AcasăApiculturaMierea romaneasca de calitate ramane nevanduta

Mierea romaneasca de calitate ramane nevanduta

Mierea apicultorilor romani ramane in buna parte nevanduta din cauza pretului prea mic la export, atrate atentia Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

Astfel, mai bine de 40% din productia de miere de anul trecut a ramas in prezent la producatori, informeaza Agerpres.

Conform presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb, cei mai afectati de aceasta situatie sunt apicultorii care obtin intre 500 – 1.000 de kilograme de miere pe an, in cazul acestora costul mic al mierii fiind grevat si de taxele pentru analizele de laborator, care, impartite la o cantitate mai mica ajung sa aiba o pondere mai mare in stabilirea pretului final.

„Anul trecut am avut o recolta foarte buna de miere la salcam si de foarte buna calitate. Din pacate, desfacerea a lasat mult de dorit si a trebuit sa oprim achizitia din cauza pretului mic. Cauza principala se regaseste in Germania – pentru ca acolo exportam foarte mult – unde a intrat miere din tari situate in afara Comunitatii Europene: Ucraina, China, tarile din America de Sus. Acolo s-au realizat productii bune, iar mierea oferita in Germania este la preturi de nimic”, spune Iosif Korb.

„Normal ca acolo se aplica legile economiei de piata, cerere si oferta, si lor le convine sa cumpere la preturi mai mici, din alta parte. Probabil, daca mai scad preturile la noi, se va reporni si desfacerea”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.

Acesta considera ca statul ar trebui sa-si protejeze producatorii locali prin subventii pe kilogramul de miere, dar si prin aplicarea unor taxe vamale pentru mierea importata din afara Uniunii Europene.

„Situatia este foarte grava, pentru ca sunt foarte multi apicultori care au cantitati mari de miere acasa. Sunt oameni care au depus eforturi, au realizat cheltuieli, si care acum nu au bani sa mearga mai departe cu familiile de albine.”

„Ar trebui gasita o solutie pentru acesti oameni care nu au reusit sa vanda mierea. Este Planul National Apicol, dar iti trebuie foarte multe hartii si putini apicultori apeleaza, din pacate, la acesta. Sper sa ajungem la un dialog concret, cu cartile pe masa, cu Ministerul Agriculturii”, a mai spus presedintele Iosif Korb.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine