AcasăIdei afaceriCum se planteaza usturoiul: Tehnologie, investitie si desfacere - reteta unui fermier...

Cum se planteaza usturoiul: Tehnologie, investitie si desfacere – reteta unui fermier din Olt

Despre cum se planteaza usturoiul pot raspunde multi oameni academici, ce pot oferi, fara indoiala, detalii pertinente despre dezvoltarea acestei legume apreciate de romani. Insa pana la informatiile tehnologice, consideram ca practica „pe teren”, ne invata mai multe lucruri decat orice altceva.

Astazi, dorim sa va prezentam inceputurile in cultivarea usturoiului ale unui fermier din judetul Olt, care, dupa achizitia mai multor hectare in localitatea natala, a inceput o afacere in legumicultura. Dupa un prim an de test, cat si dupa o investitie de circa 150.000 euro in utilaje, doar pentru usturoi, fermierul se bazeaza, anul acesta, pe o productie de peste 10 tone la hectar.

„Avem o companie a carei activitate de baza este comertul cu bauturi. De circa doi ani am inceput sa investim si in agricultura. Ne-am orientat in principal catre cultura de usturoi, unde am fost multumit de calitate chiar din primul an, desi acesta a fost mai mult un test. Pe langa usturoi mai avem si o plantatie de lavanda, catina, iar pe restul suprafetei legume”, povesteste George Chendi.

Suprafata cultivata cu usturoi, pentru anul 2022, este de aproximativ 5,2 hectare. Afacerea cu usturoi a fost pusa la punct plecand de la comercializare.

„Initial ne-am dorit sa punem 7 hectare, dar samanta a avut niste catei de usturoi mai mari, de aceea au ajuns doar pentru suprafata de 5,2 hectare. Ne asteptam insa anul acesta la o productie de 45-60 de tone in total, undeva la peste 10 tone pe hectar. Partea de comercializare se face in cadrul restaurantelor, precum si magazinelor partenere. Marcile sub care veti putea gasi produsele noastre sunt Iute de Babiciu si Dulce de Babiciu, inregistrate la OSIM. De asemenea, se vor regasi si sub brandul de legume Gust savuros”, ne-a mai spus fermierul.

Samanta de usturoi achizitionata din Franta

„Samanta de usturoi am cumparat-o din Franta, ne-am dorit sa luam de acolo de unde se face cel mai bun usturoi. Producatorii de acolo ne-au trimis mostre, care usturoi e mai dulce, care persista mai mult, exista nenumarate soiuri in functie de ce vrei sa obtii, fie un gust mai intens, aroma, alte soiuri nu iti lasa nici acea senzatie de arsura si persista foarte putin”, povesteste cultivatorul.

plantare usturoi
Plantare usturoi Foto: George Chendi

Pe langa achizitionarea samantei, George Chendi a facut investitii de cel putin 150.000 euro doar pentru cultura usturoiului, aici incluzand cumpararea diverselor utilaje necesare.

„Pentru legumicultura, investitiile sunt consistente, deoarece ai nevoie de multe masini si utilaje specifice acelei culturi. Daca mai poti folosi acelasi tractor sau plug la pregatirea terenului, cand vine vorba de plantat, la usturoi de exemplu, trebuie sa ai o masina specifica, alta la recoltat; prasitoare separata pentru usturoi; fara sa mai punem in discutie partea de calibrat si selectat”, spune George Chendi.

Plantarea usturoiului – Primavara sau toamna?

In tara noastra, usturoiul este cultivat atat primavara, cat si toamna. Pentru fiecare varianta exista avantaje si dezavantaje, insa, trebuie precizat, ca pe suprafetele mari, fermierii prefera plantarea de toamna. Inainte de toate, trebuie sa sa stiti ca usturoiul nu se sadeste dupa cartof sau tomate, deoarece pot exista atacuri de fuzarioza sau nematozi.

Culturile premergatoare preferate, in cazul usturoiului, sunt: varza timpurie, castravetii, dovleceii, orzul, mazarea, etc.

„Noi folosim plantarea de toamna la usturoi. La cea de primavara ai un risc mare, depinzi foarte mult de umiditatea din sol, plus ca si vremea este foarte capricioasa. Noi toamna am plantat pe la jumatatea lunii noiembrie, asa a fost in zona noastra momentul oportun, iar recoltarea undeva la jumatatea lunii iulie. Inclin mai mult pentru plantarea de primavara la usturoiul verde, in care tu poti sa-ti folosesti cateii de usturoi, semintele mai mici, in verde nu te intereseaza dimensiunea fructului, este verde si atat. Insa usturoiul din camp nu seamana cu cel din gradina. In gradina el este mai ferit, nu ai atat de mult vant cat este in camp, creste mult mai frumos. Frigul e mai mare in camp, la nivelul solului, decat in gradina”, explica fermierul.

usturoi plantatie
Plantatia de usturoi Foto: George Chendi

Pregatirea terenului presupune discuit, maruntire, eliminarea resturilor vegetale, apoi o fertilizare de baza, continuandu-se cu o aratura mai adanca. Dupa o alta maruntire a terenului, se poate incepe plantarea usturoiului.

Intretinerea solului

Dupa ce am vorbit despre cum se planteaza usturoiul, merita sa aducem in discutie si importanta intretinerii solului, prin prasile mecanice, pentru a feri cat mai mult cultura de boli. Se recomanda ca prasitul solului sa se realizeze mecanizat, de 2-3 ori, la o adancime de circa 7 cm.

Pe langa acesta, si irigarea culturii are o contributie insemnata in dezvoltarea usturoiului. Necesarul de apa la o udare este de circa 300 de metri cubi la hectar. Inainte cu o luna de recoltare, cultura nu se mai iriga.

„Noi am sapat o laguna, alimentam cu apa dintr-un put forat, avem tambur de irigat si cu aspersor irigam. Picaturile de apa prin aspersie sunt mai grele facandu-se o crusta pe plante, de aceea folosim si o aripa de ploaie. Avem si senzori in pamant cu ajutorul carora verificam umiditatea din sol”, ne-a mai spus George Chendi.

Intretinerea culturii de usturoi presupune si o fertilizare adecvata. „Pe baza testelor, am observat ca solul nostru are nutrientii de baza, insa niciodata nu stii cat de mult asimileaza planta. Folosim putin azot ca fertilizant, deoarece pamantul nostru are deja, asadar ne indreptam atentia mai mult catre zona de microelemente. Toamna, la pregatirea patului germinativ folosim fertilizanti care au mai putin azot, mai mult fosfor si potasiu. Folosim un singur erbicid preemergent toamna dupa plantare si atat, dar care pana la recoltare, in iulie, i s-a dus efectul fara niciun fel de probleme. In rest folosim fertilizanti ecologici, facuti din alge, cu foarte multe microelemente”, explica fermierul.

Recoltarea

usturoi plantare recoltare
Recoltarea usturoiului Foto: George Chendi

Momentul optim de recoltare al usturoiului este atunci cand frunzele incep sa se ingalbeneasca si sa se usuce. De asemenea, tulpina plantei va incepe sa se inmoaie.

Recoltarea se efectueaza pe timp uscat, bulbii scosi se scutura pe pamint, evitand vatamarea mecanica si se aseaza pentru a se usca pe suprafata solului. Dupa ce este scos, usturoiul se lasa pentru 8-10 zile sa se usuce la soare, sau daca vremea nu este favorabila (ploioasa), el se aseaza sub un sopron si se usuca in decurs de 10-12 zile.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. Memorabil. Sunt incantat cand cineva face ceva bun pentru el si pentru tara. Eu am un brevet de inventie pentru o sera care isi produce singura curentul electric pentru functionare. As fi incantat sa colaboram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine