AcasăCasa si gradinaTaierile la mur: sfaturi pentru o crestere viguroasa

Taierile la mur: sfaturi pentru o crestere viguroasa

Taierile la mur sunt deosebit de importante pentru a avea o planta viguroasa si productiva. In acest articol va oferim sfaturi practice despre cum puteti realiza aceste taieri.

Murul este un semiarbust al carui sistem de ramuri – asemeni zmeurului – are o durata de viata de doi ani. Dupa fructificare, acestea se usuca si mor.

Mugurii adventivi de pe radacina asigura refacerea tufei in fiecare an. Mladitele formate din acestia ating o lungime de 4-5 metri, iar cele de ordinul doi lungimea de 2-3 metri.

Fructifica mai abundent pe ramurile de ordinul doi. Varful ramurii inradacineaza foarte repede in contact cu solul.

Taierile la mur: formele pe care le putem aborda

Murul fara ghimpi se conduce in cultura sub forma de gard frutifer si necesita spalier cu doua sarme pentru sustinerea plantelor.

Materialul saditor este oferit spre vanzare de cele mai multe ori sub forma de puiet la container (butasi de radacina). Dupa plantare, punctul se scurteaza deasupra cu 2-3 muguri formati pe colet.

Daca planta se dezvolta armonios, in primavara anului urmator se formeaza din radacina mai multe mladite noi, viguroase si lungi, din care se pot pastra una sau doua. Acestea ar fi printre primele reguli in ceea ce priveste taierile la mur.

Daca acestea prezinta o crestere anevoioasa, se scurteaza.

In al treilea an de la plantare se lasa trei mladite pentru fructificare, acestea se reduc la 1,5-2 metri, iar lastarii timpurii care cresc pe viitorii lastari de fructificare se indeparteaza.

Din al patrulea an se realizeaza taieri de intretinere si fructificare.

Alte reguli importante de taiere

Murul este sensibil la inghet, motiv pentru care in cadrul taierilor de primavara se iau in considerare daunele din timpul iernii.

Cresterile de ordinul doi se scurteaza la 40-60 cm. Cele care nu au aceasta dimensiune se elimina din colet, deoarece fructele lor vor atinge nivelul solului, fiind expuse atacului agentilor patogeni; se elimina si lastarii atinsi de ger, de la colet.

In luna mai se aleg 4-5 lujeri fructiferi bine dezvoltati (din acestia se formeaza viitoarele ramuri de rod), iar restul se elimina.

Varfurile nuielelor ajunse la 2,5-3 metri se taie reductiv, pentru a se dezvolta cat mai multe mladite laterale.

Citeste si: Taieri la zmeur: cum sa avem tulpini productive

Dupa recoltare se elimina partile batrane. Deoarece reprezinta un focar de infectie, se distrug in totalitate (se ard).

Speram ca sfaturile noastre privind taierile la mur v-au fost de folos. Va invitam sa ne lasati in sectiunea de comentarii parerile dumneavoastra asupra acestor lucrari sau ce metode folositi dumneavoastra.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine