AcasăLegume si fructeCel mai simplu mod de plantare a pomului, cu sanse mari de...

Cel mai simplu mod de plantare a pomului, cu sanse mari de prindere

Primavara este sezonul de plantare pentru pomi fructiferi, alaturi, bineinteles, de toamna. Daca v-ati decis sa puneti cativa pomi in gradina dumneavoatra e important sa cunoasteti cateva sfaturi practice, pentru a creste sansele de prindere.

Sa vedem ininate de toate cum trebuie sa pregatim pomii inainte sa-i plantam.

Pregatire pomi inainte de plantare

Inainte de plantare trebuie facuta fasonarea si mocirlirea radacinilor. Fasonarea radacinilor se realizeaza astfel: se scurteaza radacinile principale la 30-35 cm, cele de ordinul II la 20-25 cm, iar cele de ordin III si IV la 8-10 cm.

Scurtarea radacinilor se face cu o foarfeca bine ascutita, taieturile facandu-se perpendicular pe axa radacinii.

Mocirlirea radacinilor consta in introducerea radacinilor intr-o galeata, intr-o mocirla de consistenta unei paste semifluide, pregatita cu balega proaspata, pamant galben in parti egale si apa.

Rolul acesteia este acela de a asigura aderenta pamantului cu radacinile, pastrarea umiditatii in jurul acestora, vindecarea rapida a ranilor si favorizarea aparitiei de radacini noi.

Se intampla uneori, mai ales in cazul pomilor adusi de la distante mari, ca acestia sa prezinte semne de deshidratare (zbarcire a scoartei din cauza pierderii apei). In acest caz, astfel de pomi trebuie pregatiti inainte de plantare pentru a-si recapata umiditatea. Se procedeaza astfel: se introduc pomii in apa in asa fel incat sa ramana afara doar varful ramurilor. Se tin astfel 24-25 ore, dupa care se scot din apa si se asaza intr-un sant unde se acopera cu pamant pe toate lungimea tulpinii. Aici vor fi tinuti 4-5 zile, dupa care se pot planta.

Cum se face plantarea pomilor?

La plantarea pomilor trebuie executate corect urmatoarele operatiuni: stabilirea pozitiei pomului fata de tutore; stabilirea adancimii de plantare; tasarea pamantului la plantare prin calcare.

In ceea ce priveste pozitia pomului fata de tutore, este indicat ca pomii sa fie plantati in partea de nord, nord-vest sau vest a tutorilor, pentru ca acestia sa umbreasca trunchiul pomului si sa fereasca scoarta tanara de oscilatiile mari de temperatura din a doua jumatate a iernii, care de regula provoaca probleme.

O atentie deosebita trebuie acordata adancimii de plantare. In aceasta privinta trebuie stiut ca un pom este bine plantat cand, la 3-4 saptamani dupa plantare, coletul pomului este la nivelul solului (coletul este portiunea de trecere dintre radacina si trunchi). Multi pomicultori confunda coletul cu punctul de altoire.

De regula punctul de altoire se afla deasupra coletului si el trebuie sa ramana totdeauna deasupra solului.

plantare puieti

Cand se planteaza, pomul se asaza cu 3-4 cm deasupra solului avand in vedere ca dupa plantare pamantul se mai lasa si deci dupa 3-4 saptamani coletul vine la nivelul solului. Sunt doua exceptii de la aceasta regula si anume:

  • in regiunile secetoase si pe versantii cu pericol de eroziune este admis ca pomii sa se planteze cu circa 2 cm mai adanc;
  • pomii altoiti pe portaltoi vegetativi (meri si perii pitici) se planteaza cu 3-5 cm mai adanc decat au crescut in pepiniera, deoarece ei emit usor radacini noi care contribuie la fixarea mai buna a acestora in sol.

Operatiunea de plantare: la mijlocul gropii se face un musuroi (are rolul de a completa golul de sub radacinile pomului) mai mare sau mai mic, in asa fel ca pomul asezat cu radacinile pe musuroi sa prezinte coletul la circa 4 cm deasupra nivelului solului. Pomul se asaza in partea de N, NV sau V a tutorelui, la o departare de 4-5 cm.

Se tine pomul in pozitia aceasta, dupa care se arunca pamant de la suprafata, marunt, peste radacini si in jurul acestora. Pamantul trebuie indesat bine, cu mana, intre radacini, pentru ca sa nu ramana spatii goale intre ele.

Dupa ce radacinile au fost acoperite cu un strat de 3-4 cm, se calca pamantul din groapa, de la margine catre centrul gropii. Se adauga inca un strat de 10-15 cm pamant si se calca din nou indesat. Restul pamantului se asaza pe suprafata gropii fara a se mai calca.

Este bine ca la fiecare pom sa se aplice ingrasaminte. La fiecare groapa se folosesc 15-20 kg de gunoi bine descompus, care se amesteca cu pamantul folosit la plantare, pamantul de la suprafata – deoarece ingrasamantul nu trebuie sa vina in contact direct cu taieturile de pe radacini.

Citeste si: Cand se planteaza zmeura: toamna sau primavara?

La sfarsitul plantarii, pomii se uda cu 1-3 galeti de apa, dupa care, in cazul plantarii de toamna, se face un musuroi in jurul trunchiului lat la baza de 70-80 cm si inalt de 30-40 cm. In cazul plantarii de primavara, apa se toarna intr-o copca facuta in jurul pomilor. Copca aceasta se va acoperi apoi cu un strat de mulci gros de 8-10 cm (paie).

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine