Categorii
Legume si fructe

Svinita, cel mai renumit loc din Romania pentru smochine

Svinita a devenit de cativa ani bun cel mai prolific loc de cultivare si preparare a smochinelor. Aici, cat este ziua de lunga, fermierii ingrijesc pomii de smochini, iar sotiile prepara cele mai delicioase dulceturi si gemuri de smochine. Nu lipseste nici celebra palinca de smochine.

Aici, in localitatea din Clisura Dunarii smochinii cresc mai des decat orice alt arbor, locuitorii fiind bucurosi ca, macar prin aceste fructe, isi pot face remarcata zona. Modul de preparare traditional al smochinelor in fel si fel de bunatatii atrage nu doar romanii din diferite colturi ale tarii, dar si strainii.

Festivalul smochinelor

Culegerea smochinelor, care se face la fiecare sfarsit de vara, aduce cu sine si unul dintre cele mai asteptate evenimente din zona – Festivalul smochinelor, care se apropie deja de editia cu numarul 20. In cadrul acestei sarbatori, localnicii se prezinta cu cele mai gustoase dulceturi obţinute din aceste fructe.

Turistii sunt primii prezenti in cadrul acestui eveniment si nu pleaca niciodata cu mana goala. Un borcan de gem de smochine costa intre 10 si 25 lei, in funcit de reteta. Iar daca vorbim de tuica, pretul unui litru este de circa 50 de lei.

Dulceata de smochine de Svinita, marca inregistrata

Doar locuitorii din aceasta zona, care prepara astfel de produse, pot folosi denumirea de dulceata de smochine de Svinita, aceasta fiind intregistrata la OSIM, spune primarul localitatii.

Mai exista cateva formalitati si va beneficia de aceeasi protectie si denumirea de Tuica de smochine de Svinita. Iata cum locuitorii acestei zone incearca sa-si pastreze si protejeze brandul.

Svinita smochine
Svinita smochine

Poate stiati sau nu, insa la Svinita locuiesc multi sarbi. Aproape 80-85% din locuitorii de aici sunt etnici sarbi. Exista in localitate o traditie si anume ca fiecare persoana sa detina macar un smochin, pe care sa-l ingrijeasca ca un seaman. De aceea, probabil, localitatea a devenit un taram al smochinilor.

La Svinita exista mai bine de 5.000 de smochini, clima de aici fiind foarte buna pentru acesi pomi. Smochinii iubesc soarele, caldura si verile secetoase.

Ce mai poti vedea la Svinita

Svinita dulceata de smochine
Svinita dulceata de smochine

Daca te-ai indulcit cu minunatele gemuri si dulceturi de smochine din Svinita, sa stii ca acestea nu sunt singurele lucruri din zona.

Poti sa vizitezi Cetatrea Trikule, poti sa mergi cu barca prin Cazanele Dunarii, unde vei ajunge la doia pesteri Veterani si Potcoava, precum si la Manastirea Mraconia, denumita si “Manastirea de sub apa”.

Si, nu putem uita, ca in apropiere ai si Statuia lui Decebal, una dintre cele mai impresionante statui din piatra din intreaga Europa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.