AcasăLegume si fructeCand se planteaza zmeura: toamna sau primavara?

Cand se planteaza zmeura: toamna sau primavara?

Cand se planteaza zmeura este prima intrebare a pomicultorilor pasionati de zmeur. Orice gradina ar merita sa aiba zmeure, acele fructe dulci-acrisoare, pe care le iubim inca din copilarie.

In acest articol dorim sa va oferim detalii despre momentul oportun de plantare a zmeurei, indiferent ca vorbim de primavara sau toamna.

Cand se planteaza zmeura: de ce sa plantam toamna si ce riscuri intampinam

Trebuie spus inca de la inceput ca, potrivit specialistilor, momentul optim de plantare este toamna, inainte de venirea ingheturilor si primavara foarte timpuriu. Pentru a planta in aceasta perioada trebuie sa pregatiti terenul si cu o aratura, ceva mai adanca, de circa 35 cm. Pamantul trebuie sa fie bine afanat, pentru ca plantele sa se prinda.

Din pacate, plantarile de toamna pentru zmeur pot fi riscante, deoarece iernile au devenit tot mai geroase si pot incepe chiar dupa perioade relativ calduroase (trecerea de la cald la frig se face mult mai brusc). Din acest motiv e important sa va alegeti bine momentul de plantare toamna, pentru ca drajonul sa se obisnuiasca cu solul inainte de venirea inghetului.

Un avantaj al plantarii de toamna, conform pomicultorilor, este ca radacina zmeurului are o perioada mult mai mare sa se acomodeze cu noul sol si sa se dezvolte pana la intrarea in vegetatie.

De asemenea, zmeurul va rodi imediat in anul urmator (6 luni diferenta), daca este plantat toamna, spre deosebire de plantarea de primavara, care primul rod apare dupa circa un an.

Plantarea zmeurului primavara

Pentru persoanele care doresc sa diminueaza la maxim riscul plantarii de toamna pot alege sa planteze zmeurul primavara, dupa ce perioada de inghet a disparut. In general, puteti face acest lucru in martie sau in aprilie.

Cand se planteaza zmeura? Daca locuiti intr-o zona deluroasa sau aproape de munte, este bine sa nu va grabiti cu plantarea. Asteptati pana apar zile mai calduroase, peste 10-11 grade Celsius.

Un dezavantaj poate exista si la plantarea de primavara: o posibila seceta prelungita va poate afecta plantele. De aceea, este nevoie ca in acest caz sa faceti irigari periodice.

Cand plantam zmeura toamna sau primavara
Cand plantam zmeura toamna sau primavara

Aratura facuta primavara va fi una de suprafata, pentru a nu pierde rezervele de apa din sol.

Pregatirea terenului pentru plantare

Daca am aflat detalii despre cand se planteaza zmeura, este indicat acum sa vorbim putin despre modul in care vom pregati terenul si cum este bine sa facem plantarea.

Trecem apoi la trasarea randurilor. Distanta intre randuri trebuie sa fie de 2 m pentru cei care cultiva pe suprafete mici si 2,5 m pentru suprafetele mari. De ce 2 m pentru cei cu suprafete mici? Pentru ca acestia vor utiliza motosape sau motocultoare in livada, sunt suficienti cei 2 m. Atunci cand suprafata e mai mare vei avea nevoie de un tractoras viticol.

Zmeurul se va extinde aproximativ 40-50 cm in dreapta si aceeasi distanta in stanga sa, in luna iunie, iulie.

Facem gropile apoi cu cazmaua, nu motoforeza, deoarece aceasta din urma bate pamantul pe margine si nu se mai poate dezvolta. Gropa va avea o adancime de maxim 20 cm, scoatem pamantul din groapa.

Putem fasona radacinile daca acestea sunt mai lungi, cu circa o treime. Aceasta taiere ajuta radacinile sa se dezvolte si mai mult din punctul de taiere. Se pune drajonul in sol, se astupa cu pamant fin, nu bolovani, apoi se apasa cu puterea mainilor pe pamant.

Daca pamantul nu este usor umed, se iriga dupa plantare maxim 2 litri la fiecare planta.

Citeste si: Plantatia de zmeura: castigul unui tanar de peste 12.000 euro la hectar

Cerintele zmerului fata de factorii de mediu

Inainte de a planta, e bine sa ne asiguram ca ii putem oferi plantei conditiile optime de dezvoltare.

Zmeurul nu suporta temperaturi excesiv de scazute in perioada de repaus si nici temperaturi prea mari in cursul lunilor iunie-iulie-august.

Pentru cultura zmerului sunt favorabile zonele unde temperatura medie din cursul perioadei de vegetatie nu depaseste 17 grade Celsius.

Zmeurul este de asemenea destul de pretentios fata de lumina. Zonele inalte cu expozitie sudica, sud-vestica si estica sunt preferate, iar la camp cele cu expozitie nordica sau nord-est.

Zmeurul necesita multa apa in perioada iunie-august, ce corespunde cu cresterea drajonilor.

Solul: cel mai favorabil este cel nisipo-lutos, bogat in humus, cu capacitate buna de retinere a apei, bine aerisit, cu pH 5,5 – 6,5, cu subsol permeabil, bogat in azot si potasiu.

Cat timp traieste zmeurul?

Inflorirea se produce la 50-60 zile de la umflarea mugurelui de rod, incepand din varful lastarului si coboara spre baza lastarului, avand o durata de 3-4 saptamani.

O planta de zmeur traieste 10-15 ani. O tulpina traieste 2 ani. In primul an dintr-un mugure vegetativ se formeaza un lastar pe care apar si se diferentiaza muguri de rod ce vor fructifica anul urmator (tulpina de 1 an). In primavara anului II, mugurii de rod pornesc in vegetatie si fructifica (tulpina de 2 ani) dupa care se usuca.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine