Categorii
Cresterea porcilor

Retete furaje porci: cum se face hranirea vierilor

La capitolul dedicat furajarii porcilor, astazi vom discuta despre hranirea vierilor. In primul rand, trebuie spus ca varsta optima pentru a utiliza vierii la reproductie este intre 8 si 10 luni. Greutatea lor ar trebui sa fie cuprinsa intre 115 si 125 kg.

Hranirea vierilor, in fermele mici, se face in jgheaburi de beton sau metal, furajele administrandu-se manual.

In cazul unitatilor de crestere a porcilor in sistem industrial, de mare capacitate, hranirea vierilor se face in hranitori automate; distribuirea nutretului concentrat se face fie manual fie mcanic.

Normele de hranire la vieri

Indiferent pentru scopul pentru care sunt folositi, vierii trebuie hraniti corespunzator. Fata de celelalte animale de ferma, in mod fiziologic, vierul elimina la un ejaculat cantitatea cea mai mare de material seminal (300 – 600 cm cubi). De aici apare necesitatea ca hrana administrata lor sa fie mai bogate in vitamine, proteine si saruri minerale.

Citeste si: Totul despre monta la porci si fatarea scroafelor

La vierii tineri cu o greutate cuprinsa intre 110-200 kg, in perioada de monta au nevoie de 4,0-5,2 unitati nutritive si intre 450-550 grame de proteina bruta digestibila. In perioada de repaus sexual, proteina poate sa scada pana la o valoare maxima de 480 grame.

Pentru vierii tineri cu o greutate cuprinsa intre 200-300 kg, acestia au nevoie de 5-6,8 unitati nutritive si de o proteina bruta digestibila intre 560 si 700 de grame. De asemenea, in perioada de repaus sexual, valorile vor fi scazute.

Retete furajare porci vieri
Retete furajare porci vieri

Pentru vierii adulti, intre 200 si 400 kg, numarul de unitati nutritive recomandate in perioada de monta sunt intre 4,4 si 6,0 (valoarea ce mai mare pentru o greutate de 360-390 kg). Proteina bruta digestibila ar trebui sa fie intre 420 si 660 de grame. In perioada de repaus cele doua valori pot fi cuprinse intre 3,5 – 4,6 U.N. si 350-460 grame proteina digestibila.

Retete furaje porci: hranirea in functie de anotimp

Hranirea vierilor difera in functie de anotimp.

In perioada de vara, daca se poate, se recomanda scoaterea vierilor pe pasune, in a carei compozitie floristica este de dorit sa predomine leguminoasele perene (trifoi sau lucerna). Daca acest lucru nu este posibil, atunci vierii pot fi scosi in padocuri, in care pot face miscare, si li se poate da lucerna sau trifoi verde proaspat.

In perioada de iarna, pentru fiecare vier se recomanda a se administra, in ratia zilnica de hrana, 10-15 kg de sfecla furajera tocata, amestecata cu semisiloz de lucerna sau trifoi sau floare de fan si, bineinteles, nutreturi concentrate combinate, inclusiv nucleul PVM.

Sistemul de hranireNutretulRepaus si gestatie IGestatie II plus alaptareTotal scroafe- 365 zileVieri- 365 zile
Sistemul IMasa verde Concentrate750
420

460
750
880
300
1150
Sistemul IICartofi Concentrate930
280

460
930
740
500
1000
Sistemul IIIRadacinoase Concentrate1250
340

460
1250
800
500
1000
Necesarul de nutreturi pentru un an la scroafe si vierii de reproductie

Ratia de concentrate se asigura prin nutretul concentrat combinat, procurat de la fabrici specializate pentru producerea acestora, dupa retete specifice, pentru fiecare varsta si greutate in parte.

In cazul in care in ferma sau in gospodarie exista resurse de cereale din productia proprie, amestecul de concentrate se poate face la nivelul acesteia.

In alcatuirea structurii ratiilor furajere pentru vieri nu trebuie omis faptul ca, pentru a obtine un material seminal de calitate trebuie sa li se asigure substante proteice, precum si tot complexul de vitamine, A, D, E, necesar de saruri minerale, indeosebi calciu si fosfor.

Retete furaje porci – Va prezentam doua retete de amestecuri concentrate preparate in ferma:

Felul furajuluiReteta IReteta II
Ovaz macinat35%30%
Porumb macinat24%20%
Orz macinat23%20%
Tarate de grau14%
Srot de soia10%8%
Concentrat PVM8%8%

Din amestecurile de mai sus se pot administra unui vier, zilnic, cantitatile prevazute in normele de hrana.

Ratia zilnica de furaje, de volum si concentrate, se administreaza in hrana vierilor, in perioada de monta, in 4 tainuri, iar in perioada de repaus sexual, in 2 tainuri.

Pe langa retete furaje porci, nu trebuie pierduta din vedere asigurarea apei pentru baut, in permanenta proaspata si curata, la temperatura de 8-12 grade Celsius, cunoscand ca un vier, de greutate medie, in 24 de ore, are nevoie de 12-15 litri de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.