AcasăCombaterea daunatorilorMana cepei: cele mai eficiente metode de combatere

Mana cepei: cele mai eficiente metode de combatere

Mana cepei (Perenospora destructor) este fara indoiala una dintre cele mai periculoase boli care se poate instala intr-o cultura, fiind relativ frecventa in zonele ploioase, cu o umiditate mare. Poate provoca daune de cel putin 30-40% din cultura de ceapa.

Insa, nu doar in cultura mana isi face simtita prezenta. De asemenea, in depozite, la umiditatea si nivelul optim de caldura, boala se poate instala usor si poate evolua foarte repede.

Bulbii infectati ajung sa fie distrusi in maxim o luna de zile. Alaturi de aceasta boala se pot instala si alte ciuperciu saprofite care vor conduce inevitabil la putrefactia legumelor.

Se considera ca in Romania mana cepei a aparut prima data in 1935. Afecteaza, intr-o masura mai mica, si culturile de usturoi si praz.

Principalele simptome ale bolii

Mana poate aparea in orice moment de dezvoltare al plantei, fie ca vorbim de frunze, tije florale, pedunculi florali, bulbi.

Primul simptom pe care il puteti vedea, pe frunze, sunt niste pete, pe care la inceput vor fi vizibile doar in zona superioara, apoi pe intregul limb, petale. Petele sunt usor galbuie.

mana-cepei
Mana cepei, simptome ale bolii. Foto: Agro.basf.ro

Daca vremea este umeda si rece, aceste pete vor fi acoperite si cu un puf cenusiu – violet. Zona va necroza in cateva zile, frunzele se vor inmuia / usca si vor cadea.

Simptomele sunt asemanatoare frunzelor si cand vorbim de tijele florale, doar ca suprafetele afectate vor fi mai mari.

Stadiul avansat al bolii se remarca prin o culoare tot mai negricioasa. Acest lucru inseamna ca s-a instalat si o ciuperca saprofita (Stemphylium botryosum).

Agentul patogen care provoaca mana cepei

Mana cepei este produsa de bacteria Perenospora destructor, dezvoltandu-se in spatiile intracelulare din tesuturile atacate. De pe miceliu se formeaza conidioforii incolori. Acestia sunt luati de vant si raspandesc boala in cursul perioadei de vegetatie producand noi infectii (secundare).

Perioada de incubatie este de 10-15 zile, iar apoi apar patele de mana.

Factori foarte importanti pentru infectiile secundare sunt umiditatea, fiind suficient ca frunzele de ceapa sa fie umectate de ploi sau chiar si de roua timp de 4-6 ore, in condiile in care temperatura oscileaza intre 6-26 grade Celsius cu optima cuprinsa intre 12-18 grade Celsius.

mana ceapa boala

Catre sfarsitul perioadei de vegetatie, in urma procesului sexual, in frunzele atacate, se formeaza sporii ciupercii, de culoare brun-galbui.

Ciuperca ierneaza prin miceliul localizat in semintele sau in bulbii atacati si prin oospori ce se pot forma in numar mare in tesuturile atacate – fiind de retinut ca in timpul depozitarii mana nu se transmite de la un bulb la altul – in primavara, in conditii prielnice de temperatura si umiditate.

Cum se realizeaza preventia

Preventia manei nu se poate realiza 100%, deoarece conditiile meteo sunt cele care dicteaza destul de mult aparitia – sau nu – a bolii. Cu toate acestea, metodele de preventie sunt: distrugerea resturilor vegetale, respectarea rotatiei culturilor (3-4 ani nu se mai cultiva ceapa pe un teren unde a existat mana) si utilizarea unor bulbi sanatosi.

Ceapa rosie este cea mai rezistenta in fata atacului de mana, in comparatie cu cea galbena sau alba.

Combatere bio

Combaterea bio este putin mai dificila pentru mana cepei. Exista insa agricultori care previn aceasta boala prin tratamente cu lapte.

mana ceapa

Combatere chimica

Combaterea manei poate fi facuta cu ajutorul unor tratamente cu fungicide, ce au ca scop limitarea evolutiei atacului. Se aplica pe timpul perioadei de vegetatie 3-5 tratamente, in functie de conditiile climatice si de modul de irigare, la intervale de 8-12 zile. Se poate utiliza oricare din produsele de mai jos:

  • Acrobat MZ 90/600 WP – in concentratie de 0,2% (2 kg/ha);
  • Aliette 80 WG – in concentratie de 0,2% (20 grame in 6,5 l de apa);
  • Antracol 70 WP – in concentratie de 0,2 – 0,25% (20 grame in 8-10 l de apa);
  • Bravo 500 SC – in cantitate de 1,5 – 2 l la hectar (20 ml la 6-8 litri de apa);
  • Curzate Manox – in concentratie de 0,25% (2,5 kg / ha) (25 g in 6 l de apa);
  • Dithane M-45 – in concentratie de 0,2% (20 g in 10 l de apa);
  • Dithane Neotec 75 WG – in concentratie de 0,2% (20 g in 10 l de apa);
  • Folpan 80 WDG – in concentratie de 0,075% (0,75 l la hectar) (7,5 ml in 10 l de apa);
  • Ortiva 250 SC – in concentratie de 0,075 % (0,75 l / ha) (7,5 ml in 10 l de apa);
  • Planet – in concentratie de 0,25% (2,5 kg la hectar) (25 g in 6 l de apa);
  • Polyram DF – in concentratie de 0,2% (20 g in 10 l de apa).
  • Ridomil Gold Plus 42,5 WP – in concentratie de 0,3% (3 kg/ha) (30 g in 6 l de apa);
  • Ripost M – in concentratie de 0,2% (2 kg/ha).

Se pot utiliza si fungicide de contact:

  • Bravo 500 – in concentratie de 0,2 % (2 kg / ha);
  • Dithane M45 in concentratie de 0,2% (2 kg/ha);
  • Folpan 80 – in concentratie de 0,15% (1,5 kg la hectar) (15 g in 10 l de apa);
  • Sancozeb sau Vondozeb – in concentratie de 0,2% (2 kg/ha);

Citeste si: Soiuri de ceapa: pentru camp, gradini si solarii

Recomandare: De ce se strica ceapa in pamant?

Foto: Bayer Crop Science New Zealand, Syngenta Australia

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine