AcasăLegume si fructeSoiuri de ceapa: pentru camp, gradini si solarii

Soiuri de ceapa: pentru camp, gradini si solarii

Tehnologia a facut posibila dezvoltarea unor nenumarate soiuri de ceapa, destinate atat culturii in spatii protejate, cat si in camp. Fie ca va doriti un sortiment productiv, rezistent la boli, sau apreciati mai mult gustul cepei de la bunici (ceapa rosie de Buzau), v-am pregatit in acest articol numeroase sfaturi importante.

Inainte de a prezenta soiuri, vom face totusi o scurta clasificare.

Trebuie sa stim ca, in functie de sezonul de cultivare, avem ceapa de vara (semanata primavara devreme si recoltata in august) si ceapa de iarna (semanata in august, buna de recoltata in mai, iunie).

Apoi, soiurile si hibrizii pe care ii regasim astazi sunt specializati pe sistemul de cultivare. Astfel, putem semana ceapa direct in camp, prin rasaduri, prin arpagic sau pentru stufat (ceapa verde).

Pentru arpagic e bine sa utilizati soiuri cu o perioada de vegetatie de maxim 130 zile. In schimb, pentru camp se pot utiliza soiuri si hibrizi de pana la 150 zile.

Ceapa alba

Soiurile de ceapa dulce se caracterizeaza prin dulceata, fiind indicate pentru retetele in care se caramelizeaza ceapa.

Soiuri de ceapa alba: Toluca F1

Este un hibrid semitardiv, care are o perioada de vegetatie de 120 – 122 zile de la semanare. Se caracterizeaza printr-un productie buna. Bulbii sunt mai mari ca marime, sferici. Se poate pastra ceapa pe termen mediu.

Cometa F1

Este tot o ceapa alba care se poate utiliza, mai ales, in camp. Nu necesita irigatii abundente. De asemenea, nu are nevoie de un soll foarte bogat in nutrienti.

Soi ceapa Cometa F1
Soi ceapa Cometa F1 Foto: Depozitul de seminte

Este un soi semitimpuriu, cu bulbi rotunzi, la 50-90 g pe fruct, cu un foliaj bogat. Are o perioada lunga de depozitare si asigura productii mari. Totodata, are si o buna rezistenta la boli.

Soiuri de ceapa: Gladstone

Se foloseste mai mult pentru consumul in stare proaspata. Maturitatea o atinge la 125 de zile de la plantare. Este in atentia agricultorilor si datorita potentialului foarte mare de productie.

Opera F1

Este utilizat adesea in culturi, deoarece are o calitate inalta. Este tot semitimpuriu, capabil pentru a fi pastrat perioade indelungate. Maturitatea plantei este atinsa la 115 zile.

Soiuri de Ceapa Alba Opera f1
Soiuri de Ceapa Alba Opera f1 Foto: Seminte-ingrasaminte-turba.ro

Forma bulbului este rotunda, are o textura deosebita.

Cipollotto Nocerino

In lista de soiuri de ceapa merita sa-l amintim si pe acesta, de origine italiana. Are un gust usor dulce, fara sa fie intepator. Continutul de apa este peste 92%. Densitatea maxima de cultivare este de 20-35 cm intre randuri si 10-15 cm intre fiecare planta pe rand.

Ceapa galbena

Este cea mai versatila ceapa, in sensul in care poate fi utilizata atunci cand alte sortimente de ceapa nu exista. Aroma ei este obisnuita, nici prea puternica, nici prea slabe. Se preteaza in mod special pentru supe, fripturi.

Soiuri de ceapa: Sensyu

Este de origine japoneza, un soi de altfel foarte productiv si deosebit ca si calitati gustative.

Germineaza la 2 saptamani. Se recomanda o adancime de plantare de circa 2 cm. Se foloseste in special pentru insamantarile de toamna.

Armstrong F1

De origine olandeza, este un hibrid productiv, depasind 45 tone la hectar, cu bulbi foarte rezistenti.

Este semitimpuriu, cu o perioada de vegettie de 95 – 100 zile. Are o rezistenta buna la mana si putregai cenusiu.

Reflex F1

Este un hibrid utilizat frecvent pentru semanarea de toamna. Planta este puternica, cu o buna productivitate. Maturitatea se intampla la sfarsit de luna mai.

Skinner F1

Tot pentru semanarea de toamna este potrivit, capabil de productii bune. Planta este viguroasa, cu bulbi rotunzi si globulari, de dimensiune medie-mare. Maturitatea are loc in luna mai.

Soiuri de ceapa: Ana

E timpul sa facem loc si unor soiuri romanesti de ceapa, mai exact obtinut de ICLF Vidra, in 2000, cu o perioada de vegetatie de 122 zile.

Bulbul are o dimensiune mijlocie-mare, de culoare maro si de forma elipsoidala. Are un procent foarte mare de substanta uscata, circa 15 %.

De asemenea, este rezistent la mana si are capacitate buna de pastrare.

Sonic F1

Este un soi cu fructul rotund, pana la usor alungit. In interior are o culoare alba, deosebita. Perioada de semanare este 20 august – 15 septembrie. Pentru a rezista bine peste iarna este bine ca planta sa aiba circa 10 centimetri cand incepe sezonul rece.

La inceput de iunie incepe recoltarea.

Despina F1

Pentru acest soi / hibrid se recomanda ca perioada de semanare 20 august – 15 setpembrie. Se remarca printr-o calitate deosebita, cu bulb rotund. Este o varietate timpurie, care trece peste iarna.

Soiuri de ceapa: Luciana

Este un soi semitardiv, de 129 zile, obtinut tot la Vidra. Bulbul este mare, atinge in general si 125 grame. Are un procent de circa 12 % substanta uscata.

Tolereaza bine mana si este rezistent la putregaiul alb. Totodata, are o capacitate buna de pastrare.

Bonus F1

Este o varietate Takii, cultivata cu succes in Europa de Est. Bulbii se remarca printr-o rotunjime aproape perfecta. Maturitatea este atinsa la 100 zile, iar productia poate atinge si 90 tone la hectar.

Soiuri Ceapa Galbena -Bonus F1
Soiuri Ceapa Galbena -Bonus F1 Foto: seminte-ingrasaminte-turba.ro

Nu se recomanda semanarea dupa 15 martie.

Elenka F1

Un alt soi de ceapa ce merita remarcat este si acesta. Are o culoare aramie intensa, bulbul, insa este de o calitate superioara. Perioada de semanare: 15 februarie – 30 martie.

Maturitatea plantei este atinsa la 115 zile, iar productiile pot atinge 100 de tone la hectar.

Timpurietate medie, este potrivit pentru recoltare incepand cu luna iulie – august. Are o rezistenta buna la boli si de asemenea se preteaza la transport, depozitare.

Soiuri de ceapa: Sandra F1

Este un hibrid de zi lunga, foarte pretabil la recoltarea mecanizata. De asemenea, este rezistent si se poate depozita pe perioade mai lungi. Planta viguroasa.

Gloria F1

Merita sa facem loc inca unui soi romanesc de ceapa. Gloria F1 este un hibrid obtinut la Vidra, in 2001. Are o perioada de vegetatie de 126 zile.

Are o toleranta buna la mana si se pastreaza foarte bine.

Vuelta F1

Atinge maturitatea la 112 zile. Soiul se remarca si printr-un sistem puternic de radacini. Poate fi utilizat atat pentru productia de ceapa de dimensiune mare, dar la o densitate normala produce bulbi perfect rotunzi de o dimensiune mai mica.

Ariana

Un alt soi de ceapa semitardiv (130 zile) care a fost obtinut de catre cercetatorii ICLF Vidra, in anul 2000. Are un continut de substanta uscata de 14% si este tolerant la putregaiul alb.

Soiuri de ceapa: Aurie de Buzau

Nu puteam realiza o lista fara acest sortiment de ceapa romaneasca. Este cam singurul soi care se cultiva la noi prin rasad.

Ceapa aurie de Buzau
Ceapa aurie de Buzau Foto: Opinia Buzau

Este tardiv, cu o perioada lunga de vegetatie, de circa 150 zile. Se poate micsora daca i se ofera multa lumina, mai ales in luna mai. Are o culoare aurie, deosebita, de aici si numele sau. Bulbii pot ajunge la greutatea de 250 – 300 grame.

Fata de mana are toleranta, dar se recomanda si tratamentele preventive. Capacitatea de pastrare a bulbilor peste ierna este buna. Se obtin cam 30-40 tone la hectar, prin rasad, iar prin bulbi semanati direct in camp 25-30 tone/hectar. Substanta uscata 10-11 %.

Banko – soiuri de ceapa

Creat in Olanda, este un soi tardiv, ce are o perioada de vegetatie ce se intinde pana la 145 zile. Bulbii sunt rezistenti la inmugurire pe timpul pastrarii indelungate. De asemenea, este tolerant la putregaiul cenusiu.

Productiile sunt destul de bune, atinge frecvent 40 tone la hectar.

Ceapa rosie

Se consuma adesea si cruda ori in salate, sandvisuri. Are o aroma mai delicata, de aceea ceapa rosie se comercializeaza in mod special pentru a fi consumata proaspata.

Brunswick, Countach, Fiamma, Karmen, Morada D’amposta, Red Mech, Red Zeppelin.

Linus F1

Se caracterizeaza prin timpurietate, avand maturitatea plantei la 105 zile. Bulbii au in diametru 60-70 milimetri. Se poate pastra pe o perioada medie.

soiuri de ceapa Linus f1
Soiuri de ceapa Linus f1 Foto: Takii.eu

Countach F1

Se cultiva la o densitate optima de 700.000 seminte pe hectar. Este un hibrid de ceapa rosie de zi lunga. Perioada de vegetatie este de 103-110 zile dupa germinare. Are o culoare intensa.

countach-f1-ceapa
Countach F1 Foto: Seminte1

Se pastreaza foarte bine pe termen lung, se recolteaza in august si se poate pastra pana in februarie.

Red Mech

Soi din Italia, o varietate tardiva de zi lunga, ce este indicat pentru semanare primavara. Se recolteaza la sfarsit de iulie. Bulbii sunt omogeni, usor alungiti si capabili sa fie pastrati toata iarna.

Soiuri de ceapa: Rosie de Aries

soiul-de-ceapa-rosie-de-aries
Soiul de ceapa rosie de Aries Foto: StiriAgricole.ro

Acest soi romanesc de rosie il veti regasi in mod special in Transilvania. Bulbul are intre 120 – 180 – 200 grame. Din pacate, capacitatea sa de pastrare este mai redusa. De asemenea, la cultivare trebuie avut in vedere procentul de umiditate, fiind un soi mai sensibil.

Ceapa verde

Baja Verde

Este un soi de ceapa verde semitimpuriu, cu o capacitate foarte buna de autosustinere. Se utilizeaza cel mai mult la semanarea pe vara. Are o rezistenta buna la FBR si PRR.

ISI 1062

Este o ceapa de legatura, cu un bulb mediu ca marime. Este atractiv pentru comercializare in stare proaspata. Marimea fructelor este medie, iar maturitatea apare la 3 luni de la semanat.

ISI 31001

Are un potential foarte bun de conservare, fiind o varietate semitardiva. Are un gust foarte dulce. Semanarea se face in septembrie, iar recoltarea in mai – iunie.

Performer

Este un soi de ceapa care nu formeaza bulbi. Are un sistem foliar viguros. Se poate cultiva in tot timpul anului, doar ca iarna trebuie exclusiv in spatii protejate.

Maturitatea este atinsa la 75 zile.

White Lisbon

Soi timpuriu, de primavara, cultivat prin semanare directa, cu o perioada de germinare de 10-14 zile si maturarea la 60-90 zile.

Are un bulb mic, cu frunze de un verde crud. Este o varietate foarte atractiva ce poate fi folosita atat tanara, cat si matura.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine