AcasăApiculturaAspergiloza sau impietrirea puietului: cum tratam boala

Aspergiloza sau impietrirea puietului: cum tratam boala

Aspergiloza sau asa cum i se mai spune „impietrirea puietului” este o boala provocata de o ciuperca microscopica ce traieste pe polen.

Face parte din familia Perisporiaceelor si este denumita Aspergillus Flavus. Este un mucegai care se dezvolta in orice mediu in care se produce o descompunere sub actiunea umezelii si caldurii. Germinatia lui incepe la +5 grade Celsius si se dezvolta pana la + 35 grade Celsius, chiar si in lunile ploioase de vara.

Larvele care primesc o hrana cu polen infectat de aceasta ciuperca mor in celulele acoperite curand de un strat albicios, ca o bruma.

Simptomele bolii Aspergiloza la albine

Primavara, apicultorul, cu ocazia reviziei de fond, poate gasi pe fundul stupului albine moarte, al caror abdomen este acoperit cu un praf verzui sau albicios, ca o bruma.

Boala Aspergiloza atinge mai ales larvele de trantor si cu predilectie pe cele din fagurii marginasi. Cei care au studiat aceasta boala la albine precizeaza ca larvele au, la inceput, in stomac, un muguras microscopic filamentos care germineaza dintr-un spor. Mucegaiul se extinde si invadeaza corpul larvei. Organele interne ale larvei se sclerozeaza si se impietresc, de aici si denumirea bolii de impietrirea puietului.

Atunci apare si la exterior acel strat albicios care apoi se coloreaza in cenusiu, iar cu timpul in verde sau galben.

Intr-un stup iernat in conditii necorespunzatoare care a stat in adapost rece si fara ventilatie, vaporii se condenseaza pe peretii marginasi si pe fagurii cu polen. In lipsa unui polen proaspat, doicile, luand polen mucegait pentru hrana puietului, il imbolnavesc.

Citeste si: Importanta apei in hrana si dezvoltarea albinelor

Chiar si albinele adulte mor uneori din cauza acestei ciuperci. La analizele facute s-au gasit sporii ciupercii in tubul digestiv si in apropierea canalelor malpighiene ce constituie aparatul excretor.

Ce se poate face in cazul acestei boli

In acest caz, cadavrele se ard, se schimba fagurii cu pastura atacata de mucegai cu altii cu pastura buna, sau chiar cu polen proaspat. Stupul se flambeaza bine in interior si mai ales pe la colturile din fund, unde este mai multa umezeaza.

Albinele de pe faguri se pulverizeaza cu o solutie de hipoclorit de sodiu (apa de Javel) in proportie de 150 grame la litrul de apa. Pentru prevenirea infectarii polenului din faguri cu aceasta ciuperca este bine sa se foloseasca vaporizarea depozitului de faguri cu acid acetic glacial care da rezultate bune, aerisind apoi depozitul.

Daca boala a atins cateva colonii, iar laboratorul de analiza confirma ca ea se datorieaza acestor spori, e bine ca ele sa fie sacrificate cu toti fagurii lor. Apicultorul trebuie sa-si puna pe nas si pe gura tifon, pentru a nu aspira sporii ciupercilor, care sunt vatamatori pentru sanatate (atacand caile respiratorii si ochii).

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine