AcasăLegume si fructeReteta mastic la cald pentru altoirea pomilor

Reteta mastic la cald pentru altoirea pomilor

Masticul este o substanta vascoasa care se utilizeaza la ungera ranilor mari sau pentru protejarea locului unde s-a facut altoirea cu o alta ramura, la pomii fructiferi.

Masticul se poate prepara in doua moduri: la cald (se poate folosi doar incalzit; cand se raceste se intareste) sau rece (se mentine vascos, ca o pasta. Am prezentat aici mai multe detalii despre masticul la rece).

Mastic la cald – mod de preparare

Iata o reteta pentru prepararea cantitatii de 1 kg mastic la cald, prezentata in cartea Ghidul gradinarului amator, 1976: 750 g sacaz; 100 g ceara de albine; 140 g seu de vaca; 10 g ocru.

Materialele acestea se maruntesc, se amesteca si se pun la topit intr-un ceaun cu o capacitate de 2-3 ori mai mare decat volumul produsului. Ocru se adauga dupa topire.

Dupa ce s-a topit, pasta obtinuta se toarna intr-un vas cu apa rece. Cand s-a racit se scoate si se framanta in palma (unsa cu grasime) pentru a se inlatura apa.

Se imparte apoi in bucati mici care se vor intari. Inainte de a fi folosit, masticul respectiv trebuie incalzit. Pentru incalzire, masticul se sfarama si se pune intr-un vas care nu se asaza direct pe foc, ci se introduce intr-un alt vas cu apa aflat pe foc.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine