AcasăApiculturaFalsificarea mierii: ce metode ilicite se practica si cum sa va feriti...

Falsificarea mierii: ce metode ilicite se practica si cum sa va feriti de ele

Lacomia unor oameni necinstiti face ca acest pretios aliment pentru sanatatea omului sa fie preschimbat intr-un amestec dulce, care este lipsit sau care mai are in doze foarte mici calitatile nutritive originale.

Trebuie spus de la bun inceput: metodele vizuale de a detecta falsurile nu sunt cele mai adecvate. Cu adevarat, doar o analiza a mierii ii poate descoperi pe falsificatori.

In general, falsificatile de miere se fac cu zahar invertit, cu glucoza si sirop de fecula. De cele mai multe ori, mierea este diluata cu apa calda.

In afara mijloacelor simple aratate la analiza mierii, falsificarea se mai poate descoperi prin urmatoarea metoda: se cantareste un vas gol luandu-i tara, apoi se toarna in el exact un litru de miere, dupa care se recantareste.

Cum greutatea unui litru de miere este intre 1,402 – 1,445 kg, se poate stabili continutul de apa adaugat, conform datelor de mai jos:

Greutatea in g a unui litru de miereContinut normal de apa %
1,44316
1,43617
1,42918
1,42219
1,41820
1,40921
1,40222
1,40023
Sursa informatii: Const. L. Hristea, L. S. Padurean, ABC Apicol, volum 2.

Asadat, cu cat va fi mai multa apa in mierea examinata, cu atat densitatea ei va fi mai scazuta, raportundu-se rezulatul la scara aratata mai sus.

Analizele chimice se fac numai intr-un laborator de chimie si cu personal specializat in analiza produselor apicole.

Citeste si: Cum verifici mierea naturala de cea falsificata

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine