In toamna putem sa plantam pomi fructiferi pana cand temperatura se raceste suficient de mult, aproape de inghet. Desi nu este o activitate grea, se pot face usor greseli care sa afecteze dezvoltarea pomului. Sau chiar prinderea lui.
De aceea, in acest articol, va oferim cateva sfaturi practice pentru a planta cu succes pomii in livada dumneavoastra.
Ce avem nevoie
Ca sa facem o treaba buna, trebuie sa fim pregatiti. Iata de ce avem nevoie: pomi altoiti sau arbusti fructiferi, gunoi de grajd, ingrasamant, par de sustinere.
Iar ca unelte necesare: cazma, foarfeca de gradina, cizme de cauciuc si o galeata.
Conditii optime pentru prindere si crestere
La baza gropii este important sa asezam gunoiul de grajd bine fermentat. Radacinile trebuie fasonate si mocirlite inainte sa fie plantate. In dreptul solului se recomanda sa punem cel mai fertil sol.
In gropile din zonele carbonifere si carierele de piatra vor fi umplute cu pamant fertil din aratura.
Sfaturi practice pentru plantare
Sapam gropile
Dupa ce am eliberat terenul de radacini, buruieni sau pietricele, vom incepe sa sapam gropile. Dimensiunile acestora sunt de 30/30/30 pentru arbustii fructiferi, iar pentru pomi de 50/50/50 cm.
Fasonarea radacinilor
Acest lucru inseamna ca vom taia portiuni din radacini care sunt mucegaite sau ranite, pentru a le permite sa se regenereze. Radacina fibroasa se taie scurt, iar cele groase se lasa cat mai lungi.
Mocirlirea
Se realizeaza intr-o galeata, o mocirla de consistenta unei paste semifluide, pregatita cu balega proaspata, pamant galben in parti egale si apa.
Se scufunda repetat radacinile pomilor in acest amestec. Pomii se vor planta apoi imediat dupa mocirlire. Amestecul asigura o buna cicatrizare a ranilor si stimuleaza formarea de noi radacini.
Plantarea efectiva
Dupa ce realizam gropile, vom pune la baza lor gunoiul de grajd bine fermentat. Peste ingrasaminte se va aseza pamantul reavan provenit din partea superioara a gropii.
Pomii se planteaza cu punctul de altoire situat cu 3-4 cm mai sus decat nivelul solului, astfel incat, dupa plantare, acesta sa coboare la nivelul solului.
Se aseaza radacinile rasfirate pe stratul de pamant reavan si se trage pamant maruntit in groapa. Pomul se misca usor pe verticala pentru a usura patrunderea pamantului printre radacini.
Cand avem 2 treimi umplute cu pamant vom face tasarea solului, calcand din exteriorul spre centrul gropii, usor, cu presiune constanta.
Udarea
Dupa plantare este important sa udam pomul, cu circa 15-20 litri apa/ groapa.
Dupa ce apa s-a inflitrat, se umple groapa cu pamantul provenit din a doua gramada. Toamna, dupa umplerea gropii, in jurul pomului se face un musuroi de 30-40 cm pentru a proteja radacinile impotriva gerului.
Legarea provizorie de un par de sustinere
Se recomanda pentru a impune o crestere corecta pomului proaspat plantat.
Pomii se scurteaza primavara, aceasta operatiune urmand sa fie facuta cu ocazia taierilor de formare a coroanei.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro