La capitolul dedicat furajarii porcilor, astazi vom discuta despre hranirea vierilor. In primul rand, trebuie spus ca varsta optima pentru a utiliza vierii la reproductie este intre 8 si 10 luni. Greutatea lor ar trebui sa fie cuprinsa intre 115 si 125 kg.
Hranirea vierilor, in fermele mici, se face in jgheaburi de beton sau metal, furajele administrandu-se manual.
In cazul unitatilor de crestere a porcilor in sistem industrial, de mare capacitate, hranirea vierilor se face in hranitori automate; distribuirea nutretului concentrat se face fie manual fie mcanic.
Normele de hranire la vieri
Indiferent pentru scopul pentru care sunt folositi, vierii trebuie hraniti corespunzator. Fata de celelalte animale de ferma, in mod fiziologic, vierul elimina la un ejaculat cantitatea cea mai mare de material seminal (300 – 600 cm cubi). De aici apare necesitatea ca hrana administrata lor sa fie mai bogate in vitamine, proteine si saruri minerale.
Citeste si: Totul despre monta la porci si fatarea scroafelor
La vierii tineri cu o greutate cuprinsa intre 110-200 kg, in perioada de monta au nevoie de 4,0-5,2 unitati nutritive si intre 450-550 grame de proteina bruta digestibila. In perioada de repaus sexual, proteina poate sa scada pana la o valoare maxima de 480 grame.
Pentru vierii tineri cu o greutate cuprinsa intre 200-300 kg, acestia au nevoie de 5-6,8 unitati nutritive si de o proteina bruta digestibila intre 560 si 700 de grame. De asemenea, in perioada de repaus sexual, valorile vor fi scazute.

Pentru vierii adulti, intre 200 si 400 kg, numarul de unitati nutritive recomandate in perioada de monta sunt intre 4,4 si 6,0 (valoarea ce mai mare pentru o greutate de 360-390 kg). Proteina bruta digestibila ar trebui sa fie intre 420 si 660 de grame. In perioada de repaus cele doua valori pot fi cuprinse intre 3,5 – 4,6 U.N. si 350-460 grame proteina digestibila.
Retete furaje porci: hranirea in functie de anotimp
Hranirea vierilor difera in functie de anotimp.
In perioada de vara, daca se poate, se recomanda scoaterea vierilor pe pasune, in a carei compozitie floristica este de dorit sa predomine leguminoasele perene (trifoi sau lucerna). Daca acest lucru nu este posibil, atunci vierii pot fi scosi in padocuri, in care pot face miscare, si li se poate da lucerna sau trifoi verde proaspat.
In perioada de iarna, pentru fiecare vier se recomanda a se administra, in ratia zilnica de hrana, 10-15 kg de sfecla furajera tocata, amestecata cu semisiloz de lucerna sau trifoi sau floare de fan si, bineinteles, nutreturi concentrate combinate, inclusiv nucleul PVM.
Sistemul de hranire | Nutretul | Repaus si gestatie I | Gestatie II plus alaptare | Total scroafe- 365 zile | Vieri- 365 zile |
Sistemul I | Masa verde Concentrate | 750 420 | — 460 | 750 880 | 300 1150 |
Sistemul II | Cartofi Concentrate | 930 280 | — 460 | 930 740 | 500 1000 |
Sistemul III | Radacinoase Concentrate | 1250 340 | — 460 | 1250 800 | 500 1000 |
Ratia de concentrate se asigura prin nutretul concentrat combinat, procurat de la fabrici specializate pentru producerea acestora, dupa retete specifice, pentru fiecare varsta si greutate in parte.
In cazul in care in ferma sau in gospodarie exista resurse de cereale din productia proprie, amestecul de concentrate se poate face la nivelul acesteia.
In alcatuirea structurii ratiilor furajere pentru vieri nu trebuie omis faptul ca, pentru a obtine un material seminal de calitate trebuie sa li se asigure substante proteice, precum si tot complexul de vitamine, A, D, E, necesar de saruri minerale, indeosebi calciu si fosfor.
Retete furaje porci – Va prezentam doua retete de amestecuri concentrate preparate in ferma:
Felul furajului | Reteta I | Reteta II |
Ovaz macinat | 35% | 30% |
Porumb macinat | 24% | 20% |
Orz macinat | 23% | 20% |
Tarate de grau | – | 14% |
Srot de soia | 10% | 8% |
Concentrat PVM | 8% | 8% |
Din amestecurile de mai sus se pot administra unui vier, zilnic, cantitatile prevazute in normele de hrana.
Ratia zilnica de furaje, de volum si concentrate, se administreaza in hrana vierilor, in perioada de monta, in 4 tainuri, iar in perioada de repaus sexual, in 2 tainuri.
Pe langa retete furaje porci, nu trebuie pierduta din vedere asigurarea apei pentru baut, in permanenta proaspata si curata, la temperatura de 8-12 grade Celsius, cunoscand ca un vier, de greutate medie, in 24 de ore, are nevoie de 12-15 litri de apa.