AcasăCombaterea daunatorilorTratarea usturoiului inainte de plantare

Tratarea usturoiului inainte de plantare

Tratarea usturoiului inainte de plantare nu este obligatorie, insa, daca va confruntati cu mana, putregai sau alti daunatori (viermele sarma) ar fi bine sa luati in considerare unele tratamente.

Am facut o selectie cu cele mai utilizate metode, astfel incat sa incercati ceea ce credeti ca este cel mai potrivit pentru gradina dumneavoastra.

O metoda bio oferita de legumicultori este aceea prin care imprastiem pe locul de plantat, inainte de arat, cenusa si var praf.

O alta metoda este de a adauga in zeama bordeleza , Dithan (pentru putregai), care se lasa 15 minute, Se lasa apoi sa se zvinte si plantam. „Am observat ca usturoiul ce a ramas la recoltare si toamna rasare , le-am desfacut am taiat din frunze si am replantat au fost cu mult mai sanatoase(fara putregai si frunze galbene)”, explica un legumicultor.

O alta persoana ne-a explicat ca el presara printe santuri Trika si sulfat de Cupuri, neavand probleme cu cultura de usturoi.

Ce plantam langa usturoi: plante ajutatoare si daunatoare

O alta metoda utilizata de gradinari: o lingura de sare la 1 litru de apa calda. Se introduc cateii de usturoi in saramura 15-20 minute. Se scot si se lasa pana se usuc complet, dupa care se pot planta. Aceasta saramura functioneaza pentrum un fungicid.

Doctorul Plantelor recomanda ca la inceputul lunii iunie sa realizam urmatoarele tratamente la usturoi pentru a preveni aparitia manei, daunatorilor si putregaiului:

Fungicid CAPTAN 80 WDG – 15 grame la 10 litri de apa. Plus fungicidul TELDOR pentru a preveni sau stopa aparitia putregaiului – 10 ml la 10 litri de apa. Plus insecticidul CORAGEN care ne ajuta sa prevenim si sa combatem daunatorii la ceapa, mai ales viermele.

Se poate adauga si un adjuvant care ne ajuta sa prinda mai bine tratamentul Break Thru.

Citeste si: Fertilizarea usturoiului: obtine capatani mari ca un mar

Principalele boli care pot aparea la cultura de usturoi: virusul dungarii galbene, putregaiul bacterian, mana, alternarioza, putregaiul cenusiu, putregaiul alb, rugina, fuzarioza. Iar ca daunatori putem sa amintim: tripsii, nematodul bulbilor de ceapa, musca miniera, musca cepei, viermele sarma.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine