Categorii
Legume si fructe

Cand se planteaza patrunjelul: sfaturi practice

Cand se planteaza patrunjelul este o intrebare pe care o primim des de la persoanele care doresc sa-si puna in propria gradina cateva plante aromatice. Il folosim des in alimentatie, asadar merita sa-i alocam si patrunjelului un loc de cinste in gradina noastra.

Perioada optima de plantare pentru patrunjel

Perioada optima de plantare pentru patrunjel este la inceputul primaverii, chiar si putin din finalul lunii februarie. In jur de 25-28 februarie putem planta radacinoase precum patrunjelul, morcovul, leusteanul si mararul.

De asemenea, si in primele 2-3 saptamani din martie se poate planta patrunjelul, avand in vedere ca temperaturile incep sa creasca in aceasta decada a lunii.

In cazul in care nu ati avut deloc timp sa plantati in perioadele mentionate mai sus, cele optime de altfel, e bine sa stiti ca o mai puteti face si in luna aprilie, pana la jumatatea lunii.

Combinatii de legume pe care sa le evitati

Atunci cand alegeti sa cultivati patrunjel este bine sa evitati alaturarea acestuia in gradina langa morcov, deoarece bolile se pot transmite de la unul la celalalt (fac parte din aceeasi familie).

Cand plantam patrunjel
Cand plantam patrunjel

De asemenea, alte combinatii nefericite de legume sunt ceapa alaturi de usturoi, mazarea alaturi de fasole.

Cand se planteaza patrunjelul: si in luna august!

Putem realiza plantari de patrunjel si in luna agust, dupa ce am eliberat terenurile, fireste, pentru productia de primavara. Iar daca dorim sa avem o productie devreme pentru primavara urmatoare plantarea patrunjelului va avea loc in prima saptamana din noiembrie.

Important de precizat ca germinarea semintelor are loc la temperaturi de circa 5-20 grade Celsius. Primii lastari vor aparea dupa 2-3 saptamani.

Rotatia culturilor in cazul patrunjelului de radacina

Cele mai bune plante premergatoare in cazul patrunjelului sunt leguminoasele, solanaceele si cucurbitaceele. Este important ca plantele anterioare patrunjelului sa elibereze terenul toamna cat mai devreme, pentru a fi curatat si dat cu ingrasamant.

Odata plantat, patrunjelul nu trebuie repus pe aceeasi zona din teren mai devreme de 4 ani. Dupa patrunjel, se pot infiinta culturi de secara, culturi furajere in general.

Perioada optima plantare patrunjel
Perioada optima plantare patrunjel

Speram ca ai aflat detalii importante despre cand se planteaza patrunjelul. Acesta este o planta bianuala, originara din sudul Europei, folosita de romani si greci chiar ca planta medicinala. Contine un aport insemnat de vitamine A, B si C.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Un răspuns la “Cand se planteaza patrunjelul: sfaturi practice”

Patrunjelul se înmulțește prin seminte,ca atare se seamana!!!!!!!! Se planează planetele care se înmulțesc prin butasi,rasaduri,etc…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.