Categorii
Apicultura

Cabana apicola pentru pastoral: cum o construim

Apicultorii care merg deseori in pastoral si petrec o buna bucata de timp departe de casa, pot construi o cabana apicola care sa-i ajute la diferite operatiuni.

Aceasta cabana este facuta din panouri care se prind in suruburi. Poate oferi spatiul necesar pentru diferite operatiuni precum extragerea mierii, a laptisorului, transvazarea larvelor in cresterea matcilor etc.

Dimensiune ei sunt de 2×3 metri inalta in fata de 2,10 x 2 m in spate, in felul acesta acoperisul are o singura scurgere.

Pentru ca panourile sa nu fie prea greu de manuit se fac cate doua la peretii din fata si spate, cat si acoperisul; scurgerea apei de ploaie de pe aceasta se face usor, caci panourile lui se asaza la fel ca tiglele pe casa.

Ea se construieste din scandura foarte uscata, de 2,5 cm grosime, care se incheie in falturi, ca sa nu ramana nici o crapatura. Peretii sunt captusiti cu carton gudronat in interior, pentru a nu lasa vantul sa patrunda printre incheieturi.

Scheletul peretilor demontabili se face din leaturi de 6/5 cm. Fiecare perete are cel putin patru leaturi marginale si unul curmezis la mijloc, asezat orizontal, toti montati la o egala distanta unii de ceilalti.

Citeste si: Aspergiloza sau impietrirea puietului: cum tratam boala

Acoperisul este marginit de patru leaturi care imbuca partea de sus a peretilor cabanei ca si capacul unei cutii. In felul acesta, cabana are o buna stabilitate, iar vanturile cand bat puternic, nu pot ridica acoperisul, care de altfel este fixat de pereti cu doua buloane.

Podeaua va fi astfel croita ca sa se sprijine pe doua traverse mobile – de stejar – asezate dedesubt, care o tin ceva mai sus fata de suprafata pamantului. In felul acesta scandurile nu sunt expuse putrezirii.

Prinderea peretilor intre ei se face cu buloane de 12 cm lungime, cu cap patrat si ingropat in leaturi, iar piulitele avand saiba dedesubt.

Lumina intra in cabana apicola printr-o fereastra taiata in mijlocul usii si una laterala. Fereastra din mijlocul usii se ridica in sus culisand intre doua sipci laterale; marimea ei este astfel calculata incat prin golul sau sa poate fi introdus un magazin de recolta cu faguri. In felul acesta, la extractia mierii si aducerea magazinelor la cabana pentru extras, nu se mai deschide usa ca sa patrunda albinele in interior.

Usa trebuie sa fie suficient de larca pentru a permite introducerea unui extractor de capacitate mai mare. Cabana trebuie vopsita regulata la doi ani.

Un răspuns la “Cabana apicola pentru pastoral: cum o construim”

Bună dimineața, sunt Reveica. Îmi place această idee de cabană, puteți oferi mai multe poze, care să includă materialele, îmbinările dintre ele, posibilitatea de transport în pastoral… etc. Utilizarea cabanei este doar pentru extracția mierii sau se poate folosii și în alte necesității pe perioada pastoralului? Mulțumesc frumos!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.