AcasăLegume si fructeCum se pregatesc gropile in vederea plantarii pomilor?

Cum se pregatesc gropile in vederea plantarii pomilor?

Timpul de realizare a gropilor este cu circa 1-2 luni inainte de plantarea pomilor, mai ales daca vorbim de plantarea de toamna: lunile august, septembrie. Sau toamna tarziu sau iarna pentru plantarile de primavara.

Gropile trebuie facute de dimensiuni mari: cu latura de 1-1,5 m si adanci de 0,6 – 0,8 m. Cu cat terenul e mai greu (argilos) cu atat gropile trebuie facute mai mari. Daca suprafata plantata cu pomi este mai mare si ea a fost pregatita prin desfundare, gropile se pot face de dimensiuni mai mici 60 / 60 / 40 cm.

Un amanunt care trebuie respectat la sapatul gropilor: pamantul provenit din primul rand la cazma (pe adancimea de 25-30 cm) se asaza intr-o parte a gropii, iar restul de pamant, in partea opusa.

Asadar, pamantul scos din groapa trebuie depus in doua mari musuroaie. Acest fel de asezare a pamantului va fi de folos la plantarea pomilor, cel mai bun pamant fiind cel de la suprafata.

Peretii gropilor trebuie sa fie drepti, asa incat groapa sa nu se stramteze la fund. Pietrele, cioburle si resturile de radacini gasite la sapat se aduna si se scot afara.

Pe terenurile in panta, pentru a se impiedica deplasarea solului la vale si pentru a se usura patrunderea apei din ploi la radacina pomilor, este bine ca sapatul gropilor sa se faca in trepte (terase).

plantare pomi in panta

In acest scop se lucreaza astfel:

Se taie in brazde stratul intelenit de la suprafata si se asaza la marginea de jos a treptei (latimea treptei trebuie sa fie de 1,5 – 2m);

Se sapa stratul de pamant negru (cu humus) si se gramadeste in partea de sus a treptei.

Se niveleaza suprafata treptei, luandu-se pamant din jumatatea de sus si adaugandu-se in partea de jos; cu aceasta ocazie se da treptei o usoara inclinare catre varful povarnisului;

Se trage pamantul negru care a fost gramadit in partea de sus si se asaza in strat mai gros catre marginea de jos a tereasei. Brazdele se zidesc pe marginea terasei, dupa care urmeaza plantarea pomului.

Pe povarnisuri mai mici se fac trepte mai simple, cu un digulet la partea de jos (aceste digulete pot fi facute si dupa plantarea pomilor).

Inainte de plantare, in fiecare groapa se infige cate un tutore (par) de care urmeaza sa fie legati pomii. Este bine ca tutorii sa fie confectionati dintr-un lemn tare (salcam sau stejar) si grosi de 5-6 cm. Inainte de a fi asezati in gropi, tutorii se curata de coaja, se ascut la un capat, iar pentru a li se asigura o durabilitate mai mare se ard la foc pe portiunea ce se va ingropa (sau se ung cu ulei mineral).

digulete facute in jurul pomilor

Cu 10-15 zile inainte de plantare se face umplerea partiala a gropilor, care consta in astuparea lor cu pamant in asa fel incat sa mai ramana goale pe o adancime de circa 25 cm.

Se procedeaza astfel: la fundul gropii se introduce un strat de pamant de 15-20 cm, luat din musuroiul care reprezinta pamantul de la fund, iar apoi se continua cu pamant de la suprafata, sau se trage concomitent in groapa atat pamant de la suprafata cat si de la fund pentru a se amesteca. Daca lucrarea aceasta se face chiar in momentul plantarii pomilor, pamantul din groapa se calca usor si cu atentie (taseaza).

Informatii: Ing. N. Lupsa, Ing. St. Balanescu, Ghidul gradinarului amator

Citeste si: Cel mai simplu mod de plantare a pomului, cu sanse mari de prindere

Lucrari necesare inainte de plantarea pomilor

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine