AcasăFermieri cu profitSera ingropata in pamant: cum sa cultivi legume si iarna

Sera ingropata in pamant: cum sa cultivi legume si iarna

Sera ingropata in pamant sau, cum li se mai spune, serele subterane, sunt un mijloc excelent de a cultiva legume chiar si iarna, cand temperaturile exterioare sunt negative. Constructia nu este una complicata si nici scumpa. Costa circa 300 de euro si o puteti gasi la diferite magazine.

Sera pe care dorim sa v-o prezentam este de tipul Walipini, acesta fiind un cuvant care in indiana inseamna chiar „loc calduros”. Din punct de vedere al dimensiunilor sera ingropata are 6 metri latime si 24 de metri lungime.

Cei care au dezvoltat prototipul acestei sere sunt niste cercetatori de la o fundatie non-profit care au ca scop dezvoltarea agriculturii sustenabile.

Sera se regaseste la aproximativ un metru jumatate sub pamant. In Romania exista cel putin un agricultor din Buzau care a incercat aceasta metoda si se declara multumit, reusind sa produca si in timpul iernii tomate.

Sera ingropata in pamant: cum functioneaza

Cu siguranta, prima intrebare pe buzele cititorilor este cum functioneaza aceasta sera subterana. Conform proiectantilor ei, lumina solara din timpul zilei incalzeste acoperisul ramas la suprafata, care este compus dintr-o folie de plastic.

Aceasta caldura este apoi depozitata in peretii laterali construiti din pamant, iar incaperea cu plantele va beneficia astfel de o temperatura constanta chiar si pe parcursul noptii.

Aveti posibilitatea sa cultivati in miezul iernii rosii, salata, ardei, varza, ceapa verde ori broccoli.

Mod de constructie pentru sera ingropata in pamant

Realizarea unei sere subterane trebuie sa inceapa cu dreptul, si anume cu pozitionarea acesteia intr-un loc in care soarele este prezent pe tot parcursul zilei. Se vor evita locurile umbroase, deoarece caldura acestei sere se bazeaza tocmai pe razele solare.

A doua etapa importanta in constructia serei se refera la saparea groapei in care va exista practic sera. Dimensiunile exacte nu sunt unele standard, fiecare fermier putand sa stabilesca ce spatiu ar avea nevoie, pentru ce productie ar avea nevoie.

solar in pamant
solar in pamant

Atentie insa la saparea gropii, asigurati-va ca peretii sunt stabili. Luati-va toate masurile de siguranta. In general, saparea se va face cu peretii laterali inclinati, tocmai pentru a asigura stabilitatea serei. In general, adancimea folosita este de 2,5 metri.

Un alt element important se refera la peretele din nord care trebuie sa fie mai inalt decat peretele orientat catre sud. Puteti sa inaltati acest perete chiar cu pamant. Aceasta diferenta de inaltime ajuta ca razele solare sa lumineze cat mai mult timp acoperisul, pentru captarea caldurii.

Apoi, ne vom ocupa de acoperis. Acest acoperis este practic format dintr-o folie de plastic, nu foarte subtire. De asemenea, se poate utiliza si policarbonat transparent.

Iar un aspect important este si cel referitor la materialul pe care il vom pune pe jos, in sera. Aici se recomanda sa venim cu un strat de circa 30 cm de pietris. Apoi, fireste vom pune pamantul pe care il vom utiliza la dezvoltarea legumelor.

Un ultim lucru se refera la cateva mici santuri pe care le putem realiza in jurul acoperisului. Vom pune apoi tuburi de plastic pentru a crea santuri de drenaj, pentru a evita sa inundam sera.

Sera ingropata in pamant
Sera ingropata in pamant

Nu in ultimul rand, e bine sa captusim usa de intrare de la sera, pentru a nu avea pierderi de caldura.

Exemplul unui fermier din Mangalia

Unul dintre agricultorii romani care a decis sa-si faca o sera ingropata in pamant este un fermier din Mangalia. Tomatele sale sunt cultivate si in sezonul rece la aproape un metru adancime in sol.

Acesta cultiva legume pe o suprafata de 6000 de metri patrati. Conform fermierului, iarna trecuta au fost zero grade in sera ingropata in pamant, iar la suprafata temperatura era de circa – 15 grade Celsius. (solar in pamant, sere sub pamant, solar subteran).

Surse selective: agrointel.ro, greatnews.ro

Aici puteti gasi informatii detaliate, in engleza, despre constructia serelor subterane.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

6 COMENTARII

  1. Se va inunda f repede, trebuie să fie pe un deal, chiar și asa e complicat, iarna nu ai lumina suficient pt ca se depune zăpadă și ziua este scurtă, și malurile trebuie bine consolidate. Unde este avantajul????

  2. Timofte, ai tu, sau stii tu de toate si tot, un gen de Einstein?
    Ai căutat sa vezi că sunt mai multe articole, sunt mai multi care spun de așa ceva, înainte să spui că nu este buna??
    Te-ai gândit că poate avea un șanț împrejur?

    • ai dau dreptate lui Timofte…asemenea experiente sunt cositisitoare si falimentare…la cit duci 1 kg de rosii iluminat electric si incalzite cu lemne?Poti raspunde Timofte sau e nevoie sa-l trezim din morti pe Eistein..vad ca sari in sus dar logica ioc…

  3. Ii dau dreptate lui Ionut. Nu cu nihilism se fac proiectele. Marile descoperiri au venit cu perseverenta si incredere intr-un drum. Serele trebuie sa ofere un unghi la peretii laterali care sa nu lase umbra peste pamantul fertil. Cu un substrat adecvat se va degaja suficienta energie atat din acest substrat cat si din aportul solar. Este un proiect perfect realizabil si nu foarte costisitor. Acoperisul ramane principala provocare ca pret. Dar nu de netrecut.

  4. Ideia asta o am demult fiind favorizat de pozitia terenului inclinat spre sud ( zona de deal,unde pot trage si un circuit termic de la ct ) Sapatura se poate face rapid cu un caterpilar urmata de corectii,acop.= policcarb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine