zona Orientului Mijlociu, Iran, chiar si Grecia. In tarile vestice bamele sunt denumite okra, cuvant care provine din Africa.

Cultivarea bamelor
Cultivarea bamelor

Daca este sa vorbim de bame planta aceasta este anuala si atinge o inaltime de aproape doi metri. Frunzele pot ajunge si la 20 de centimetri, iar bamele sunt practic fructul acestei plante. Ajung la o lungime de 14-18 cm si in interiorul lor regasim multe seminte.

Cultura de bame: cum a inceput totul

„M-am hotarat acum mai multi ani sa incep sa cultiv in mod experimental mai multe plante exotice sa le spun. Asa am ajuns la bame, pe care le stiam de cad eram mic. Mama pregatea mancare cu ele si de aici m-am gandit ca nu ar fi rau deloc sa incerc sa cultiv bame. Am cumparat seminte din Bulgaria si asa a luat fiinta propria cultura de bame”, spune Gheorghe Papurica.

Pe terenul fermierului din Giurgiu cresc trei soiuri de bame: Clemson, Steaua lui David si Bourgundy, cu o pastaie de culoare rosiatica.

„Trebuie spus ca bamele cresc destul de inalte, pana la doi metri jumate, de aceea e important si necesar sa fie sustinute cu ceva ajutator, ca niste spalieri”, explica fermierul.

Cultivarea bamelor: cerintele plantei

Dezvoltarea optima a bamelor se bazeaza in primul rand pe temperaturile care depasesc 18-20 de grade Celsius, prin urmare intervalul cel mai bun pentru plantare este din luna mai, cand am trecut peste orice pericol referitor la inghet.

„Cultivarea bamelor trebuie sa aiba la baza caldura si irigatia, altfel aceasta planta nu se dezvolta suficient de bine si nu ofera acele capsule, pastai, fragede. O atentie trebuie acordata si combaterii buruienilor. Terenul trebuie sa fie permeabil, apa sa nu balteasca pe el”, ne-a mai spus Gheorghe Papurica.

Mai merita spus ca bamele se planteaza pe biloane. Aceasta planta trebuie semanata mereu pentru a fi productiva. Pentru a avea seminte pentru anul urmator pur si simplu se lasa primele pastai aparute sa imbatraneasca si sa se lemnifice. De la ele vom procura semintele pentru viitoarea plantatie de bame.

Pregatirea terenului si plantarea bamelor

Plantarea bamelor nu implica o pregatire anterioare deosebita, ci niste lucrari obisnuite am putea spune. In primul rand este necesar sa facem o aratura la o adancime de circa 17-19 cm. Se poate face si mai adanc, daca terenul nu este suficient de afanat.

Cultivatorul trebuie sa cunoasca faptul ca radacinile bamei se intind in sol si au astfel nevoie de un sol afanat, nu prea dur, deoarece altfel planta nu-si va putea intinde suficient radacinile pentru a-si procura din solul nutrientii.

Dupa aceste lucrari se poate intra cu freza, pentru a nivela pamantul. Inainte de semanare in general santurile dintre biloane se umplu cu apa, apoi se pun semintele. Bamele se pot semana in randuri duble, pe biloane. Pe bilon se seamana doua randuri de plante la distanta de 30-40 cm intre randuri si 40-50 cm intre plante pe rand.

De asemenea, in cazul in care temperaturile nu sunt optime pentru semanarea directa in camp, se pot insamanta plantele initial si in alveole, in cadrul solarului, undeva prin luna aprilie. Apoi, incepand cu luna mai, jumatatea ei, pot fi puse in camp. „Rasadul il pun la o adancime de 15 cm si am de asemenea si folie de capsuni impotriva buruienilor”, ne-a mai spus cultivatorul.

Cultivarea bamelor
Cultivarea bamelor

Banii pe care un fermier trebuie sa-i scoata pentru a cultiva bame se ridica la circa 1.200 euro (sunt necesare circa 10-11 kg de seminte la hectar) doar pentru costul semintei. Cu toate acestea, chiar daca invesitia initiala este una mai mare, cultivatorul isi poate procura ulterior semintele din propria plantatie de bame.

Fertilizare pentru bame

O productie buna de bame se bazeaza si pe fertilizare. Fermierul buzoian ne spune insa ca ingrasamintele pe care le foloseste pentru bame sunt exclusiv organice.

„Avand in vedere ca este destinat consumului direct, eu folosesc doar produse de fertilizare pe baza de alge marine. Utilizez de asemenea si diferite ceaiuri de coada calului, macerat de urzica. Pentru plantare utilizez un ingrasamant format din gunoi de grajd, care ramane la fermentat cel putin 10 zile, apoi il amestec cu apa. Pentru mana de exemplu folosesc si lapte, circa 2 litri la 4 litri de apa”, ne-a mai spus fermierul.

Bineinteles, o cultura de bame bine dezvoltata trebuie sa fie ingrijita si din perspectiva eliminarii buruienilor.

Cultura de bame: recoltare si productie

Bamele se recolteaza o perioada mai lunga de timp, incepand cu jumatatea lunii iulie si pana in octombrie. Momentul optim de culegere a pastailor este atunci cand acestea sunt fragede. Mare atentie: purtati manusi atunci cand recoltati bame deoarece frunzele si tulpinile au mici tepi.

„Productia poate varia destul de mult in functie de soiul pe care il folosim, undeva intre 2 tone si 6-7 tone la hectar de bame. Fireste, un cuvant greu de spus in privinta productiei il au si irigatia si fertilizarea. In ce priveste productia de seminte, putem avea de la un hectar cam 500-600 de kilograme de seminte de bame”, explica fermierul.

Din punct de vedere al valorificarii, pretul kilogramului de samanta de bame este de 150 – 200 lei. Pastaile de bame se comercializeaza in piete cu 20-25 lei kilogramul. „Este necesar sa le explici oamenilor ce sunt, cum se pot prepara, deoarece nu foarte multi stiu. O valorificare la un pret mult mai bun il au bamele congelate, bamele deshidratate, bamele conservate”, mai spune Gheorghe Papurica.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine