Limacsii devin usor cei mai mari inamici ai gradinarilor, deoarece micile vietati mananca tot ce este verde. Va prezentam in acest articol cateva informatii despre ce sunt limacsii, cum afecteaza ei plantele din gradina si cum puteti sa-i combateti.
Exista in popor nenumarate metode de combatere a limacsilor. Cele mai des intalnite sunt momelile cu bere sau punerea unor scanduri sau a unor cartoane pe sol. Datorita acestora se formeaza umezeala, limacsii se strang in jurul lor, iar noi putem apoi sa ii culegem cu mana. Daca vom proceda asa in fiecare zi timp de o saptamana, avem mari sanse sa putem scapa de limacsi.
Nu recomandam substantele chimice (acele granule albastre ce se regasesc in comert), deoarece substantele toxice vor ajunge in pamant, odata cu ploaia, ce va dauna mai departe microorganismelor din sol.
Trebuie spus ca exista cateva mici pasari si animale care mananca limacsii. De exemplu, ratele, aricii, soparlele etc. Acestea va pot scapa de melci si limacsi. Aveti insa grija sa oferiti totusi de mancare (ratelor de exemplu), daca le veti lasa libere in gradina, pentru a nu va manca si frunzele plantelor.
Foloseste mulciul pentru a scapa de limacsi
Exista insa o varianta bio mai eficienta. In primul rand trebuie sa intelegem ca limacsii nu sunt dusmanii nostri in gradina. Ei, de fapt, mananca materie organica, lucrand impreuna cu ramanele si producand humus. Insa atunci cand nu au ce sa manance, vor ataca plantele. Asadar, recomandarea noastra este sa folositi mulci. Prin aceasta metoda, limacsii vor avea cu ce sa se hraneasca si nu va vor ataca din nou plantele.
Benzi de cupru
Pentru a crea un teritoriu „interzis” pentru limacsi, poti utiliza benzi de cupru. Odata atinse de acestia, ei se vor retrage, deoarece vor resimti banda de cupru ca pe un soc electric.
Pentru o eficienta buna, asigura-te ca benzile de cupru au o latime de minim 4-5 cm. Pune-le in jurul plantelor pe care vrei sa le protejezi.
Scapi de limacsi daca le dai tarate
Asa cum spuneam si mai sus, efectul de distrugere pe care il au limascsii asupra gradinii se produce deoarece acestia nu vor nimic altceva decat sa manance. Iar daca le oferim hrana, ei nu o sa mai atace plantele. O alta metoda este sa le dam tarate uscate. Prin acest mod ei se vor umfla si deshidrata in cele din urma. Vor ajunge momeala pentru pasari, deoarece nu vor putea sa revina in ascunzatorile lor.
Capcane cu bere pentru limacsi
Limacsii adora berea. Acestia sunt foarte atrasi de mirosul de bere. Prin urmare, poti pune bere in cateva recipiente cu un diamentru de minim 7-8 cm si ingroapa-le in pamant, avand grija ca marginea recipientului sa fie la nivelul solului. Limacsii vor veni catre bere si vor cadea in recipient, inecandu-se.
Granule pe baza de fosfat de fier
Puteti incerca si acestea, care sunt o substanta naturala care omoara molustele, dar fara sa le faca neconsumabile sai toxice pentru animalele care le pot manca. Aceste granule rezista mai bine si timp indelungat la umezeala.
Citeste si: Sera ingropata in pamant: cum sa cultivi legume si iarna
Mutarea
Limacsii si melcii isi depun ouale in pamant. Prasilele regulate, mai ales in proximitatea plantelor protejate, pot permite scoaterea la lumina a acestor oua. Pasarile va vor multumii pentru acest „caviar”.
Speram ca aceste metode va ajuta sa gestionati cat mai bine numarul de limacsi din gradina dumneavoastra. Nu uitati ca si ei au un rol in ecosistem, insa, daca sunt prezenti in numar prea mare, puteti sa utilizati una sau mai multe metode prezentate anterior.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro