AcasăIdei afaceriCulturi de Goji finantate prin Fonduri Europene

Culturi de Goji finantate prin Fonduri Europene

Plantatiile de Goji au prins avant in ultimii ani la noi in tara. Interesul crescut al agricultorilor in acest fruct fenomen este dat de cererea din ce in ce mai mare de consum al fructului de Goji proaspat precum si de rezultatele exceptionale ale cultivatorilor de Goji existenti.

Totul a inceput acum peste acum 11 ani, prin eforturile sustinute ale unor antreprenori ce au considerat Goji o solutie mult mai rentabila la investitiile agricole conventionale.

Datorita acestora exista acum soiuri omologate de Goji Romanesc, pepiniere autorizate, tehnologii de cultivare,  precum si o asociatie de profil “ Asociatia Nationala a Producatorilor de Goji – Goji Romanesc” care reprezinta cultivatorii in relatia cu unitatile de desfacere si antreprenorii interesati de prelucrarea fructelor de Goji.

Una din oportunitatile acestei perioade, respectiv prin luna Octombrie 2023 cand vor incepe depunerile acestor proiecte, este, programul binecunoscut “Tanarul Fermier” sau “ DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri “ cum este denumit in noul PNS. Nu este singurul program de finantare ce poate fi accesat, dar este cel mai aproape de calendarul actual.

Am discutat despre acest demers, cu Adrian Nicolae, presedintele Asociatiei Nationala a Producatorilor de Goji – Goji Romanesc, fondatorul proiectului Goji Bio Brasov, principala sursa de informare referitoare la cultura de Goji la noi in tara.

“Asteptam acceasta oportunitate de ceva timp. Era timpul ca acesta cultura sa fie finantata prin fonduri europene. Este un sprijin binevenit. Ne putem mandrii cu faptul ca majoritatea culturilor certificate de Goji din Romania sunt infiintate cu material saditor din pepiniera noastra. Noi detinem brevetul pentru 2 soiuri de Goji Romanesc, Kronstadt si Anto, iar aceasta finantare poate duce la un alt nivel o plantatie de Goji, intrucat acum putem aplica toate recomandarile de administrare necesare. Cu aceasta ocazie putem chiar recomanda solutii de pastrare si prelucrare al fructului de Goji proaspat. “ mentioneaza Nicolae Adrian.

Recomandare: Plantatia de Goji, cea mai profitabila investitie in arbusti fructiferi

Conditiile de eligibilitate ale masurii sunt relative simple dar o serie de pasi trebuie respectati ca urmare pot fi  eligibili solicitanții care îndeplinesc următoarele condiții:

plantatie de goji
Plantatie de goji Foto: GojiBioBrasov.ro

Au vârsta de cel puțin 18 ani împliniți și până la 40 de ani inclusiv, au absolvit minimum 8 clase, dețin competențe și aptitudini profesionale pentru ramura agricolă vizată în proiect (vegetal/zootehnic/mixt), au experiență practică în activitate agricolă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani în cadrul unei exploatații agricole sau isi iau angajamentul de a dobândi competențele profesionale adecvate până la solicitarea celei de-a doua tranșe de plată.

Forma de organizare eligibila pentru finatare este :

  • 1. Persoană fizică înregistrată şi autorizată , ca persoană fizică autorizată (PFA);
  • 2. Persoana juridică unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv în ceea ce privește luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploataţiei agricole.

Tânărul care se instalează (cel care reprezintă societatea în relaţia cu AFIR) va fi membrul asociat desemnat de către asociaţi ca administrator al respectivei societăţi.

Tinerii fermieri care solicită finanţare prin intermediul microîntreprinderii/ întreprinderii mici înfiinţate cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

  • să nu fi înscris o exploataţie agricolă IACS cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, indiferent de forma de organizare deţinută.
  • solicitantul trebuie să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 8.000 SOC pentru zona montană, respectiv 12.000 SOC.
  • Sa detina in prorietate sau arenda intreaga suprafata.

Conform acestor calcule pentru cultivarea  unui hectar de Goji avem un punctaj de 4303 SOC ceea ce reprezinta de fapt ca prin aceasta masura exista necesitatea infiintarii unei suprafete de 1.9 ha de Goji in zona montana sau 2.8 ha pentru celelelte zone.

Se punctează în plus planurile de afaceri care promit agricultură ecologică, agricultură de precizie și energie din surse regenerabile.

cultivare goji
Foto: GojiBioBrasov.ro

Cheltuielile eligibile sunt:

achiziția de animale vii, achiziția de teren sau material biologic, construcția de clădiri utilizate în cadrul fermei, echipamente, utilaje, mijloace de transport specializate, capital de lucru (salarii) si cheltuieli de marketing și consultanță

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de implementare de maximum trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă și este de:- 70.000 de EURO.

Beneficiarul trebuie sa realizeze urmatoarele:

 •  să îşi stabilească domiciliul în UAT-ul în care exploataţia este înregistrată sau zona limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploataţia;

•  în cazul în care tânărul fermier care se instalează, este sau va fi încadrat într-o activitate salarizată, locul de muncă al acestuia (sediul social/ punctul de lucru al angajatorului) trebuie să fie în aceeaşi UAT sau zona limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploataţia;

•  sediul social al beneficiarului trebuie să fie localizat în aceeaşi UAT în care este înregistrată exploataţia

 “Fructul de Goji contine foarte multe vitamine si antioxidanti si este utilizat in tratarea unor afectiuni de foarte mult timp, in toata lumea. Poate fi consumat in stare proaspata sau in diferite forme de prelucrare inclusiv amestecat cu miere sau alte fructe. Calitatiile exceptionale ale acestui fruct face ca interesul in consumul zilnic al acestuia sa fie tot mai ridicat. De aici si interesul cultivatorior de a investi in acest domeniu sau doar a detine in gradina acest fruct fenomen” a mentionat presedintele Asociatiei.

Citeste si: Infiintarea unei plantatii goji: 10 de sfaturi practice pentru plantare

“Punem la dispozitia celor interesati de mai multe informatii, toata experienta noastra, contacte ale colaboratorilor existenti, material saditor certificat de Goji si suport tehnic gratuit pe toata durata culturii.”

www.ANPG.ro

www.GojiBioBrasov.ro 

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine