Cresterea fazanilor in gospodarii este o activitate pe care o puteti incepe mai ales daca aveti deja experienta cu gainile. La fel de bine, acest hobby poate ajunge si o afacere, daca aveti locul necesar pentru a inmultii fazanii si, fireste, beneficiati o piata de desfacere buna in zona in care va aflati.
Carnea de fazan are un continut scazut de grasimi si un procent inalt de proteine. In comparatie cu alte pasari carnea de fazan are cel mai inalt continut de proteine, circa 26%, si cel mai mic continut de grasimi, de doar 0,98%.
Pe langa folosirea in alimentatie, fazanul este utilizat si datorita penelor sale deosebit de frumoase, din care se fabrica eventai precum si tablouri din pene.
Fazanul este o pasare care se hraneste cu gandacul de Colorado. Astfel, intretinerea fazanilor, cu aripi taiate, pe terenurile agricole cultivate cu cartof, va ajuta la diminuarea acestui daunator.
Cresterea fazanilor in gospodarii – de ce aveti nevoie pentru a incepe
Voliera
Pentru cresterea fazanilor veti avea nevoie sa construiti o voliera, formata dintr-o carcasa din lemn, pe care se va intinde o plasa din impletitura de sarma, cu dimensiunea ochiului de 1,5×1,5 cm. Intr-un capat al volierei se va amplasa un spatiu de intretinere a pasarilor, construit din lemn, care in perioada rece a anului va asigura adapost cald pasarilor. Se recomanda iluminare artificiala pe timpul noptii si caldura pentru pasarile tinere.

Amplasarea volierei se va face pe un teren uscat, preponderent nisipos, cu ape freatice la mari adancimi si cu ocolul intredptat spre sud sau est. Interiorul de intretinere se va vopsi cu var, iar exteriorul cu vopsea pe baza de ulei.
Necesitatea construirii jgheaburilor pentru fazani
Pentru a avea pierderi cat mai mici la furaje, vom construi jgheaburi speciale pentru fazani. Aceste jgheaburi pot fi facute din scanduri uscate, fara noduri, cu o grosime de 0,5 – 1 cm. Jgheabul va avea lungimea necesara incat sa asigure un front de 20 cm pentru hranirea unei pasari. Jgheaurile se vor instala la distanta de 1-2 m unul de altul.
Procurarea pasarilor si modul de crestere
Doua dintre rasele de fazani utilizate in crestere, atat in sistem gospodaresc, dar mai ales in cadrul unei micro-ferme sunt fazanul Auriu si cel Vanatoresc.
Fazanul din rasa Auriu are urmatoarea lungime: masculul 100 cm, femela 65 cm. Lungimea cozii 78 cm la mascul si 36 cm la femela.
In cazul in care doriti sa incepeti o afacere cu fazani atunci veti avea nevoie sa procurati circa 28 de fazani (20 femele, 8 masculi) aflati in varsta primei maturitati sexuale. Achizitia este bine sa se faca in perioada de toamna. Astfel, iarna pasarile se vor obisnui cu noul mediu de crestere.
Pentru combaterea agrisivitatii fazanilor se va practica instalarea pe partea superioara a ciocului a asa-numitilor ochelari, care va limita pasarea la consumul de furaje si plimbare.
In spatiul de intretinere din lemn se vor face stinghii, pe care vor dormi pasarile.
Hranirea fazanilor
Cresterea fazanilor in gospodarii ar fi bine sa se realizeze dupa o perioada carantina – circa o luna – pentru pasari. In prima saptamana a carantineri se va supraveghea alimentatia pasarilor, care va fi formata din cereale – boabe intregi si crupe. Daca apar anumite probleme se va discuta cu medicul veterinar.

Ulterior, nutritia fazanilor va fi destul de variata. Furajele ar trebui sa contina minim 20% proteine, 1,7% calciu si 0,9% fosfor. Se vor folosi furaje cerealiere, suculente, animaliere, sroturi si premixuri. Trecerea de la un tip de furaj la altul se va face treptat.
Crescatorii spun ca este important sa le dam fazanilor, dupa primele 2 saptamani de viata, furaje verzi precum salata, sfecla furajera, cat si diverse insecte, larve, furnici. Apoi, se poate alterna si cu cerealele.
Ratia de nutritie medie la fazanii maturi (iarna si vara)
Tip furaj | Ratie zilnica, grame (iarna) | Ratie zilnica, grame (vara) |
Concentrate (porumb, grau, mei, orz, sorg, leguminoase, srot) | 50 | 45 |
Suculente (lucerna, trifoi, mazare, cartof, morcov, varza, rosii) | 10 | 20 |
De origine animala (lapte, branza, insecte) | 6 | 9 |
Drojdie | 3 | 1 |
Grasime de peste | 0,5 | 1,5 |
Vitamine, premix | 3 | 2 |
Sare | 0,1 | 0,2 |
In perioada de toamna-iarna pasarile consuma mai putine furaje decat in perioada de primavara-vara. Astfel, in perioada primavara-vara un faza matur consuma in medie 80 grame de furaje, iar in perioada de toamna iarna 75 grame.
Fazanii trebuie hraniti de 2 ori pe zi: dimineata cu furaje moi, iar in a doua jumatate a zilei cu amestecuri de cereale. Daca se poate, se vor da suplimentar si cateva fructe de zmeura, agris, merisor, afine, catina.
Fazanii masculi ajung la o greutate de 1 – 1,8 kilograme, iar femelele in jur de 0,8 kg.
Reproducerea fazanilor
Daca sunteti interesati sa aveti o crescatorie de fazani atunci, inevitabil, trebuie sa aveti cateva detalii si depre reproducerea acestor pasari. In primul rand, o sa fie nevoie sa va cumparati un incubator pentru oua.
La imperechere se vor folosi femele cu varsta de 8-18 luni si masculi cu varsta de 1-2,5 ani. Termenul de exploatare a fazanilor pentru reproducere va fi de 2-3 ani.

Primavara, dupa 14-20 zile de la imperechere (in aprilie) incepe ouatul (de obicei 13-16 oua) si depunerea lor in cuib. Cuibul va avea adancimea de 5-7 cm si un diametru de 20-23 cm. Pana in luna iunie-iulie o femela va produce circa 30 de oua.
Perioada de incubatie a oualor de fazan este de 21-25 zile. In afara de femelele de fazani, la clocirea oualor se pot folosi si instalarii de incubat, gainile, precum si curcile.
Ingrijirea puilor de fazan
In primele 3 luni tineretul va fi adapat cu ceai de musetel. Puii de fazan se vor hrani cu oua fierte de gaina in amestec cu verdeata taiata marunt. Peste 5 zile vor primi in hrana casa de grau fiarta pe lapte. Peste 8 zile in hrana se poate adauga tarata (0,3 grame). Peste 12 zile se include si meiul.
Dupa o luna de crestere tineretul primeste in hrana crupe marunte de grau si ovaz, iar apoi cu luna a doua se pot da si boabe de cereale intregi. Pasarile in permanenta vor primi multa verdeata, de calitate careia depinde, in mare masura, calitatea carnii de fazan si gustul acesteia.
La cresterea fazanilor, in special pentru carne, este bine sa se asigure in spatiile de intretinere o temperatura de peste 18 grade Celsius.