AcasăIdei afaceriCultura de naut: infiintare, ingrijire, recoltare

Cultura de naut: infiintare, ingrijire, recoltare

Cultura de naut se estimeaza ca exista de peste 2.000 ani in jurul bazinului mediteranean, fiind cultivat inclusiv de romani. In prezent, la nivel mondial, se cultiva peste 13 milioane de hectare de naut, peste 10 milioane doar in India. In Europa, Spania ocupa un loc important la aceasta cultura.

De ce are nautul un loc important in alimentatie? In primul rand deoarece are un continut ridicat de proteine (in medie 24%), la care se adauga un procent insemnat de hidrati de carbon si grasimi.

Nautul – planta

Este o planta anuala, care ajunge la o inaltime de 50 cm. Tulpina poate contine si tepi, in functie de soi si are o ramnificare puternica inca de la baza. Florile sunt mici, purpurii sau albastre.

Fructul la naut este o pastaie mai exact, lunga de 2-3 cm, in care regasim de regula doua seminte mari. Intr-un gram intra 2-3 boabe. Facultatea germinativa este de 90% si se pot pastra cu succes 3-4 ani.

Modul de cultivare pentru cultura de naut

Solurile preferate de aceasta planta sunt cele usor nisipoase sau argilo-nisipoase, cu o expozitie sudica. Pentru o dezvoltare buna este necesara un regim termic mai ridicat si o umiditate relativa.

Primavara se pot face primele pregatiri ale terenului, mai exact grapat si discuit. La sfarsitul lunii aprilie se seamana, cu o nroma de 35-40 kg de samanta la hectar.

Distanta intre randuri poate sa fie de 50 cm.

Cultura se intretine in prima etapa dupa infiintare cu lucrari de prasit si irigat in caz de seceta severa.

Recoltarea

Atunci cand pastaile devin galbene, iar boabele au inceput sa se intareasca se poate incepe recoltarea nautului. Se coseste cu cositoarea mecanica si se lasa 4-5 zile pe sol, dupa care se treiera stationar cu combina. Productia de boabe la hectare ajunge la 1,5 – 2 tone.

Exista naut alb, rosu si negru, din punct de vedere al soiurilor, primele doua fiind cele mai cunoscute.

Nautul se cultiva pentru a fi consumat atat sub forma de pastai tinere, verzi, preparate ca mancaruri sau supe, cat si ca seminte in faza de maturitate deplina, mai ales in cofetarii.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine