Categorii
Apicultura

Importanta apei in hrana si dezvoltarea albinelor

Apa este fara indoiala un element vital in ceea ce priveste stupul. Ea ajuta albinele atat la digestie, asimilatie, precum si la secretiile glandulare si la formarea sangelui.

O activitate de cules mai indelungata are un efect direct asupra albinei, in sensul saracirii lichidelor din corpul acesteia. Abia dupa ce albinele isi refac nivelul de lichid din corp, sunt capabile sa produca din nou secretiile necesare pentru a ingera hrana.

Apa intra intr-o proportie inseamnata, atat direct si indirect, in prepararea hranei larvelor de catre albinele doici; acestea chiar si atunci cand folosesc mierea in hrana larvelor mai mari de trei zile, trebuie sa o dilueze cu apa careia ii adauga 1/7 parti apa, caci altfel proportia de zahar este prea mare.

De asemenea, iarna, cand in unii faguri mierea se cristalizeaza, albinele au nevoie de apa pentru a stimula glandele salivare, cu secretia carora ele pot dizolva cristalele; fara ea, glandele vor fi nevoite sa functioneze intens retragand apa din organism, ceea ce ar uza mult albinele coloniei.

In timpul iernii, mierea, fiind higroscopica, absoarbe vaporii de apa din stup sau atmosfera, iar albinele, consumand aceasta miere in parte lichefiata, isi satisfac nevoia organica de apa.

Atunci insa cand cerinta este mai mare, iar in faguri se afla o mierea cu sasuri minerale care le produce multa sete, ele o gasesc in apa provenita din vaporii din stup care se condenseaza pe peretii reci ai acestuia, sau pe fagurii goliti si reci din margine.

Cand, inainte de aparitia primaverii, stuparul da putina apa albinelor chiar in stup, matca incepe sa oua mai devreme, fiind hranita de albine cu mai mult laptisor. Cu cat cuibul de puiet ia o extindere mai mare, cu atat creste consumul de apa.

Este stabilit ca o colonie normala consuma zilnic primavara 50-200 grame apa, iar in zilele calde de vara pana la 300 – 380 grame. Cand bate un vand uscat si fierbinte, consumul se ridica pana la 500 grame de colonie. Este o legatura stransa intre supraincalzirea stupilor si apa de care colonia are nevoie.

In tarile calde, pe la tropice, albinele unei colonii consuma pana la 1 litru de apa pe zi, iar cand nici astfel nu pot pastra in interior umiditatea necesara vietii prefera sa paraseasca locuinta.

Albinele aduc apa in gusa, transportand la o incarcatura pana la 43-44 mm cubi, deci albinele unei colonii trebuie sa faca 2.000 de zboruri ca sa aduca cele 120-150 grame de apa necesare unui cuib bine dezvoltat.

In perioadele de cules intens, cand florile au nectar mult, albinele nu mai cauta apa, caci ele o afla in nectarul apos adus de albinele culegatoare in stup.

Ventilatoarele elimina apa din nectarul intins pe suprafata fagurilor, iar in stup se formeaza o ambianta umeda, potrivita si necesara puietului.

Vara, cand caldura este in toi, desi albinele aduc nectar, iar cantarul creste, daca se pune in jgheabul ramei-hranitor o cantitate de apa, intreaga colonie se reinsufleteste si devine mai activa. Explicatia acestui fenomen este usor de dat, caci in afara de nevoia organica a apei pentru pregatirea hranei puietului si inlocuirea deshidratarii corpului lor, albinele mai aduc apa in stup si pentru pastrarea umiditatii potrivite in interiorul cuibului, pana la 85%.

La o temperatura exterioara de 23-30 grade Celsius colonia se raceste prin ventilatoarele stupului: de la 30-40 grade Celsius albinele trebuie sa aduca multa apa in stup, care, prin evaporare, contribuie la scaderea temperaturii din interior.

Albinele consuma multa apa in zilele calduroase cand sunt inchise din cauza pulverizarilor cu substante toxice a padurilor, livezilor si culturilor. Atunci se dau albinelor cate 3 litri apa pe zi la stupii puternici. Si la transport in pastoral departat, se pulverizeaza apa pe deasupra panzei metalice.

In cursul verii, albinele aduc si miere de mana. E bine ca in tot timpul culesului mierei de mana stuparii sa dea zilnic in stup cate 50-80 grame de apa, ajutand astfel albinele la diluarea sarurilor minerale aflate in miere.

In mod normal, nevoia de apa a albinelor in timpul iernii si-o satisfac prin consumul de miere, care are o proportie de 17-18% apa.

In primavara albinele prefera apa caldura, incalzita de soare; de aceea ele aduna apa de pe frunze sau din apele statatoare. In prisaca trebuie sa fie in permanenta un adapator care in primavara trebuie sa aiba apa calda, iar vara apa obisnuita.

Este important ca albinele sa nu sufere de lipsa apei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.