AcasăApiculturaAnaliza cerii: metode de a descoperi falsificarile

Analiza cerii: metode de a descoperi falsificarile

Analiza cerii se impune in situatia in care apicultorii doresc sa isi realizeze singuri fagurii artificiali, prin urmare vor fi nevoiti sa achzitioneze ceara de la diversi furnizori.

Pentru a se asigura ca ceara cumparata este verifica si nu este falsificata cu cerezina, parafina, sapun, rasina etc. va prezentam cateva metode de testare.

Daca se rupe o bucata de ceara din bloc, iar suprafata rupturii are cristale marunte si este aproape neteda, ori daca se mesteca intre dinti o bucata de ceara, iar ea se desface in bucati mici, ceara este buna.

Cand insa amestecand-o in gura, se lipeste de dinti, inseamna ca ceara are diferite substante adaugate, deci este falsificata.

Daca in timpul mestecarii se simte un miros de petrol si se face coca in gura, este semn sigur ca are parafina sau cerezina.

Confirmarea unei asemenea aprecieri se face si atunci cand, framantant intre degete o bobita de ceara, ramane pe degete o unsoare; bobita devine alunecoasa, cu plasticitate mare. Daca bobita se va alungi se face ca un fus, iar punand-o vertical pe unghie, nu se lipeste – asa cum face ceara, ci cade deintanta, e sigur ca amestecul are paafina.

Ceara curata, framantata si rasucita ca un sul subtire, la intindere se rupe; daca se intinde mult si se subtiaza in fir, este o dovada ca are parafina.

Ceara care se albeste cand este framantata mai mult, devenind sfaramicioasa si neuniforma, este falsificata cu acid stearic. Cand este amestecata cu seu, ceaa are un miros ranced si face mult fum cand arde, iar cand s-a adaugat in ceara rasina cu scopul faslificarii, proba se lipeste de degete si are un miros de brad.

O ceara buna, la topire, incepe sa se solidifice, formand la suprafata ei niste desene ondulatorii, iar la deplina solidificare, blocul are o mica adancitura la mijloc; in schimb, cand desenele de pe suprafata cerii, ce incepe sa se solidifice, sunt ca niste pete mari, e semn ca ceara contine cerezina.

Bineinteles, o analiza de laborator poate oferi detalii semnificative privind provenineta cerii.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine