AcasăIdei afaceriVarza de Bruxelles: cultivare, ingrijire, recoltare

Varza de Bruxelles: cultivare, ingrijire, recoltare

Culturile de varza de Bruxelles sunt putine in estul Europei, desi in aceste zone conditiile pedo-climatice sunt potrivite pentru aceasta leguma. Poate fi luata in considerare si ca o oportunitate de afaceri, daca exista un lant de distributie.

Este apreciata pentru gustul sau, cat si pentru beneficiile nutrtionale pe care le ofera organismului, mai ales ca ne poate diversifica alimentatia in sezonul rece.

Modul de cultivare nu este foarte diferit fata de cultura obisnuita de varza. Sortimentul de Bruxelles este unul de data recenta, care a prins foarte bine in zona de nord-vest a Europei.

Ce se consuma de la varza de Bruxelles?

Este o planta bienala, iar in primul an de cultura o sa formeze o tulpina dreapta, lemnoasa, si frunze mai dese in varf. Asa se formeaza intr-o forma de spirala mugurii, unde intr-un final va aparea o rozeta. Acestea se consuma.

In al doilea an, se obtin tulpini florifere, cu flori galbene specifice.

Varza de Bruxelles: Ce conditii trebuie asigurate pentru a o cultiva

O temperatura optima de cultivare este in jurul valorilor de 18-20 grade Celsius. De asemenea, ea are si o rezistenta foarte buna si la frig, pana la -15 grade Celsius.

Din pacate, nu se recomanda o toamna calduroasa, deoarece capatana verzei se va dezvolta insuficient. Totodata, trebuie avuta grija cu excesul de apa, acesta fiind daunator.

varza de bruxelles
Varza de bruxelles Foto: Pixabay

O carenta a solului in bor va afecta de asemenea negativ varza de Bruxelles. Se recomanda un pH al solului intre 6,5 – 6,8.

Este o buna planta premergatoare pentru solanaceae si verdeturi. Se poate asocia bine cu tomatele, insa se recomanda sa se evite apropierea de culturi de cicoare sau ridichi negre.

Cultivare

Daca dorim sa infiintam o cultura de varza de Bruxelles, atunci trebuie sa stim ca aceasta se poate face doar prin rasad repicat la cub nutritiv sau la palete alveolare.

Apoi, ele se vor planta pe brazde inaltate. Distanta intre plante pe rand: 50-60 cm; Densitate recomandata: 23-29 mii plante/ha.

Producerea rasadului se va realiza in sere sau solarii, mai ales ca perioada de vegetatie este lunga, peste 200 zile in general.

Semanatul se face in general in perioada 10-15 martie, iar repicatul la cuburi nutritive undeva la 5-10 aprilie. Ulterior, plantarea in camp se va face in intervalul 15-25 mai. Recoltarea ajunge sa se realizeze in octombrie, noiembrie.

Sfaturi privind ingrijirea verzei de Bruxelles

Dupa ce se planteaza, este important sa supraveghem cultura si sa fim atenti daca apare un atac al purecilor de pamant. Acesta este un daunator puternic al verzei.

Citeste si: Cultivare praz: sfaturi practice pentru o recolta bogata

Atacul se poate reduce daca se iriga prin aspersie. In cazul in care atacul este unul masiv trebuie realizate tratamente cu neem, rotenona sau piretrina.

Daca plantatia este una comerciala, atunci se carnesc plantele prin ruperea mugurelui terminal. Pe de alta parte, daca avem o cultura doar pentru noi, se lasa planta intreaga pentru a esalona recoltarea.

Cum se realizeaza recoltarea

Momentul optim de recoltare pentru varza de Bruxelles este atunci cand micile capatani au ajuns la un diametru de 2-3 cm, in octombrie – noiembrie.

Daca sunt inghetate nu le vom recolta si vom astepta o zi cu temperaturi pozitive.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine