AcasăCresterea porcilorRetete furaje porci pentru un spor de crestere ridicat

Retete furaje porci pentru un spor de crestere ridicat

La capitolul dedicat furajarii porcilor, astazi vom discuta despre hranirea vierilor. In primul rand, trebuie spus ca varsta optima pentru a utiliza vierii la reproductie este intre 8 si 10 luni. Greutatea lor ar trebui sa fie cuprinsa intre 115 si 125 kg.

Va prezentam in randurile urmatoare o reteta de furajare simpla, dar deosebit de eficienta pentru cresterea porcilor. Reteta este prezentata de crescatorul Dan Praf chiar pe canalul sau de YouTube.

Reteta este pe 100 kg. Ea contine 50 kg de porumb, 40 kg orz, 6 kg de floarea-soarelui (indicat este srot), mazare (indicat srot si aici), calciu furajer (1 kg) si sare.

Aceste cereale o sa le amestecam intr-o betoniera. Pe rand, adaugam in mai multe etape din fiecare ingredient in parte.

La 100 kg de cereale se pune un pumn de sare. Dupa ce punem toate cerealele mai lasam la amestecat circa 5 minute. Apoi, tot ce am amestecat vom pune in moara.

Puteti urmari si videclipul:

Normele de hranire la vieri

Hranirea vierilor, in fermele mici, se face in jgheaburi de beton sau metal, furajele administrandu-se manual.

In cazul unitatilor de crestere a porcilor in sistem industrial, de mare capacitate, hranirea vierilor se face in hranitori automate; distribuirea nutretului concentrat se face fie manual fie mcanic.

Indiferent pentru scopul pentru care sunt folositi, vierii trebuie hraniti corespunzator. Fata de celelalte animale de ferma, in mod fiziologic, vierul elimina la un ejaculat cantitatea cea mai mare de material seminal (300 – 600 cm cubi). De aici apare necesitatea ca hrana administrata lor sa fie mai bogate in vitamine, proteine si saruri minerale.

Citeste si: Totul despre monta la porci si fatarea scroafelor

La vierii tineri cu o greutate cuprinsa intre 110-200 kg, in perioada de monta au nevoie de 4,0-5,2 unitati nutritive si intre 450-550 grame de proteina bruta digestibila. In perioada de repaus sexual, proteina poate sa scada pana la o valoare maxima de 480 grame.

Pentru vierii tineri cu o greutate cuprinsa intre 200-300 kg, acestia au nevoie de 5-6,8 unitati nutritive si de o proteina bruta digestibila intre 560 si 700 de grame. De asemenea, in perioada de repaus sexual, valorile vor fi scazute.

Retete furajare porci vieri
Retete furajare porci vieri

Pentru vierii adulti, intre 200 si 400 kg, numarul de unitati nutritive recomandate in perioada de monta sunt intre 4,4 si 6,0 (valoarea ce mai mare pentru o greutate de 360-390 kg). Proteina bruta digestibila ar trebui sa fie intre 420 si 660 de grame. In perioada de repaus cele doua valori pot fi cuprinse intre 3,5 – 4,6 U.N. si 350-460 grame proteina digestibila.

Retete furaje porci: hranirea in functie de anotimp

Hranirea vierilor difera in functie de anotimp.

In perioada de vara, daca se poate, se recomanda scoaterea vierilor pe pasune, in a carei compozitie floristica este de dorit sa predomine leguminoasele perene (trifoi sau lucerna). Daca acest lucru nu este posibil, atunci vierii pot fi scosi in padocuri, in care pot face miscare, si li se poate da lucerna sau trifoi verde proaspat.

In perioada de iarna, pentru fiecare vier se recomanda a se administra, in ratia zilnica de hrana, 10-15 kg de sfecla furajera tocata, amestecata cu semisiloz de lucerna sau trifoi sau floare de fan si, bineinteles, nutreturi concentrate combinate, inclusiv nucleul PVM.

Sistemul de hranireNutretulRepaus si gestatie IGestatie II plus alaptareTotal scroafe- 365 zileVieri- 365 zile
Sistemul IMasa verde Concentrate750
420

460
750
880
300
1150
Sistemul IICartofi Concentrate930
280

460
930
740
500
1000
Sistemul IIIRadacinoase Concentrate1250
340

460
1250
800
500
1000
Necesarul de nutreturi pentru un an la scroafe si vierii de reproductie

Ratia de concentrate se asigura prin nutretul concentrat combinat, procurat de la fabrici specializate pentru producerea acestora, dupa retete specifice, pentru fiecare varsta si greutate in parte.

In cazul in care in ferma sau in gospodarie exista resurse de cereale din productia proprie, amestecul de concentrate se poate face la nivelul acesteia.

In alcatuirea structurii ratiilor furajere pentru vieri nu trebuie omis faptul ca, pentru a obtine un material seminal de calitate trebuie sa li se asigure substante proteice, precum si tot complexul de vitamine, A, D, E, necesar de saruri minerale, indeosebi calciu si fosfor.

Retete furaje porci – Va prezentam doua retete de amestecuri concentrate preparate in ferma:

Felul furajuluiReteta IReteta II
Ovaz macinat35%30%
Porumb macinat24%20%
Orz macinat23%20%
Tarate de grau14%
Srot de soia10%8%
Concentrat PVM8%8%

Din amestecurile de mai sus se pot administra unui vier, zilnic, cantitatile prevazute in normele de hrana.

Ratia zilnica de furaje, de volum si concentrate, se administreaza in hrana vierilor, in perioada de monta, in 4 tainuri, iar in perioada de repaus sexual, in 2 tainuri.

Pe langa retete furaje porci, nu trebuie pierduta din vedere asigurarea apei pentru baut, in permanenta proaspata si curata, la temperatura de 8-12 grade Celsius, cunoscand ca un vier, de greutate medie, in 24 de ore, are nevoie de 12-15 litri de apa.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine