Schema de plantare a rosiilor in solar se face in primul rand pe baza modelului de solar pe care il avem, fie ca vorbim de un spatiu protejat de tip tunel, de solarii joase sau de un solar bloc.
In primul rand trebuie precizat ca perioada optima in care putem cultiva tomate in adaposturi plastice este intre 25 martie si 15 septembrie. Prima productie, timpurie, o vom avea la sfarsitul lunii mai.
Perioada de vegetatie, variante
Exista doua perioade de vegetatie pentru cultura de tomate in spatii protejate. Astfel, vorbim de un ciclu scurt care dureaza de la 25 martie – 15 aprilie. Aceasta cultura se va defiinta la jumatatea lunii iulie.
Pe de alta parte, exista si varianta de cultivare rosii cu ciclu lung, adica pana la 20 septembrie.
Schema plantare rosii solar: pregatirea constructiilor
Inca din toamna, fermierii ar trebui sa inceapa primele pregatiri in privinta solariilor, dupa ce au desfiintat in prealabil cultura precedenta.
In primul rand se va monta folia de polietilena, se va ancora aceasta si se vor repara micile probleme daca exista. De asemenea, se va igieniza locul.
Pregatirea solului
O prima lucrare importanta care se va face se refera la pregatirea pamantului din cadrul spatiului protejat. Astfel, ne vom asigura ca putem pune la punct schema de plantare a rosiilor in solar.
Cateva lucrari se vor efectua toamna, mai exact fertilizarea de baza, pe care o putem face cu 60-90 tone/ha de gunoi de grajd decompus sau chiar semidescompus, acesta din urma avand o capacitate mai buna sa reactiveze microflora de la nivelul pamantului. La care vom adauga si 300-400 de kg/ ha de superfosfat si 250-300 de kg/ha de sulfat de potasiu.
Apoi, vor urma pregatirile terenului in solar pe care le vom face in primavara. Se va face dezinsectia, fertilizarea si erbicidarea. Prima lucrare referitoare la curatare se poate face cu substante precum Sinoratox 5G sau 10G in cantitate de 25-30 kg/ha sau cu Galithion 20-25 kg/ha.
O alta etapa o presupune lucrarea de fertilizare starter. Aici se poate utiliza azotatul de amoniu 200 kg/ha sau se poate folosi la fel de bine un ingrasamant complex. Se va aplica apoi si un erbicid.
La final vom modela terenul pentru a ne apropia de urmatoarea etapa si anume infiintarea propriu-zisa a culturii de rosii.
Schema plantare rosii solar: infiintarea culturii
Pentru a realiza cultura avem nevoie de rasaduri repicate in ghivece sau cuburi nutritive, care sa aiba o varsta de circa 2 luni.
Perioada optima de semanare este la inceputul lunii februarie. Vom repica atunci cand avem prima frunza adevarata. Atentie si la folosirea unor seminte sau hibrizi care sunt specializati pentru plantarea in solar.
Perioada optima cand vom planta rasadurile in solar este in jurul datei de 25 martie – inceputul lunii aprilie.
In cazul in care dorim sa plantam tomate in ciclu scurt vom folosi densitati mai mari, circa 36-44 mii plante la hectar. Pe de alta parte, pentru un ciclu lung vom alege densitati mici, in jurul valorii de 30 mii de plante la hectar.
Schema plantare rosii solar: lucrari de ingrijire
Dupa plantarea propriu-zisa este important sa urmarim si principalele lucrari de ingrijire pe care trebuie sa le facem in cultura de rosii in solar.
Vom avea grija in special de nivelul temperaturii (este necesar sa avem 10-12 grade Celsius in sol si 15-20 de grade Celsius in aer). Apoi temperatura trebuie sa creasca progresiv.
Citeste si: Calendar gradinarit: cand se planteaza legumele
Se vor efectua si prasile manuale sau si mecanizate, de 5-7 ori pentru a afana solul si pentru a scapa de buruieni.
De asemenea, o alta lucrare importanta este si palisarea. Prin acest mod vom conduce planta pe verticala, pentru a primi o cantitate suficienta de lumina si aer.
Sursa informatii selective: Legumicultura, vol III, coordonator Teodor Stan, Nistor Stan, Neculai Munteanu
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro