AcasăBovineUn fermier din Alba, somat sa achite „taxa de adapat” pentru apa...

Un fermier din Alba, somat sa achite „taxa de adapat” pentru apa de izvor

Un fermier din judetul Alba a primit o somatie de la autoritati sa achite o asa-numita taxa de adapat pentru apa de izvor, asta dupa ce si-a dus animelele sa bea apa de la un izvor.

Cei care au trimis aceasta somatie sunt reprezentanții zonali ai Administrației Naționale „Apele Române” care îi pun fermierului în vedere că, pentru a folosi apa din izvorul local, trebuie să obțină o autorizație de gospodărire a apelor pentru care trebuie să plătească o taxă, scrie ZiarulUnirea.ro.

Știați că vacile, oile, caprele și porcii nu mai pot bea apă din izvoarele și văile patriei fără a avea autorizație de la Apele Române?”, întreabă fermierul Liviu Crișan, din Abrud, pe Facebook. El atrage atenția că trebuie plătită o taxă de 1.500 lei, dar documentația nu poate să o facă decât o firmă privată agreată care mai percepe 2.000 lei. În final proprietarul plătește 3.500 de lei.

In concluzie animalele din bătătura omului mai pot bea apa acestei țări numai după ce proprietarul plătește 3.500 l de lei. Posibil să fie o chestie foarte normală, dar cred că și aceasta, printre multe altele, ajută la declinul zootehniei românești care, probabil, dacă nu luăm noi fermierii atitudine, va dispare cu desăvârșire, se mentioneaza si pe site-ul agrointel.ro.

Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba a venit si cu lamuriri asupra acestei probleme, in urma unei solicitari a redactiei ZiarulUnirea.ro.

Dacă există ferme sau gospodării cu mai mult de 100 de capete de ovine sau mai mult de 30 de capete de bovine, care consuma apă de suprafață, prin Ordinul Ministrului Apelor și Pădurilor nr.891/23.07.2019, acestea trebuie autorizate.

„Autorizația de gospodărire a apelor reprezintă actul care condiționează din punct de vedere tehnic și juridic funcționarea sau exploatarea obiectivelor noi, construite pe ape sau care au legătură cu apele de suprafață, subterane, cu zona costieră, faleza, litoralul și plaja mării, cu apele maritime interioare, marea teritorială, zona economică exclusivă și platoul continental, precum și funcționarea și exploatarea în continuare a celor existente și, după caz, desfășurarea activității de depozitare, manevrare și/sau transport prin conducte al substanțelor periculoase sau alte activități pe sol sau în subsol care pot conduce la evacuarea indirectă de substanțe periculoase în apele subterane sau de suprafață.”

Conform Articolului 5 din Ordinul nr.891/23.07.2019, categoriile de activități pentru care nu sunt necesare solicitarea și obținerea autorizației de gospodărire a apelor sunt următoarele:

a) alimentarea cu apă pentru folosințe destinate satisfacerii nevoilor gospodăriei proprii, în condițiile în care, pentru aceasta, nu se folosesc instalații sau se folosesc instalații cu capacitate de până la 0,2 l/s;
b) lucrări de dragare efectuate pe căile navigabile pentru menținerea adâncimii de navigație și la care locurile de depozitare a materialului rezultat din lucrările de dragare și condițiile care trebuie îndeplinite se stabilesc anual de către Administrația Națională „Apele Române“ împreună cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați – R.A.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine