AcasăCombaterea daunatorilorDe ce se strica ceapa in pamant?

De ce se strica ceapa in pamant?

De ce se strica ceapa in pamant este o intrebare deseori auzita de cultivatori, atat in perioada de primvara, cat si vara. Chiar daca v-ati asigurat ca ii oferiti toate conditiile de dezvoltare necesare, exista riscul ca ceapa sa putrezeasca in sol.

In acest articol incercam sa va prezentam care sunt cele mai frecvente cauze care pot conduce la acest deznodamant.

Calitate slaba a arpagicului

Ceapa se poate strica in pamant, in primul rand, din cauza materialului saditor care este slab calitativ. De asemenea, si pastrarea lui in conditii neadecvate, in umiditate, il va face sensibil la boli.

Totusi, va puteti da seama si dumneavoastra daca este o problema cu arpagicul, pentru a evita sa-l plantati. De exemplu, daca este umed, are un miros intepator, atunci sunt sanse mari sa fie stricat.

ceapa putrezita in pamant
Ceapa putrezita in pamant Foto: PlantVillage

Daca scoateti o capatana de ceapa din pamant si miroase urat atunci sunt sanse mari sa fie bacteria Erwinia. In acest caz nu prea aveti ce face, decat sa defrisati toata cultura si sa dezinfectati solul. Nu mai cultivati ceapa, ustoroi pe cel putin 3 ani pe acel sol.

De asemenea, daca vedeti deformatii ale arpagicului sau o culoare anormala a foliei de protectie, este riscant sa-l cultivati.

Folositi arpagic uscat si luat din surse sigure

Pentru a evita problemele de mai sus, se recomanda sa cumparati material saditor doar din surse sigure. Daca va produceti singur arpagicul, uscati-l bine. De asemenea, se recomanda sa-l dezinfectati inainte de plantare. Iata o reteta simpla si eficienta:

Pregatiti o solutie de permanganat de potasiu si puneti arpagicul 20 minute sau bulbii maxim 10 minute intr-o solutie de sulfat de cupru (1 lingurita la 10 litri de apa).

Ulterior clatiti cu apa si lasati sa se usuce bine inainte de a-i pune in pamant.

De ce se strica ceapa in pamant: prea multa umiditate

Evitati sa plantati ceapa in soluri care retin apa, deoarece o umezeala prelungita va duce inevitabil la putrezirea bulbilor.

de ce se strica ceapa in pamant 2

Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina

Nu uitati de rotatia culturilor, care este foarte importanta. Se recomanda sa puneti ceapa dupa leguminoase (mazare, fasole) – in general plante care lasa terenul bine aprovizionat cu azot – sau cereale paioase.

Ceapa si usturoiul nu trebuie sa se cultive pe acelasi sol decat o data la 3-4 ani (sursa: Ceapa, Usturoiul si prazul, Ioan Stavie).

Mentionam totodata si plantele care se dezvolta bine in cultura invecinata cu ceapa: marar, capsuni, castravete, salata, morcovi, sfecla rosie, ridichi.

De ce se strica ceapa in pamant? Udare excesiva

Irigarea este necesara pentru cultura de ceapa, pentru ca aceasta sa se dezvolte armonios, insa, fara indoiala, o udare excesiva va conduce la probleme.

Udati cand observati ca solul s-a uscat. Cea mai mare cerinta de apa pentru ceapa este la inceputul perioadei, imediat dupa plantare.

de ce se strica ceapa

Umiditatea trebuie sa scada sub 60% inainte de recoltare cu 2-3 saptamani.

Absenta potasiului din sol

O alta problema care poate interveni in cultura cepei, mai ales la cea semanata in primavara este absenta potasiului, care poate incetini cresterea plantei, ingrosarea gatului (aparitia unor necroze pe marginea frunzelor imbatranite).

Pe solurile fara potasiu disponibil se pot administra peste 440 kg K20/ha. Normal se administeaza circa jumatate, adica 200 kg/ha.

Lipsa magneziului

Aceasta problema se poate observa cel mai usor cand foliajul este redus, cu frunze atarnate si striatii galbene pe frunze.

O fertilizare foliara cu 1,5% solutie de sulfat de magneziu, aplicata seara, inainte de apusul soarelui, va preveni aparitia simptomelor nedorite pe frunze si va rectifica deficitul.

Bacterioza si alte boli ale cepei

Stricarea cepei in pamant poate fi cauzata si de boli precum bacterioza, fuzarioza sau alte putregaiuri. Imbolnavirea poate sa apara si din cauza terenului, a tehnologiei gresite de cultivare. De aceea, actiunea rapida este cea mai buna.

Ce puteti face in acest caz: indepartati plantele bolnave. Puteti utiliza o solutie naturala de ardei rosu (puneti 100 grame de ardei cu o galeata de apa si fierbeti 2 ore. Se racenste, apoi se strecoara si se uda).

O insecta care provoaca multe probleme in aceasta cultura este musca cepei.

Va recomandam si articolul: Cum se planteaza ceapa – 10 sfaturi pretioase

Sursa informatii: Ceapa, usturoiul si prazul – Ioan Stavre.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine