AcasăFermieri cu profitPlantatia de zmeura: castigul unui tanar de peste 12.000 euro la hectar

Plantatia de zmeura: castigul unui tanar de peste 12.000 euro la hectar

Plantatia de zmeura a inceput sa devina o afacere tot mai profitabila in tara noastra, mai ales daca fermierul isi pune la punct si mai multe canale de vanzare. Pentru a incepe o asemenea cultura de zmeur nu este nevoie sa aveti o suprafata prea mare de teren.

Vrem sa va prezentam in acest articol exemplul lui Alin Aignatoaei, un tanar agricultor din Iasi, care, in urma cu cativa ani, si-a infiintat propria plantatie de zmeur pe o suprafata de 0,16 hectare. A ajuns in prezent sa lucreze aproape un hectar si isi doreste sa se extinda in continuare.

„Am dorit sa incep o afacere proprie, sa depasesc statutul de angajat la firma. Astfel ca, dupa ce am vizitat o plantatie de zmeura, am inceput sa-mi fac un plan despre ce ar inseamna o asemenea investitie. Am inceput incet, cu lucrurile de baza, urmeaza sa achizitionam si mai multe utilaje pentru intretinerea culturii. Si, bineinteles, ne dorim si sa ne marim suprafata”, povesteste fermierul.

Pentru primii ani de activitate, tanarul fermier din Iasi a reusit sa obtina un profit destul de bun din cultivarea zmeurei, mai exact de peste 10.000 euro. Odata cu marirea suprafetei, aceasta suma ar trebui practic sa se dubleze, insa conteaza mult si ce preturi exista pe piata.

„Zmeura se vinde in piete undeva pe la 18-19 lei kilogramul, vorbesc de un pret mediu. Daca vorbim de en-gross, acolo pe vara pretul e cam de 11 lei. Toamna mai creste spre un maxim 15 lei pe kilogram”, explica Alin Aignatoaei.

Din punct de vedere al valorificarii, tanarul iesean vinde preponderent zmeura in piata, dar si la cateva cofetarii din zona asta. In viitor isi doreste sa obtina chiar produse procesate, insa pentru acest lucru i-ar trebui in primul rand o cantitate mai mare de fructe.

Plantatia de zmeura – cerintele fata de sol, temperatura, apa

Infiintarea unei plantatii de zmeura trebuie realizata doar atunci cand suntem siguri ca putem satisface, macar in mare parte, cerintele acestei plante.

De exemplu, zmeurul are nevoie de un sol usor, bine drenat, fertil, unde adancimea apei freatice in sol sa fie sub 1-1,5 m adancime.
Se va evita infiintarea unei culturi de zmeura pe solurile foarte grele, fara drenaj, sarace in nutrienti.

Ca si temperatura, zmeurul nu are cerinte prea mari, fiind optime climatele racoroase si usor umede, cum sunt cele de la deal. Cresterea lui inceteaza cand se depasesc temperaturi mai mici de 5 grade Celsius sau mai mari de 28 grade Celsius.

Lumina este si ea importanta. Plantele care sunt expuse mai mult la soare se dezvolta mai bine si fructele sunt chiar mai aromate si mai ferme.

Plantatia de zmeura
Plantatia de zmeura

Irigarea este de asemenea foarte importanta la zmeura, aceasta specie avand nevoie de cantitati de peste 700 mm de precipitatii anual. Nu este insa bine ca apa sa fie stagnata in sol. Cea mai mare cerinta de apa este in perioada de crestere intensa a noilor tulpini.

„Din tot ce am observat pana cum, zmeurul are nevoie de un sol fertil si de apa. Fireste, conteaza mult si calitatea materialului saditor, in special sa fie cumparate soiuri care se preteaza la zona de cultivare”, a mai spus fermierul.

Soiuri bune pentru infiintarea unei plantatii de zmeura

Cayuga

Este un soi recunoscut pentru vigurozitatea sa, are de asemenea o capacitate relativ mare la drajonare. Este tolerant la bolile de scoarta, la virusul mozaicului si oarecum sensibil la septorioaza.

Fructele sunt mijlocii, de un rosu puternic, cu un gust aromat, usor acidulat. Au o rezistenta buna fructele la transport si congelare, se preteaza foarte bine si pentru consumul in stare proaspata.

Maturarea fructelor este timpurie, de la jumatatea lui iunie pana la finalul acesteia.

Ruvi

Un alt soi de zmeur care merita mentionat este si Ruvi, acesta avand niste tulpini inalte, pe care se dezolta niste lastari fructiferi puternici. Acest soi se remarca printr-o rezistenta buna la boli si daunatori.

Fructul este relativ mare, ajunge in general la 3,4 grame, tot de un rosu-aprins si cu un gust dulce, usor acidulat si aromat. Se preteaza foarte bine la sucuri, precum si la congelare, insa fara probleme poate fi vandut si pentru consumul in stare proaspata.

Acest soi se matureaza in general cam la o saptamana dupa soiul Cayuga.

Soiurile Cayuga (stanga) si Ruvi (dreapta)
Soiurile Cayuga (stanga) si Ruvi (dreapta)

Latham

Soiul este recunoscut pentru faptul ca formeaza tufe cu numeroase tulpini fructifere, cu crestere erecta si autosustinere. Are de asemenea o capacitate mare de drajonare. Este rezistent la temperaturile foarte scazute din iarna, precum si la seceta.

Fructele sunt acrisor-dulci, slab aromate. Unele dintre ele sunt mai moi, prin urmare se preteaza mai putin la transport. In schimb, se pot obtine sucuri, ori pentru congelare.

Este un soi de sezon mijlociu de maturare a fructelor, in prima parte a lunii iulie.

Opal

Este un alt soi pe care incepem sa-l regasim tot mai des in plantatiile de zmeura din Romania. Prezinta o rezistenta mijlocie la ger si seceta.

Fructele sunt conice, de culoare rosu-aprins, lucioase, gustoase si aromate, se preteaza la consum in stare proaspata, congerale, dar si prelucrare.

Maturarea fructelor in sezonul de toamna are loc in august-septembrie, iar in vara la sfarsitul lunii iunie-inceput de iulie.

Heritage

Heritage este un alt soi viguros, cu tulpini puternice, erecte, care se autosustin.

Fructele acestui soi sunt ferme si au o rezistenta buna la transport. Sunt de culoare rosu-inchis, cu gust bun, echilibrat. Sunt bune pentru consum in stare proaspata, dar la fel de bine se pot si prelucra.

Citeste si: Cand se planteaza zmeura: toamna sau primavara?

Soiul Heritage prezinta doua perioade de maturare, cea de vara (inceput de iulie) si cea de toamna (incepand de la jumatatea lui august pana la finalul lunii septembrie).

Plantatia de zmeura. Soiurile Latham, Opal, Heritage (de la stanga la dreapta)
Plantatia de zmeura. Soiurile Latham, Opal, Heritage (de la stanga la dreapta)

Citria

Este creat la ICDP Pitesti, este un soi mijlociu-mare, extratimpuriu, cu fructe de o greutate 2-3 grame.

Este rezistent la ger, tolerant la bolile specifice, foarte productiv.

Veten

Acest soi a fost creat la SC Pepiniere Hida-Salaj, vigoarea tufei este mijlocie-mare, cu tulpni rigide, groase. Perioada de maturare este mijlocie, iar fructele au o greutate medie tot de 2-3 grame.

Este de asemenea un soi productiv, rezistent la ger si tolerant la boli.

Polka

Un alt soi des intalnit in plantatiile noastre este si Polka, acesta avand o vigoare mare a tufei, cu tulpini groase si crestere erecta.

Perioada de maturare este mijlocie, este un soi remontant cu fructificare vara-toamna. Fructul are o marime de 3-4 grame si este de culoare rosu-inchis.

Ofera niste cantitati comerciale foarte bune, cu destinatie mixta.

Plantatia de zmeura: pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea zmeurei este bine sa se faca pe terenurile optime, care sunt fertile si contin un pH situat in intervalul 5-7. De asemenea, trebuie evitate terenurile pe care balteste apa.

Ca lucrari necesare, trebuie realizata o aratura adanca (25-30 cm) in toamna, in cazul in care vom planta primavara. De asemenea, vom interveni si cu o freza pentru a avea un sol cat mai bine faramitat.

„Noi folosim cel mai mult soiurile remontante, care ofera productii ceva mai mari. Plus ca beneficiezi de fructe chiar din primul an. Drajonul trebuie sa aiba o radacina buna, puternica, la acest aspect e bine sa ne uitam. In rest, eu nu recomand drajonii de doi ani”, spune Alin Aignatoaei.

Cele mai bune plante premergatoare plantatiei de zmeura sunt: porumbul, floarea soarelui.

Plantatia de zmeura
Plantatia de zmeura

Ca si densitati de plantare, acestea pot diferi putin in functie de sistemul de plantare si de utilajele care se vor folosi.

Insa, in general, se poate merge pe aceste doua variante: in cazul recoltarii manuale se va pune la 2,5-3 m intre randuri cu 0,5 m intre plante, ceea ce vom avea un maxim de 6.800 – 7.500 de plante la hectar. O a doua densitate, folosita pentru lucrarile mecanizate, este de 4 m intre randuri cu 0,5 m intre plante, adica circa 5.000 de plante la hectar.

„Intodeauna, la plantare, vom presa usor pamantul dupa ce am pus drajonul, pentru a nu lasa goluri de aer”, spune fermierul. Dupa plantare se recomanda sa udam si sa aplicam ingraseminte balegar sau complexe azotice, daca nu au fost incorporate in sol inainte de plantare.

Sisteme de sustinere

In functie de extinderea plantatiei va fi necesar si un sistem de sustinere fie pe baza de spalieri, araci sau tutori.

In general, cea mai folosita metoda este aceea cu doua randuri de sarme duble, in care se folosesc distantiere pentru micsorarea sau marirea distantei dintre sarme. La inceput de noiembrie se planteaza spalierii, de-a lungul randului, la o distande de 8 metri. Acestia pot fi de beton, tevi sau lemn.

Deoarece plantatia de zmeura are nevoie de apa, se recomanda si un sistem de irigare prin picurare, acesta fiind cel mai eficient. In general se uda cu 250 de metri cubi de apa la hectar, pana la maxim 400 de metri cubi, intr-un sezon aplicandu-se 4-5 udari.

Cum ingrijim plantatia de zmeura

Dupa ce se incheie perioada recoltatului, se elimina de la suprafata solului tulpinile care au rodit, iar tulpinile noi, care vor da fructe anul viitor, se dirijeaza pe sarma.

In primavara, la fiecare metru liniar vom opri circa 10 tulpini crescute, cat mai aproape de axa randului. Se vor scurta si varfurile tulpinilor la 20 cm deasupra celui de-al doilea cuplu de sarme.

Citeste si: Murul Thornfree, soiul pe care a mizat cu succes un fermier din Valcea

Dupa ce drajonii cresc vom interveni cu lucrari de rarire, lasand un numar de 10-12 tulpini. Surplusul de drajoni care se formeaza in perioada respectiva se elimina de 2-3 ori.

Mentionam de asemenea ca la soiurile remontante se dirijeaza doar productia de toamna renuntand la cea de vara. Pentru aceasta, toamna in noimebrie se elimina de la suprafata solului toate tulpinile care au crescut in anul respectiv.

Boli si daunatori care pot aparea la zmeur

Reusita unei plantatii de zmeur se bazeaza inevitabil pe pastrarea acesteia cat mai curate si libera de boli si daunatori. Iata care sunt cele mai importante probleme care pot aparea.

Antracnoza zmeurului

Atacul afecteaza mai ales lastarii tineri, cat si frunzele. Petele sunt mici la inceput, de un rosu purpuriu, apoi alb cenusiu. Pentru combatere se aplica taierea si distrugerea lastarilor afectati si se pot folosi de asemenea si produse pe baza de cupru.

Patarea bruna – violacee a frunzelor

Este o ciuperca care poate aparea la inceputul verii, tot la lastarii tineri, distrugand mugurii. Combaterea este asemanatoare ca la punctul anterior.

Fainarea zmeurului si murului

Este de asemenea o ciuperca care ataca frunzele, fructele, lastarii. La inceput atacul apare pe frunze sub forma unor pete asemanatoare cu un mozaic.

Ca si combatere, se recomanda taierea si arderea lastarilor atacati, plus tratamente fitosanitare la avertizare.

Septorioza zmeurului

Atacul apare preponderent pe frunze, sub forma unor pete mici, brune-rosiatice, la inceput. Frunzele puternic infestate se usuca in intregime si cad, producand defolierea prematura a lastarilor.

Pentru a combate acest agent patogen de asemenea se recomanda distrugerea frunzelor atacate si tratamente fitosanitare necesare pe parcursul perioadei de vegetatie.

Putregaiul cenusiu al fructelor

Florite atacate par a fi arse in cazul acestei boli, iar fructele incep sa se ingalbaneaca. Respectarea măsurilor de igienă culturală şi agrotehnice; efectuarea de tratamente fitosanitare în perioada înfloritului şi coacerii fructelor mai ales in anii ploiosi.

Program orientativ de combatere a bolilor şi dăunătorilor la specia zmeur

Tabel privind combaterea daunatorilor la zmeura
Tabel privind combaterea daunatorilor la zmeura

Productie si recoltare

Intr-o plantatie de zmeura productia poate varia destul de mult in functie de soiurile folosite si, bineintel, daca acestea sunt remontante sau nu. Estimativ, insa, productia poate fi intre 10-12 tone la hectar si poate ajunge si la 15-17 de tone in cazul soiurilor foarte performante, care beneficiaza si de un an bun sub aspect al vremii.

De mentionat ca randamentul de productie creste la zmeur incepand cu anul 3-4.

Din punct de vedere al recoltarii, aceasta operatiune trebuie sa tina cont de faptul ca fructele sunt foarte perisabile. De aceea se recolteaza direct in caserole de 250 – 500 grame.

Recoltarea se va desfasura atat timp cat tine maturarea fructelor (circa o luna), adica o data la 2-3 zile. Recoltarea trebuie facuta cat mai de devreme dimineata, in niciun caz la soarele puternic. Imediat, fructele trebuie pastrate la frig.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine