AcasăFermieri cu profitMurul Thornfree, soiul pe care a mizat cu succes un fermier din...

Murul Thornfree, soiul pe care a mizat cu succes un fermier din Valcea

Murul Thornfree este un soi fara ghimpi apreciat aproape unanim in randul producatorilor autohtoni. Ceea ce il face atat de apreciat sunt, in primul rand, capacitatile deosebite de productivitate, precum si calitatile gustative.

Pentru a afla mai multe despre acest soi, precum si despre cultivarea micilor fructe negre am stat de vorba cu Daniel Pirjol, producator de mure din localitatea Sinesti, Ramnicu Valcea, care detine in prezent o suprafata de 9.000 mp cultivata cu mure din soiul Thornfree.

„Acum 3 ani am inceput plantatia de mur, pe o suprafata initiala de 3.000 mp. Chiar daca am avut dificultati, in sensul ca nu mi s-au prins jumatate din plante, nu am renuntat si am reusit sa pun pe picioare cultura. Ulterior am avut sansa sa cunosc si un producator mai experimentat din Horezu, care m-a ajutat cu sfaturi etc. In prezent avem 9.000 mp. Vrem sa ne mai extindem, mai avem disponibil un teren de 7.000 mp, insa, pentru moment, vrem sa incheiem cu creditele contractate. Intentionam sa punem si afine sau zmeura”, a povestit Daniel Pîrjol, pentru CultivaProfitabil.ro.

Murul Thornfree, cele mai bune zone de plantare

Pentru a avea o cultura reusita cu soiul de mur Thornfree este important sa alegem o zona in care temperaturile minime nu scad sub -11 -12 grade Celsius, acesta fiind in general punctul termic de rezistenta al murului. Daca vom dori sa plantam in sudul tarii, acolo unde avem de exemplu curenti reci si temperaturi minime si mai scazute, trebuie neaparat sa protejam tulpinile murului iarna.

Murul Thornfree s-a adaptat bine la conditiile pedo-climatice din tara noastra, productia acestui soi ajungand in medie la 14-16 tone la hectar. Fireste, pot exista varfuri si mai mari ale productiei, insa prezentam valoriile medii care pot fi prezentate.

Inca un avantaj al murului Thornfree este ca acesta are un sezon prelungit de coacere, care incepe din iulie-august si pana in octombrie.

Murul Thornfree
Murul Thornfree

Murul Thornfree, investitie si valorificare

„Investitia s-a ridicat la circa 70.000 lei. E o investitie ceva mai mare la inceput, mai ales ca trebuie si sistem de irigat, sarma, sistem de spalieri etc. Am pus pe o suprafata de 3.000 mp spalieri de lemn, insa am ajuns la concluzia ca nu sunt asa de rentabili. Recomand spalierii zincati, deoarece sunt mai buni, mai rezistenti. Ca si nivel de producttivitate anul acesta am fost destul de bine, mai ales ca am fost ajutati si de ploi. Am cules circa 250 kg la 3 zile”, ne-a mai spus fermierul.

Cum pregatim terenul pentru plantarea murului Thornfree

Atunci cand dorim sa plantam mur este important sa achizitionam plantele de la unitatile specializate. Materialul saditor poate fi de 1-2 ani, cu 2-3 tulpini cu o lungime de 20-30 cm, avand niste radacini puternice si sanatoase.

Specialistii recomanda urmatoarele distante de plantare: circa 2,5 m sau chiar 3 metri intre randuri, apoi 1,5 sau chiar 2 metri intre plante, mai ales ales daca vorbim de exploatatiile agricole mari. Altfel, distantele pot fi reduse cu aproximativ jumatate de metru.

Cea mai buna perioada de plantare este primavara, dupa ce anterior terenul a fost arat, discuit si frezat. Gropile pot fi realizate la dimensiunile 40/40/40 cm.

Nu trebuie uitat de sustinerea plantelor. Acest lucru se realizeaza prin intermediul spalierilor, care vor avea in total 3 sarme: prima la circa 80 cm fata de sol, apoi doua la 50 cm distanta una fata de cealalta.

Murul Thornfree, valorificare

In ceea ce priveste valorificarea, producatorul valcean a vandut pana acum fructele in stare proaspata, insa isi doreste sa ofere clientilor sai si produse precum dulceata si siropul de mure.

„In prezent dorim sa ne extindem valorificarea si int-un supermarket, iar in 3-4 ani, speram sa putem realiza si export”, ne-a mai spus producatorul.

Murul Thornfree
Murul Thornfree

Lucrarile de ingrijire pentru mur

Periodic, dupa plantare, fermierul va trebui sa intreprinda lucrari de distrugere a buruienilor prin prasile sau erbicide. De asemenea, in functie de teren si de dorinta agricultorului se intocmeste si un plant de fertilizare cu ingrasaminte organice.

Nu trebuie uitata nici irigarea, aceasta stand la baza unor recolte cu fructe gustoase, dulci si mari. In general se recomanda circa 400 mc de apa la hectar, prin sistemul de picurare.

Taieri de formare pentru murul Thornfree

Aceste lucrari vor debuta chiar de la plantare, moment in care se vor lasa 2-3 tulpini scurtate la circa 25 cm. In al doilea an, vom alege doua tulpini viguroase, care se vor scurta la circa 150 cm de sol. Se vor palisa in forma de V de sarmele sistemului de spalieri.

In cel de-al treilea an, primavara, cele doua tulpini (uscate) se vor taia de la baza, fara sa lasam cioturi. Din tulpinile crescute se vor pastra 4 tulpini care se vor scurta la 170 cm.
La ramnificatiile laterale ale tulpinilor vom interveni prin scurtarea la 3-4 muguri. Vom palisa tulpinile, dupa taiere, in forma de evantai.

Iarna, este important, mai ales daca temperaturile scad sub -12 -14 grade Celsius sa protejam arbustii de inghet. Astfel, tulpinile de rod se vor indrepta cat mai aproape de sol si vor fi acoperite cu resturi vegetale sau paie. In primavara, aceste tulpini vor fi eliberate si se vor aplica de asemenea taieri de rodire. La final, se vor lega de sistemul de sustinere.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine